Σήμερα, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ μαζί με περισσότερες από 145 οργανώσεις από όλη την Ευρώπη, δημοσίευσαν μια ανοικτή επιστολή στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων των Κυβερνήσεων των Κρατών Μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (COREPER). Η ομάδα αυτή συνεδριάζει σήμερα και η βουλγαρική προεδρία θα πιέσει όλα τα κράτη μέλη να εγκρίνουν τις προτεινόμενες αλλαγές στο σχέδιο οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ενιαία ψηφιακή αγορά.
Η επιστολή επικρίνει το συμβιβασμό που πρότεινε η βουλγαρική προεδρία και καλεί τη COREPER να συνεχίσει τις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση πνευματικών δικαιωμάτων. Ζητούμε από την COREPER να μην δώσει στη βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου εντολή να διαπραγματευτεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τα κύρια μέρη της επιστολής των 135 οργανώσεων προς την COREPER
Είμαστε βαθιά ανήσυχοι πώς το κείμενο που προτάθηκε από την Βουλγαρική Προεδρία δεν αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση έναν ισορροπημένο συμβιβασμό, είτε ουσιαστικά ούτε από την προοπτική των πολλών ανησυχιών που έχουν εκφραστεί. Αντιθέτως αντιπροσωπεύει μια μεγάλη απειλή στην ελευθερία των Ευρωπαίων πολιτών και επιχειρήσεων και πρόκειται να πλήξει σοβαρά την Ευρωπαϊκή ανοιχτότητα, ανταγωνιστικότητα, καινοτομία, επιστήμη, έρευνα και εκπαίδευση.
Ένα ευρύ φάσμα από Ευρωπαίους ενδιαφερόμενους και εμπειρογνώμονες, έχουν επαναλαμβανόμενα προειδοποιήσει για τη ζημιά που αυτή η πρόταση θα δημιουργήσει. Ωστόσο αυτές έχουν κατά το μεγαλύτερο μέρος απορριφθεί στις βιαστικές συζητήσεις που έγιναν χωρίς την παρουσία κρατικών εμπειρογνώμων. Αυτή η βεβιασμένη διαδικασία είναι ακόμα πιο παράξενη, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη ανακοινώσει πως θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο (ως τον Ιούνιο) να πάρει μια θέση και ξεκάθαρα υιοθετεί μια σαφώς πιο προσεκτική προσέγγιση
- Το Άρθρο 13 (φιλτράρισμα περιεχομένου χρηστών) δημιουργεί ένα καθεστώς ευθύνης για μια μεγάλη γκάμα διαδικτυακών πλατφορμών που αναιρεί την οδηγία του E-commerce (ηλεκτρονικού εμπορίου), χωρίς καμία αξιολόγηση των επιπτώσεών. Δημιουργεί ένα νέο καθεστώς λογοκρισίας που δεν απαιτεί καμμιά προειδοποιήσει. Επιβάλλει τη χρήση τεχνολογίας φλιταρίσματος σε όλο το εύρος.
- Το Άρθρο 11 (δικαίωμα εκδοτών) σχεδιάζει μόνο τη δημιουργία δικαιωμάτων μόνο για τους εκδότες, παρά τις αντιθέσεις πολλών ατόμων και τις επισημάνσεις των λαθών, και την αντίθετη στάση πολλών Κρατών Μελών που προτείνουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις
- Το Άρθρο 3 (εξόρυξη κειμένου και δεδομένων) δεν πρέπει να περιορίσει τον αριθμό των δικαιούχων ή των σκοπών τους εάν η Ε.Ε. θέλει να είναι στο προσκήνιο των καινοτομιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
- Τα Άρθρα 4 ως 9 πρέπει να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που θα δίνει την δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς, ερευνητές, μαθητές και καθηγητές πολιτιστικής κληρονομιάς να εξοικειωθούν με το ψηφιακό περιβάλλων και να είναι σε δυνατότητα να διατηρήσουν, δημιουργήσουν και μοιραστούν την γνώση τους και τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως οι προτεινόμενες εξαιρέσεις σε αυτά τα Άρθρα δεν μπορούν να αντικατασταθούν από συμβατικούς όρους ή τεχνολογικά μέτρα προστασίας.
- Η αλληλεπίδραση των διαφόρων άρθρων δεν έχει τεθεί καμία φορά ως θέμα συζήτησης. Τα φίλτρα του Άρθρου 13 θα καλύψει τα αποσπάσματα του Άρθρου 11 ενώ οι περιορισμοί του Άρθρου 11 θα ενισχυθούν από τα δικαιώματα που δημιουργούνται από το Άρθρο 11, ακόμα καμία από αυτές τις πτυχές δεν έχει αξιολογηθεί.
Με τόσες νομικές αβεβαιότητες και παράπλευρες ζημιές που υπάρχουν ακόμα, αυτή η νομοθεσία προορίζεται προς το παρόν να γίνει ένας εφιάλτης όταν την μεταφέρουν σε εθνική νομοθεσία και θα αντιμετωπίσει τη δοκιμασία της νομιμότητάς της σε σχέση με Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτω και τη Συνθήκη της Βέρνης.
Συνεπώς ενθαρρύνουμε δυνατά εσάς να υιοθετήσετε μια διαδικασία για την λήψη αποφάσεων που βασίζεται στις αποδείξεις, επικεντρώνεται στην δημιουργία κανόνων πνευματικών δικαιωμάτων που ταιριάζουν στον σκοπό και στην αποφυγή ακούσιων, βλαβερών παρενεργειών.
Οι οργανώσεις που υπογράφουν την επιστολή περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα από ενδιαφερόμενους και εμπειρογνώμονες από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών, ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, υπευθύνους ανάπτυξης λογισμικού και νεοσύστατες επιχειρήσεις. Με την επιστολή αυτή επαναλαμβάνουν την αντίθεση τους στις προτεινόμενες αλλαγές και εκφράζουν τις βαθιές ανησυχίες τους για την τεχνητή αίσθηση του επείγοντος που δημιούργησε η βουλγαρική Προεδρία.
Δείτε όλη τη επιστολή εδώ
Σχετικά άρθρα
Ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες λένε ΟΧΙ στο άρθρο 13 #CensorshipMachine
10 καθημερινά πράγματα στο διαδίκτυο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να καταστήσει παράνομα
Create Refresh : Μια καμπάνια δημιουργών ενάντια στο άρθρο 13 για τα πνευματικά δικαιώματα
Ανοιχτή επιστολή Ευρωπαίων ακαδημαϊκών ενάντια στο άρθρο 13 για το φιλτράρισμα περιεχομένου
Το μέλλον του ανοιχτού κώδικα είναι σε κίνδυνο! Υπογράψτε στην καμπάνια του Save Code Share!
Η Επιτροπή Πολιτισμού CULT ψήφισε όχι στο φιλτράρισμα περιεχομένου
Η μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων απειλεί τις Ευρωπαϊκές Startups
Η Επιτροπή Πολιτισμού CULT ψήφισε όχι στο φιλτράρισμα περιεχομένου
Υπερασπίζοντας την καθημερινή πολιτιστική δημιουργία στον 21ο αιώνα: Η επανάχρηση δεν είναι κλοπή