ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

2ος Διαγωνισμός Καινοτομίας DestinE για την δημιουργία ενός ακριβούς ψηφιακού δίδυμου της Γης

Οραματιστείτε ένα μέλλον όπου όλοι, ιδίως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα ψηφιακό δίδυμο της Γης. Αυτό το προηγμένο εργαλείο θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών συνθηκών. Ποιά είναι τα είδη των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει, ποιος θα ωφεληθεί από αυτές, και την προσβασιμότητά τους;. Θα μπορούσαν οι υπηρεσίες αυτές να είναι παγκοσμίως διαθέσιμες, να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ανάγκες ή και στα δύο; Τι είδους δεδομένα θα ήταν αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας τους;

Αυτός ο διαγωνισμός σας προσκαλεί να σχεδιάσετε μια υπηρεσία που τροφοδοτείται από το DestinE, με στόχο το έτος 2050. Το έργο αναζητά καινοτόμες ιδέες που, αν και δεν είναι απαραίτητα εφικτές σήμερα, είναι ευφάνταστα πλούσιες και θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον.

Σχετικά με την πρόκληση DESP:

Η Destine, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται από το ECMWF, την ESA και την Eumetsat (3E), στοχεύει στη δημιουργία ενός ακριβούς ψηφιακού δίδυμου της Γης. Χρησιμοποιώντας δεδομένα γεωσκόπησης, μεγάλα δεδομένα και λίμνες δεδομένων, το DestinE φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ψηφιακό δίδυμο της Γης για να βοηθήσει στις προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και αντιμετώπισης ακραίων καιρικών συνθηκών (https://destination-earth.eu/).

Βασικός στόχος είναι η προώθηση μιας κοινότητας ενδιαφερόμενων μερών και οραματιστών για τη συνδημιουργία του οράματος για το ψηφιακό δίδυμο. Καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται, η συμμετοχή της κοινότητας στην απεικόνιση μελλοντικών δυνατοτήτων και μακέτες υπηρεσιών είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση της τροχιάς του DestinE.

Σε αυτή την αποκλειστικά online πρόκληση, οι συμμετέχοντες θα βουτήξουν βαθιά στη σφαίρα του DestinE, καθοδηγούμενοι από την εμπειρία των μελών της 3E. Θα διερευνήσουν και θα οραματιστούν πώς το DestinE θα μπορούσε να αλλάξει επωφελώς τη ζωή των χρηστών του. Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να συνεργαστούν σε ομάδες ή να εργαστούν σόλο για να δημιουργήσουν απεικονίσεις και προκαταρκτικές μακέτες πιθανών υπηρεσιών DestinE, φανταζόμαστε μια γέφυρα από ευφάνταστες έννοιες σε μελλοντικές πραγματικότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι υποβολές πρέπει να είναι πρωτότυπες και να τηρούν άδεια Creative Commons, διασφαλίζοντας το σεβασμό της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τα βραβεία θα γιορτάσουν τις πιο συναρπαστικές προτάσεις και οπτικοποιήσεις, αξιολογώντας τη συνοχή τους με την αποστολή DestinE, τις δυνατότητές τους να εμπλουτίσουν τις ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον, καθώς και την εφευρετικότητα των μοντέλων. Ενώ η τεχνική σκοπιμότητα και η ετοιμότητα αυτών των ιδεών θα αξιολογηθούν, η άμεση πρακτικότητα δεν αποτελεί προϋπόθεση. Αυτό ανοίγει την πόρτα για τους συμμετέχοντες να δώσουν προτεραιότητα στη δημιουργικότητα, την αφηγηματική χειροτεχνία και την ικανότητα παρουσίασης έναντι της τεχνικής επίλυσης προβλημάτων, ενθαρρύνοντας ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων ιδεών.

Βραβεία:

Οι τρεις νικηφόρες προτάσεις θα λάβουν πιστώσεις για την DESP, που αντιστοιχούν σε 2 000 EUR.
Τα μέλη της ομάδας τους θα έχουν έγκαιρη πρόσβαση στην πλατφόρμα κατά την εκτόξευσή της.

Οι νικητές και οι επιλαχόντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προτάσεις, τις αφηγήσεις και τις ευφάνταστες ιδέες τους σε μια δημόσια εκδήλωση της κοινότητας στα τέλη Μαΐου. Επιπλέον, θα εξεταστούν για ένταξη σε μελλοντικές δραστηριότητες της κοινότητας DestinE.

Χρονοδιάγραμμα:

  • 20 Μαρτίου 2024 — Challenge Kickoff
  • 21 Απριλίου 2024 — Προθεσμία υποβολής
  • Αρχές Μαΐου 2024 — Ανακοίνωση νικητή
  • Τέλη Μαΐου 2024 — Δημόσια παρουσίαση των νικητών

Μάθετε περισσότερα και κάντε αίτηση εδώ: 2ο Βραβείο Καινοτομίας Πλατφόρμας Εξυπηρέτησης DestinE — Ideating the Impact of the DESP — Destination Earth

Leave a Comment