Στον απόηχο των επικίνδυνων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που απαιτούν από τις διαδικτυακές πλατφόρμες περιεχομένου να φιλτράρουν τις δημοσιεύσεις των χρηστών για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, οι Ευρωπαίοι υποστηρικτές ψηφιακών δικαιωμάτων ζητούν από τους χρήστες του Διαδικτύου σε όλη την Ευρώπη να δράσουν για την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο, προτρέποντας τους ευρωβουλευτές τους , να σταματήσoυν την #CensorshipMachine του άρθρου 13 και να “σώσουν τα meme”.
Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το άρθρο 13, μια πρόταση οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα στην ενιαία ψηφιακή αγορά, μια εξαιρετικά επικίνδυνη πρόταση για τη δίκαιη χρήση και την ελεύθερη έκφραση στο διαδίκτυο.
1) Απαιτεί από τις εταιρείες διαδικτύου να εγκαταστήσουν τεχνολογίες φιλτραρίσματος για την πρόληψη της κοινής χρήσης περιεχομένου που έχει «προσδιοριστεί από δικαιούχους
Οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου που «αποθηκεύουν» «μεγάλες ποσότητες» των «έργων» ή «άλλων θεμάτων» θα πρέπει να φιλτράρουν ότι προστίθεται από τους χρήστες στην υπηρεσία τους. Το ενδιαφέρον είναι, ότι το κείμενο δεν λέει «παράνομες προσθήκες» ή «μη εξουσιοδοτημένες προσθήκες», αλλά απλά «προσθήκες που έχουν προσδιοριστεί».
Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε βίντεο που ένα άτομο δημιουργεί το οποίο περιλαμβάνει ένα κλιπ ή μια εικόνα που προσδιορίζονται από έναν δικαιούχο, θα πρέπει να αποκλειστεί. Αυτό σημαίνει ότι κάθε meme που περιέχει μια εικόνα που προσδιορίζεται από ένα δικαιούχο θα πρέπει να αποκλειστεί. Αυτό σημαίνει ότι κάθε παρωδία που χρησιμοποιεί ένα έργο που προσδιορίζεται από ένα δικαιούχο θα πρέπει να αποκλειστεί.
2) Επιδιώκει να καταστήσει τους παρόχους διαδικτύου, υπεύθυνους για τις προσθήκες των χρηστών τους
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η πρόταση είναι συμπληρωματική με την οδηγία E-Commerce (η οποία δίνει περιορισμένη προστασία από την ευθύνη των παρόχων υπηρεσιών Διαδικτύου). Ωστόσο, οι επεξηγηματικές «αιτιολογικές σκέψεις» περιγράφουν τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες διαδικτύου με έναν τρόπο που θα σημαίνει, ότι λίγο πολύ, καμία εταιρεία δεν θα προστατεύεται. Για να υπερασπιστούν οι εταιρίες τους εαυτούς τους από την ευθύνη, θα πρέπει να παρακολουθούν και να διαγράφουν οποιαδήποτε πληροφορία από κάθε χρήστη που δημιουργεί κάποιο πιθανό νομικό κίνδυνο.
3) Δεν προστατεύει τους χρήστες του Διαδικτύου από αθέμιτες διαγραφές των δημιουργιών τους
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , για τους αναπόφευκτους, άδικους περιορισμούς της ελευθερίας του λόγου που θα δημιουργηθούν, είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στους μηχανισμούς έννομης προστασίας που θα δημιουργηθούν από τις εταιρείες που επέβαλαν τους αθέμιτους περιορισμούς. Οι περιορισμοί που επιβάλλονται από τις επιχειρήσεις γίνονται σχεδόν πάντα με βάση τους όρους της υπηρεσίας, και όχι το νόμο. Ως αποτέλεσμα, πολύ λίγες από τις αναπόφευκτες, άδικες διαγραφές θα γίνουν βάσει του νόμου, έτσι ώστε ακόμη και αυτή η πολύ περιορισμένη «διασφάλιση» δεν θα υπάρχει στην πραγματικότητα.
Αυτή την εβδομάδα, οι δύο Ευρωπαϊκοί οργανισμοί ζητούν από τους χρήστες του Διαδικτύου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους να χρησιμοποιούν νόμιμα τα έργα πνευματικής ιδιοκτησίας, και να ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αφαιρέσει το άρθρο 13 από την προτεινόμενη οδηγία.
H ολλανδική οργάνωση Bits of Freedom, ξεκίνησε μια δικτυακή εκστρατεία, όπου μπορείτε να “σώσετε τα memes“, επικοινωνώντας με έναν ευρωβουλευτή και προτρέποντάς τον να προτείνει την διαγραφή του άρθρου 13.
Ταυτόχρονα, η ομάδα ακτιβιστών του Xnet, με την υποστήριξη του EFF του EDRi, και αρκετών άλλων ομάδων ψηφιακών δικαιωμάτων, κυκλοφορήσαν αυτό το βίντεο τονίζοντας πως το άρθρο 13 θα δώσει στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων τη δυνατότητα να λογοκρίνουν μια μεγάλη μερίδα της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο
Υπάρχει ακόμη χρόνος για να σταματήσει το άρθρο 13, πριν γίνει νόμος στην ΕΕ. Η προτεινόμενη οδηγία θα πρέπει να περάσει μέσα από πολλούς περισσότερους γύρους επανεξέτασης από τις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν να τεθεί προς ψήφιση .
Διαδώστε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
- Επικοινωνήστε με το υπουργείο της χώρας σας που είναι υπεύθυνο για τα πνευματικά δικαιώματα, για να τους πείτε ότι αυτή η πρόταση είναι απαράδεκτη!.
- Επικοινωνήστε με τους Ευρωβουλευτές της χώρας σας – μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία των εθνικών βουλευτών σας εδώ: http://www.europarl.europa.eu/meps/en/map.html
- Συμμετέχετε στην καμπάνια του savethememe.net
Μια πιο αναλυτική προσέγγιση για το άρθρο 13 μπορείτε να βρείτε εδώ (pdf – αγγλικά)
Πηγές άρθρου: https://www.eff.org/ https://edri.org
Διαβάστε ακόμα:
Υπερασπίζοντας την καθημερινή πολιτιστική δημιουργία στον 21ο αιώνα: Η επανάχρηση δεν είναι κλοπή
10 καθημερινά πράγματα στο διαδίκτυο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να καταστήσει παράνομα