ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η γνωμοδότηση της IMCO του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πνευματικά δικαιώματα: Μια νίκη με πικρή γεύση

Πριν από λίγες ημέρες (8 Ιουνίου), η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέδωσε τη γνωμοδότησή της για την επικείμενη μεταρρύθμιση της ΕΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Αυτή ήταν η δεύτερη πιο σημαντική ψηφοφορία για το έργο αυτό: Η ψηφοφορία στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, που θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο θα είναι ακόμα πιο σημαντική.

Το αποτέλεσμα δείχνει σαφώς πως κάθε ψηφοφορία μετρά – πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Τα θετικά της ψηφοφορίας:

 

1. Νίκη ενάντια στους “Εναλλακτικούς συμβιβασμούς”

Την προηγούμενη εβδομάδα προειδοποιήσαμε για την προσπάθεια του βουλευτή Pascal Arimont με τις εναλλακτικές συμβιβαστικές τροπολογίες του ΕΛΚ . Στις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν μέχρι το τελευταίο λεπτό, αυτή η προσπάθεια νικήθηκε

2. Οι Μηχανές λογοκρισίας απορρίφθηκαν

Η επιτροπή απέρριψε τις μηχανές λογοκρισίας, περνώντας έναν πιο ισορροπημένο και λογικό συμβιβασμό. Το νέο κείμενο, που αρχικά προτάθηκε από τον ευρωβουλευτή Michał Boni στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, καταργεί την υποχρέωση για τις πλατφόρμες διαδικτύου να χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως η αυτοματοποιημένη αναγνώριση περιεχομένου για να παρακολουθούν τις μεταφορτώσεις χρηστών. Ενισχύει επίσης την ικανότητα των χρηστών να αμφισβητούν την κατάργηση των έργων που έχουν ανεβάσει.

3. Δημιουργείται συναίνεση για τη νομιμοποίηση περιεχομένου που παράγεται από χρήστες στην Ευρώπη

Η επιτροπή ενέκρινε μια πρόταση που είχε αρχικά γίνει στην Επιτροπή Πολιτισμού για να εξαιρεθούν από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, οι δημιουργίες χρηστών και πολλές σύγχρονες πρακτικές διαδικτύου όπως τα reaction GIFs,  τα memes και lipdubs.

Προτάθηκε επίσης να επιτραπεί η ελευθερία του Πανοράματος, η δυνατότητα να μοιράζονται ελεύθερα φωτογραφίες από δημόσιους χώρους σε ολόκληρη την ΕΕ – κάτι που ζήτησαν πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι πριν από δύο χρόνια, αλλά η Επιτροπή αποφάσισε να αγνοήσει.

Τα αρνητικά της ψηφοφορίας:

 

 

1. Η ελευθερία να μοιραζόμαστε ειδήσεις και νέα είναι ακόμα σε κίνδυνο

Η  επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών δεν μπόρεσε να συμφωνήσει ενάντια στα  σχεδιαζόμενα πρόσθετα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τους δικτυακούς τόπους ειδήσεων . Οι οπαδοί της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών από τη Γαλλία και το Βέλγιο επαναστάτησαν εναντίον του διαπραγματευτή της ομάδας τους και αρκετοί βουλευτές που αντιτίθενται σε αυτά τα σχέδια έλειπαν: ολόκληρη η ομάδα από την αριστερά του GUE/NGL,  το Italian Five Star Movement  και μερικοί ευρωβουλευτές από την ομάδα του ECR, δεν μπήκαν στον κόπο να έρθουν να ψηφίσουν κατά  του κινδύνου να περιοριστεί η  ελευθερία να μοιραζόμαστε ειδήσεις στο διαδίκτυο. Ως αποτέλεσμα, καμία από τις προτεινόμενες αλλαγές ενάντια στην καταστροφική πρόταση της Επιτροπής δεν πέτυχε πλειοψηφία. Το γεγονός ότι αυτοί οι βουλευτές δεν ενδιαφέρθηκαν αρκετά για να παρακολουθήσουν αυτή την ψηφοφορία, είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις : Πολλές θετικές βελτιώσεις απορρίφθηκαν για μία ή δύο ψήφους.

2. Περιορισμοί στην εξόρυξη κειμένου και δεδομένων

Η επιτροπή επιθυμεί να επιτρέπεται η σύγχρονη μέθοδος έρευνας για εξόρυξη κειμένου και δεδομένων μόνο για μια στενή ομάδα ανθρώπων (αν και επεκτάθηκε ελάχιστα η λίστα και στα  ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς). Αλλά αυτό δεν αρκεί: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επιτρέψουμε στους χομπίστες, τους δημοσιογράφους, τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και άλλους να χρησιμοποιούν την εξόρυξη κειμένου και δεδομένων.

Ακόμη χειρότερα, η επιτροπή θέλει να επιτρέψει μόνο την ανάλυση των δεδομένων στα οποία έχει αποκτηθεί πρόσβαση, θέτοντας υπό αμφισβήτηση στο κατά πόσον τα δεδομένα που είναι ελεύθερα διαθέσιμα στο διαδίκτυο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξόρυξη.

Partial victory, Bitter taste

Η  έκβαση της ψηφοφορίας της 8ης Ιουνίου, καταδεικνύει πόσο στενή είναι αυτή η μάχη:  Για το αν η νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα στην ΕΕ θα είναι είναι προβληματική για πολλά χρόνια στο μέλλον, για το αν θα εγκατασταθούν μηχανές λογοκρισίας, για το αν θα έχουμε ακόμα την ελευθερία να μοιραζόμαστε συνδέσμους,  ή και για το αν οι σύγχρονες ερευνητικές πρακτικές θα είναι προσιτές σε όλους

Πρέπει να λειτουργήσει ως  έκκληση για δράση σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τις ελευθερίες στο Διαδίκτυο και  για ένα λογικό πλαίσιο για τα πνευματικά δικαιώματα. Συνεχίστε να οργανώνεστε για να αντισταθείτε σε αυτές τις βλαβερές ιδέες!

Συνεχίστε να εξηγείτε τα γεγονότα στους βουλευτές του ΕΚ που δεν είναι ειδικοί σε αυτά τα θέματα και μπορούν πολύ εύκολα να επηρεαστούν από τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των ομάδων συμφερόντων της βιομηχανίας. Παραδείγματος χάριν, αφήστε τα σχόλια κάτω από τα άρθρα που μοιράζονται στα δικά τους μέσα κοινωνικής δικτύωσης , ότι αυτό είναι ακριβώς το είδος της πράξης που επιδιώκουν να περιορίσουν με τις νομικές προτάσεις της επιτροπής: Έχουν  πραγματικά προκαλέσει οικονομική ζημιά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο με το άρθρο που μόλις μοιράστηκαν;

Και ζητήστε από τους προοδευτικούς βουλευτές του ΕΚ να γίνουν πιο ενεργοί και να δώσουν στις online ελευθερίες σας την προτεραιότητα που αξίζουν

 

Πηγή άρθρου: https://juliareda.eu/

 

Σχετικά άρθρα

Η χειρότερη έκδοση της πρότασης της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων ψηφίζεται σε λίγες μέρες

Η Επιτροπή Πολιτισμού CULT ψήφισε όχι στο φιλτράρισμα περιεχομένου

Πείτε ΟΧΙ στη λογοκρισία και το φιλτράρισμα της ελευθερίας του λόγου του άρθρου 13- #CensorshipMachine

Υπερασπίζοντας την καθημερινή πολιτιστική δημιουργία στον 21ο αιώνα: Η επανάχρηση δεν είναι κλοπή

ΟΧΙ πνευματικά δικαιώματα στα raw data!

10 καθημερινά πράγματα στο διαδίκτυο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να καταστήσει παράνομα

Η Οδηγία της EΕ για τα πνευματικά δικαιώματα – ιδιωτικοποίηση της λογοκρισίας και φιλτράρισμα της ελευθερίας του λόγου

Leave a Comment