Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει μια κατά μέτωπο επίθεση στον υπερσύνδεσμο, το βασικό δομικό συστατικό του Διαδικτύου όπως το γνωρίζουμε. Αυτό βασίζεται σε μια παράλογη ιδέα που απλά δεν θα πεθάνει: Οι μηχανές αναζήτησης και ειδησεογραφικά portals να πληρώνουν τις εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης για την προώθηση των ελεύθερα προσβάσιμων άρθρων τους.
Νωρίτερα, τέτοιες προσπάθειες για τη θέσπιση της αυτής αρχής, οδήγησαν σε βοηθητικούς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας στην Γερμανία και την Ισπανία για τους εκδότες Τύπου. Αυτές οι προσπάθειες απέτυχαν – με τεράστιες όμως παράπλευρες απώλειες.
Σύμφωνα με ένα προσχέδιο ανακοίνωσης για τη μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων που διέρρευσε πριν λίγες μέρες (μέσω IPKat), η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει την απλή πράξη του δεσμού σε περιεχόμενο υπό την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Η ιδέα αυτή έρχεται σε αντίθεση τόσο των υφιστάμενων ερμηνειών όσο και στο πνεύμα του νόμου, καθώς και στην κοινή λογική. Κάθε δεσμός στο διαδίκτυο θα γίνει μια νομική νάρκη και θα επιτρέπει στους εκδότες να απειλούν με μηνύσεις όλο το διαδίκτυο.
Στο προσχέδιο της Επιτροπής υπάρχει έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιες ενέργειες στο Διαδίκτυο χρειάζονται μια άδεια και με ποιες όχι: από νομική άποψη, προέβαλαν το ζήτημα, όταν κάτι είναι μια «πράξη παρουσιάσεως στο κοινό».
Αυτό είναι μια αναφορά στην απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την υπόθεση Svensson. Σε αυτήν την απόφαση οι δικαστές αποδέχονται ότι η απλή πράξη της σύνδεσης σε διαθέσιμο περιεχόμενο στο κοινό δεν είναι παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, επειδή δεν φτάνει σε ένα νέο κοινό. Μερικές ερωτήσεις όμως είχαν μείνει ανοιχτές με την απόφαση αυτή: Για παράδειγμα, πως ακριβώς το περιεχόμενο μπορεί να είναι θεωρείται ως προσβάσιμο από το κοινό και πώς π.χ. οι σύνδεσμοι που παρακάμπτουν σελίδες συνδρομών πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Το κείμενο που διέρρευσε το κείμενο δεν είναι μια πρόταση νόμου, αλλά μόνο μια περίληψη των σχεδίων της Επιτροπής για το επόμενο έτος. Το σχέδιο υποτίθεται θα δημοσιευθεί στις 9 Δεκεμβρίου αλλά αλλαγές στις ήδη γνωστές εκδόσεις του είναι σχεδόν ανέφικτες μέχρι τότε. Αλλά μερικές φορές τέτοιες αμφιλεγόμενες προτάσεις διαρρέονται δοκιμαστικά -και αν δεν υπάρχει ένδειξη διαμαρτυρίας, το σχέδιο προχωράει άμεσα.
Είναι, επομένως, ακόμη πιο σημαντικό να γίνουν ενέργειες τώρα! Πείτε στην Επιτροπή ότι η επιδίωξη της εισαγωγής των βοηθητικών νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας είναι λανθασμένη – δεν έχει σημασία αν εισάγονται ως προνόμιο, ή ως περιορισμός, οι ελεύθεροι δεσμοί στο διαδίκτυο. Μην αφήνετε τα συμφέροντα των λόμπι των εκδοτών να καταστρέψουν την ελεύθερη επικοινωνία στο Διαδίκτυο! Υπενθυμίστε στους εκπροσώπους σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απορρίψουν τέτοιου είδους προσεγγίσεις , όπως έχουν ήδη απορριφθεί τέτοιοι νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων στο παρελθόν με σαφείς πλειοψηφίες. Πολλοί εκπρόσωποι ανησυχούν για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων – πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι η εισαγωγή νομικής ευθύνης για συνδέσμους στο διαδίκτυο θα φέρει ανυπολόγιστους κινδύνους στην ευρωπαϊκή βιομηχανία και απειλεί να καταπνίξει την καινοτομία εν τη γενέσει της!
Πηγή: https://juliareda.eu