ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η Επιτροπή Πολιτισμού CULT ψήφισε όχι στο φιλτράρισμα περιεχομένου

Η πρόταση οδηγίας για το φιλτράρισμα περιεχομένου έχει διανύσει πολύ δρόμο. Όχι μόνο προσχώρησε στην πρόταση οδηγίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά εισήχθη και στο σχέδιο οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (AVMSD),  το οποίο πηγαίνει για ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο πλαίσιο του AVMSD, το φιλτράρισμα των  βίντεο που ανεβαίνουν σε πλατφόρμες ανταλλαγής βίντεο,  θα χρησίμευε για το φιλτράρισμα νόμιμου οπτικοακουστικού περιεχομένου που θα μπορούσε να επιβλαβές για τα παιδιά.  Η επιτροπή CULT,  ψήφισε κατά φιλτραρίσματος, χωρίς να υποβαθμίζει την σημασία της προστασίας των παιδιών. Και έπραξε σωστά.

Stop the filtering nonsense!

Μια φαινομενικά γρήγορη λύση, όπου οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα φιλτράρουν ότι δεν θέλουν να βλέπουν χρήστες. είναι ένα πολύ επικίνδυνο εργαλείο σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Πρόκειται για μια αυθαίρετη προσέγγιση στην ροή των online πληροφοριών και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μηχανή λογοκρισίας. Αυτή η “αυτοματοποιημένη συνείδηση” θα λειτουργεί με έναν πολύ αφηρημένο ορισμό περιεχομένου που θα μπορούσε να βλάψει τη “σωματική, ψυχική ή ηθική ανάπτυξη” των παιδιών ή την υποκίνηση τρομοκρατίας, βίας και μίσους. Οι άνθρωποι συχνά διαφωνούν για το τι θεωρείται “επικίνδυνο” περιεχόμενο, και πολλές υποθέσεις βρίσκουν το φινάλε τους στο δικαστήριο. Πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τους αλγορίθμους με μια τέτοια διαφωνία;

Ευτυχώς, 17 μέλη της επιτροπής CULT το αντιλήφθηκαν. Εννέα από αυτούς είτε δεν βλέπουν τον κίνδυνο, ή έχουν απόλυτη πίστη στη δύναμη της τεχνολογίας για την επίλυση σύνθετων κοινωνικών προβλημάτων. Ας ελπίσουμε ότι η συζήτηση της AVMSD βοήθησε την επιτροπή CULT να δει τον κίνδυνο για το άσκοπο φιλτράρισμα του περιεχομένου και θα λάβει μια παρόμοια απόφαση για ένα καλύτερο νομοσχέδιο πνευματικών δικαιωμάτων.

Εξάλλου, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, η τοποθέτηση του συμφέροντος των δικαιούχων πριν από το συμφέρον των πολιτών είναι ακόμη πιο χειρότερος λόγος για να χρησιμοποιηθούν οι αλγόριθμοι ως λογοκριτές.

Πηγή άρθρου: http://www.communia-association.org/

 

Διαβάστε ακόμα:

Πείτε ΟΧΙ στη λογοκρισία και το φιλτράρισμα της ελευθερίας του λόγου του άρθρου 13- #CensorshipMachine

Υπερασπίζοντας την καθημερινή πολιτιστική δημιουργία στον 21ο αιώνα: Η επανάχρηση δεν είναι κλοπή

10 καθημερινά πράγματα στο διαδίκτυο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να καταστήσει παράνομα

Leave a Comment