ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η χειρότερη έκδοση της πρότασης της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων ψηφίζεται σε λίγες μέρες

Νωρίτερα χθες, η ευρωβουλευτής Julia Reda δημοσίευσε δύο έγγραφα που περιέχουν τις “εναλλακτικές συμβιβαστικές τροπολογίες του ΕΛΚ” στο σχέδιο γνωμοδότησης της IMCO σχετικά με το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας στην οδηγία για την ενιαία αγορά.  Αυτά τα έγγραφα προτείνουν εναλλακτικές “συμβιβαστικές” τροπολογίες για τα προτεινόμενα δικαιώματα εκδοτών (άρθρο 11) και για το αποκαλούμενο “value gap” (άρθρο 13). Και τα δύο έγγραφα έχουν συνταχθεί από τον ευρωβουλευτή Pascal Arimont, τον σκιώδη εισηγητή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) στην IMCO, και περιέχουν τις πιο επικίνδυνες προσπάθειες μέχρι στιγμής για να  προωθηθεί η ατζέντα για τους δικαιούχους των πνευματικών δικαιωμάτων, η οποία ξεπερνά την ελλιπή πρόταση της Επιτροπής. Μολονότι δεν ξέρουμε πόση στήριξη θα έχουν αυτές οι τροπολογίες, είναι πολύ σαφές ότι εκφράζουν εξτρεμιστικές θέσεις και όχι «συμβιβασμούς».

Stop the attack on open internet platforms!

Οι εκδότες πάνω από όλους

Η πρώτη δέσμη τροπολογιών “συμβιβασμού” αφορά το άρθρο 11 και τις συναφείς αιτιολογικές σκέψεις και αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου παράδοση στους εκδότες τύπου. Στο πλαίσιο αυτής της πρότασης “συμβιβασμού”, ο βουλευτής Arimont επιθυμεί να παρατείνει τη διάρκεια προστασίας των νέων εκδοτών από 20 χρόνια (όπως προτείνει η Επιτροπή) σε 50 χρόνια. Επιπλέον, προτείνει να επεκταθεί το δικαίωμα ώστε να συμπεριλαμβάνονται και οι ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις (οι οποίες εξαιρέθηκαν ρητώς από την πρόταση της επιτροπής) και να εφαρμοστούν και στις αναλογικές (εκτός διαδικτύου) χρήσεις.

Αυτή η τεράστια επέκταση των δικαιωμάτων των εκδοτών, είναι πολύ απίθανο να δημιουργήσει νέα εισοδήματα για τους εκδότες,  και ούτε φυσικά  οι δημοσιογράφοι θα αποκτήσουν “το κατάλληλο μερίδιο  αμοιβής”.  Αντ ‘αυτού, θα προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Οι βιβλιοθήκες και άλλοι θεσμοί πολιτιστικής κληρονομιάς ξαφνικά βλέπουν τους εαυτούς τους να αντιμετωπίζουν μια νέα τάξη δικαιούχων που μπορούν να διεκδικήσουν δικαιώματα από δημοσιεύσεις που έχουν εκδοθεί πολλές δεκαετίες πριν. Κατά συνέπεια, οι βιβλιοθήκες θα χρειαστεί πιθανότατα να θέσουν εκτός λειτουργίας τις συλλογές αρχείων τους και να ξοδέψουν πρόσθετους πόρους και χρήματα για την εκκαθάριση των δικαιωμάτων.

Οι προτάσεις του ΕΛΚ θα εισαγάγουν επίσης τεράστιες αβεβαιότητες για όσους δίνουν συνδέσμους σε δημοσιεύσεις τύπου στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την προτεινόμενη λύση, κάθε υπερσύνδεσμος που περιέχει “τις βασικές πληροφορίες που πρέπει να μεταδοθούν” θα ήταν παραβίαση. Το προτεινόμενο πρότυπο είναι τόσο γελοίο όσο δεν είναι πρακτικό. Δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται να είναι κατανοητό στους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ που είναι υπεύθυνοι γι ‘αυτούς τους “συμβιβασμούς”, και είναι πρόθυμοι να ρίξουν όλους τους άλλους κάτω από το λεωφορείο, στις προσπάθειές τους να χορηγήσουν νέα εκδοτικά δικαιώματα στους εκδότες του Τύπου.

Θάνατος για ανοιχτές πλατφόρμες

Stop the attack on open internet platforms!

Η δεύτερη δέσμη εναλλακτικών συμβιβαστικών τροπολογιών αναφέρεται στο άρθρο 13, το οποίο έχει προταθεί από την επιτροπή για την αντιμετώπιση του αποκαλούμενου «value gap». Έχουμε ήδη επισημάνει τις πολλές ανησυχίες μας σχετικά με τα δικαιώματα των χρηστών, τη λογοκρισία και την ιδιωτικοποίηση της επιβολής του νόμου και είναι συγκλονιστικό να βλέπουμε ότι ο “συμβιβασμός” του βουλευτή του ΕΛΚ προτείνει να γίνουν πολύ χειρότερα όλα αυτά τα ζητήματα.

Ο ευρωβουλευτής Arimont ανοίγει μια πλήρη μετωπική επίθεση σε όλες τις ανοιχτές online πλατφόρμες που επιτρέπουν στους χρήστες να ανεβάζουν περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Σύμφωνα με την προτεινόμενη λύση, οποιαδήποτε πλατφόρμα που επιτρέπει ανέβασμα αρχείων από χρήστες δεν κάνει τίποτα περισσότερο από απλή προβολή τέτοιου περιεχομένου (όπως “βελτιστοποίηση για σκοπούς παρουσίασης από την υπηρεσία” ή “προώθηση περιεχομένου από την υπηρεσία”), δεν θα απαλλάσσεται από την εξάιρεση που προβλέπεται στο άρθρο 14 της οδηγίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι ανοιχτές πλατφόρμες θα ευθύνονται για τυχόν παραβιάσεις από τους χρήστες τους, αναγκάζοντάς τους να αποκτήσουν ευρείες άδειες χρήσης και να εφαρμόσουν τεχνολογίες φιλτραρίσματος.

Θάνατος για το online οικοσύστημα πληροφοριών

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά που προτείνει ο ευρωβουλευτής Arimont,  θα έχουν συνέπειες πολύ πέρα ​​από τις πλατφόρμες που θέλουν να στοχεύσουν οι δικαιούχοι. Το περιεχόμενο που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας μεταφορτώνεται σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες που κυμαίνονται από αποθετήρια ανοικτής πρόσβασης για ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις, αποθετήρια κώδικα όπως το github και πολλές άλλες πλατφόρμες συζήτησης στο διαδίκτυο. Η απομάκρυνση όλων αυτών των προστατευτικών μέτρων που προσφέρει η οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο και η απαίτησή να υπάρχουν φίλτρα  λογοκρισίας,  θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα για πολλές πλατφόρμες συνεργασίας που δεν έχουν καμιά επίπτωση στη δημιουργία αξίας στη μουσική βιομηχανία.

Το κοινό θέμα και στις δύο ομάδες τροπολογιών “συμβιβασμού” είναι η πλήρης αδιαφορία για τις παράπλευρες ζημίες που προκαλούν τα προτεινόμενα μέτρα. Είναι κατανοητό ότι οι κάτοχοι δικαιωμάτων υποστηρίζουν τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που προνοούν τα συμφέροντά τους πάνω από τα συμφέροντα άλλων επιχειρήσεων στις αλυσίδες αξίας τους. Δυστυχώς, οι κάτοχοι δικαιωμάτων το κάνουν αυτό με μια αλαζονική αίσθηση δικαιωμάτων που τους καθιστά εντελώς τυφλούς ως προς τη ζημία που προκαλούν στο ευρύτερο οικοσύστημα πληροφοριών. Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενοι “συμβιβασμοί” είναι κακές πολιτικές και πρέπει να απορριφθούν.

Όλοι πρέπει να δράσουμε τώρα

Απομένουν μόλις 9 ημέρες για να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί οι “συμβιβασμοί” δεν θα υιοθετηθούν από την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Εσωτερική Αγορά και την Προστασία των Καταναλωτών (IMCO). Ο καλύτερος τρόπος για να συμβάλλετε σε αυτόν τον στόχο είναι να έρθετε σε επαφή με τους βουλευτές της χώρας σας που βρίσκονται στην επιτροπή IMCO και να τους πείτε ότι περιμένετε να υποστηρίξουν  τις συμβιβαστικές τροπολογίες του βουλευτή Stihler σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Μια τηλεφωνική κλήση δεν διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά και μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική. Οι φίλοι μας στο Bits of Freedom έχουν δημιουργήσει ένα χρήσιμο εργαλείο που σας επιτρέπει να καλέσετε τους ευρωβουλευτές δωρεάν! Η ψηφοφορία στην IMCO θα λάβει χώρα στις 8 Ιουνίου, οπότε είναι καιρός να δράσουμε τώρα!

Πηγή άρθρου: http://www.communia-association.org

Leave a Comment