ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Άρθρο 17 και φίλτρα περιεχομένου: Νομιμοποίηση της λογοκρισίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στις 4 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή της οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα , υπονομεύοντας ακόμα περισσότερο την προστασία των χρηστών. Τα φίλτρα μεταφόρτωσης (γνωστά και ως φίλτρα λογοκρισίας ) που λειτουργούν και σχεδιάζονται από πολυεθνικές εταιρείες θα αποφασίσουν ποιο περιεχόμενο μπορεί να κοινοποιηθεί στο διαδίκτυο και τι δεν μπορεί, με χαμηλότερες διασφαλίσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων από αυτές που προβλέπονταν στο προηγούμενο σχέδιο των οδηγιών.

«Αφού εκατομμύρια άνθρωποι υπέγραψαν καλέσματα, εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους και εκατοντάδες άλλοι κάλεσαν πολιτικούς για να προειδοποιήσουν ότι δεν θα νομιμοποιήσουν αυτοματοποιημένες μηχανές λογοκρισίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να συμβαδίσει με τις μεγάλες πολυεθνικές που θέτουν σε κίνδυνο το δικαίωμα των ανθρώπων στην ελευθερία της έκφρασης. Αυτό θέτει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τη μελλοντική ευρωπαϊκή νομοθεσία και για άλλες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο που θα εμπνευστούν από τη νομιμοποιημένη λογοκρισία στην Ευρώπη. “

Diego Naranjo, Προϊστάμενος πολιτικής στο EDRi.

Η αντίσταση της κοινωνίας των πολιτών στην επιβολή αυτοματοποιημένων φίλτρων μεταφόρτωσης στην οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα της ΕΕ έχει κινητοποιήσει στο παρελθόν εκατομμύρια Ευρωπαίους, καθώς και ειδικούς εισηγητές του ΟΗΕ, ακαδημαϊκούς και δημιουργούς. Στον πυρήνα του, τα φίλτρα μεταφόρτωσης δίνουν σε μεγάλες εταιρείες της μουσικής βιομηχανίας και της Big Tech τη δύναμη να αποφασίζουν τι θα παραμείνει στο διαδίκτυο, τι όχι και τον τρόπο που οι πολίτες θα μπορούν να ζητήσουν επανεξέταση μιας απόφασης.

Μετά την έγκριση της οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε μια σειρά διαλόγων ενδιαφερομένων μεταξύ της βιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών για να προετοιμάσει κατευθυντήριες γραμμές για τα κράτη μέλη σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του άρθρου 17. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές, που δημοσιεύθηκαν σήμερα, παρέχουν στις πολυεθνικές εξουσίες να κρίνουν τη νομιμότητα όλης της διαδικτυακής ελεύθερης ομιλίας στην Ευρώπη, αγνοώντας τις διασφαλίσεις του κράτους δικαίου και τις συμβουλές από έναν μακρύ κατάλογο κριτικών. Επιπλέον, αυτό δημιουργεί ένα προηγούμενο για τη συζήτηση σχετικά με την εποπτεία του περιεχομένου στο Digital Service Act (DSA).

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκαταλείψει τη θέση που είχε προηγουμένως υποστηρίξει ότι, προκειμένου το άρθρο 17 να συμμορφωθεί με τα θεμελιώδη δικαιώματα, θα αποκλείει μόνο το περιεχόμενο που παραβιάζει με προφανείς τρόπους τα πνευματικά δικαιώματα. Αντ ‘αυτού, η καθοδήγηση επιτρέπει στους κατόχους δικαιωμάτων να “δεσμεύσουν” περιεχόμενο για να το αποκλείσουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη νόμιμες χρήσεις όπως οι αναφορές ή οι παρωδίες. Αυτό το στοιχείο της καθοδήγησης υπονομεύει το δικαίωμα των ανθρώπων στην ελευθερία της έκφρασης και θα οδηγήσει σε μαζικό αποκλεισμό νόμιμου περιεχομένου. “

Julia Reda, πνευματικά δικαιώματα και επικεφαλής του έργου στο μέλος της EDRi στο GFF

«Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα για την Ευρώπη. Αντί να ακούσει τους λόγους και τα επιχειρήματα των πολιτών, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέκυψε στην πολιτική επιρροή της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας . Προτίμησαν να στηρίξουν τα οικονομικά συμφέροντα μερικών ισχυρών παραγόντων έναντι των θεμελιωδών δικαιωμάτων μιας ολόκληρης γενιάς. Αυτό δεν είναι μόνο επικίνδυνο για την ελευθερία της έκφρασης και της δημιουργικότητας στο διαδίκτυο, αλλά και για τη δημοκρατία και την υποστήριξη των Ευρωπαίων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Thomas Lohninger, Εκτελεστικός Διευθυντής στο epicenter.works, μέλος του EDRi

Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει αυτήν την ελαττωματική καθοδήγηση έως ότου αποφανθεί το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το εάν το άρθρο 17 είναι συμβατό με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Πηγή άρθρου: https://edri.org

Leave a Comment