ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ανατρέπουν τους νέους ψηφιακούς νόμους της ΕΕ

Καθώς οι νέοι εμβληματικοί τεχνολογικοί νόμοι της ΕΕ (Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες και ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές) , μπαίνουν σε πλήρη εφαρμογή, οι  Big Tech εργάζονται σκληρά για να τους καταρρίψουν. Πριν από λίγες ημέρες , ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) τέθηκε πλήρως σε εφαρμογή, μετά τον αντίστοιχο Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) στις 17 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, καθώς οι νέοι τεχνολογικοί νόμοι της ΕΕ τίθενται σε πλήρη εφαρμογή, οι εταιρείες τεχνολογίας Apple, Amazon, Meta και TikTok τους υπονομεύουν ήδη σε κάθε στροφή. Για να ανατρέψουν αυτούς τους νέους κανονισμούς, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν καταθέσει πολλές αγωγές κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προσπάθησαν να αποδυναμώσουν τους κανόνες με κακόβουλη συμμόρφωση που προστατεύει τα κέρδη τους σε βάρος των χρηστών τους.

Με την Κακόβουλη συμμόρφωση προσποιούνται ότι ακολουθούν το γράμμα του νόμου με τέτοιο τρόπο που αγνούνί ή με άλλο τρόπο υπονομεύουν  την πρόθεση του νόμου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζητούν από τις εταιρείες τεχνολογίας να λογοδοτούν για τις ενέργειές τους και υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πλήρη χρήση της εποπτικής αρχής της.

Η DSA ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζουν δυνητικά παράνομο διαδικτυακό περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες τους, χωρίς να περιορίζει αδικαιολόγητα την ελευθερία έκφρασης των ανθρώπων. Η DMA περιέχει ισχυρές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις για να εμποδίσει αυτές τις εταιρείες τεχνολογίας να μονοπωλήσουν βασικές αγορές όπως smartphone, εφαρμογές συνομιλίας, καταστήματα εφαρμογών και άλλα.

Οι εταιρείες τεχνολογίας δεν είναι ευχαριστημένες — προτιμούν το κέρδος από τους ανθρώπους

Ενώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζονται για να επιβάλουν τη συμμόρφωση της Big Tech με τους νέους κανόνες, οι Amazon, Meta, TikTok και Apple αδειάζουν τις τσέπες τους σε μια προσπάθεια να ματαιώσουν αυτό το έργο.

Τον Ιούλιο, η Amazon ήταν από τις πρώτες που μήνυσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την  DSA. Η εταιρεία μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων, με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρωπαίους χρήστες κάθε μήνα, υποστηρίζει στο δικαστήριο ότι δεν μπορεί να είναι ο στόχος των βασικών υποχρεώσεων της DSA, επειδή προορίζονταν για εταιρείες με τη διαφήμιση στο διαδίκτυο ως κύριο επιχειρηματικό μοντέλο , όχι για την Amazon.

Φυσικά, οι υποχρεώσεις της DSA αφορούν πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Amazon, και επεκτείνονται ρητά στους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου, ανεξάρτητα από το πώς βγάζουν τα χρήματά τους. Λίγο αργότερα, η Meta και η TikTok ανακοίνωσαν ότι έσυραν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο δικαστήριο για το ετήσιο τέλος εποπτείας που καλούνται να πληρώσουν βάσει της DSA.

Αυτή η υποχρέωση είναι μία από τις πολλές νίκες που πέτυχαν οι οργανώσεις ψηφιακών δικαιωμάτων και άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών κατά τη σύνταξη του νόμου. Είναι θέμα δικαιοσύνης ότι οι Big Tech επιβαρύνονται με το κόστος που πρέπει να επενδύσει η κοινωνία για να μετριάσει τις απειλές που θέτουν αυτές οι εταιρείες, περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Με βάση τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Meta (47 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια κέρδη) θα πρέπει να πληρώσει 11 εκατομμύρια ευρώ ενώ ο ιδιοκτήτης του TikTok Byte Dance (2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια κέρδη) αναμένεται να πληρώσει 3,9 εκατομμύρια ευρώ.

Ας κάνουμε τα μαθηματικά: Και τα δύο αθροίσματα είναι πολύ κάτω από το μέγιστο όριο του 0,05% των ετήσιων κερδών τους. Αν και αυτά τα ποσά είναι απλώς χαρτζιλίκι για τις εταιρείες τεχνολογίας, αποτελούν μια δίκαιη και απαραίτητη οικονομική αποζημίωση που επιτρέπει το έργο επιβολής των δημοσίων αρχών.

Η Apple δεν φταίει επίσης

Η Apple, από την άλλη πλευρά, προσπαθεί να καταστρέψει τους νέους κανονισμούς όχι δικαστικά, αλλά μέσω κακόβουλης συμμόρφωσης. Ένας από τους κύριους στόχους της DMA είναι να ανοίξει το αυστηρά ελεγχόμενο λειτουργικό σύστημα και το κατάστημα εφαρμογών της Apple και να επιτρέψει στους χρήστες να αποφασίσουν ελεύθερα ποιες εφαρμογές θα ήθελαν να εγκαταστήσουν στα iPhone τους και από πού.

Ωστόσο, αντί να συμμορφωθείτε με αυτή τη νέα απαίτηση, η Apple ανακοίνωσε ένα ύπουλο σχέδιο Αυτό θα επέτρεπε τεχνικά στους ανταγωνιστές να παρέχουν εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών και προγράμματα περιήγησης ιστού σε iPhone και iPad, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μείωνε τον έλεγχο της εταιρείας στις συσκευές των ανθρώπων.

Αντί να επιτρέπει την πραγματική ελευθερία λογισμικού για τους χρήστες της, η Apple συνεχίζει να αστυνομεύει κάθε μεμονωμένη εφαρμογή που εγκαθιστά ο κόσμος στα τηλέφωνά τους και να αποσπά εισφορά από τους προγραμματιστές τους, για να κρατήσει τους χρήστες ασφαλείς.

Οι προγραμματιστές έχουν αποκαλέσει την Apple «μαφία» και περιέγραψαν την προσπάθειά της για κακόβουλη συμμόρφωση με την  DMA ως «καταχρηστική», «εκβιασμό» και «γελοία τιμωρητική». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να απωθήσει σκληρά αυτή την προσπάθεια παράκαμψης του σκοπού της  DMA για μείωση της ισχύος των  gatekeepers.

Σίγουρα, η δυνατότητα νομικής προσφυγής είναι ανοιχτή σε όλους. Ορισμένες από αυτές τις νομικές υποθέσεις που ασκήθηκαν από εταιρείες τεχνολογίας, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έχουν άλλο στόχο από το να καθυστερήσουν το έργο επιβολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μειώσουν τις δυνατότητες της  DSA και της DMA και να καταστρέψουν τη θετική εικόνα των δύο νόμων στην κοινό μάτι.

Θα λογοδοτήσoυν οι εταιρείες τεχνολογίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Παρά τις νομικές απειλές από τη βιομηχανία, οι ομάδες επιβολής του νόμου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν ξεκινήσει μια αρκετά υποσχόμενη αρχή. Πέρυσι, η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την DMA διοργάνωσε μια σειρά από καλά οργανωμένα δημόσια εργαστήρια με ειδικούς και ελεγχόμενες εταιρείες για να συζητήσουν πώς να εφαρμόσουν καλύτερα ορισμένους από τους πιο δύσκολους κανόνες του νόμου.

Σε αντίθεση με παρόμοια εργαστήρια στο παρελθόν, αυτά δεν κυριαρχούνταν από λομπίστες του κλάδου, αλλά φιλοξένησαν μια σειρά από σημαντικές φωνές της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ άλλων από τις κοινότητες ελεύθερου λογισμικού και ψηφιακών δικαιωμάτων.

Το πιο σημαντικό, όταν τέθηκε σε ισχύ η DSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε πολύ γρήγορα να δράσει και άνοιξε επίσημες έρευνες για το X (παλαιότερα γνωστό ως Twitter) και το TikTok για πιθανή μη συμμόρφωση με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους βάσει της DSA.

Μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά εάν οι δύο πλατφόρμες δεν συμμορφώθηκαν με την υποχρέωσή τους να παρέχουν αποτελεσματική εποπτεία περιεχομένου, να βελτιώσουν τη διαφάνεια των συστημάτων παρακολούθησης διαφημίσεων και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν εθιστικό σχεδιασμό και σκοτεινά μοτίβα.

Ο αγώνας της κοινωνίας των πολιτών για λογοδοσία και δικαιοσύνη

Μόλις την περασμένη εβδομάδα,το EDRi μαζί με άλλες ειδικές ΜΚΟ παρείχαν στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που υποδεικνύουν ότι η πλατφόρμα δικτύωσης LinkedIn της Microsoft ενδέχεται να παραβιάζει την  απαγόρευση της DSA  για χρήση  ευαίσθητων προσωπικών δεδομένα για στόχευση διαφημίσεων.

Το γεγονός και μόνο ότι η DSA περιέχει μια τέτοια απαγόρευση αποτελεί σημαντικό ορόσημο, αναγνωρίζοντας τα όρια της συναίνεσης στο πλαίσιο του κλάδου των διαφημίσεων παρακολούθησης. Όταν η DSA και η DMA εγκρίθηκαν το 2022, οι μεγάλες ενώσεις του κλάδου της τεχνολογίας επαίνεσαν τους νέους νόμους ως σημαντικά επιτεύγματα. Ήρθε η ώρα οι εταιρείες Big Tech να σταματήσουν να μυρίζουν και να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να σταθεί σταθερά ενάντια στις προσπάθειές τους να καθυστερήσουν,  και να καταστρέψουν τους βασικούς ψηφιακούς νόμους της Ευρώπης και η κοινότητα των ψηφιακών δικαιωμάτων είναι έτοιμη να τους βοηθήσει να λογοδοτήσουν.

Πηγή άρθρου: https://edri.org/

Leave a Comment