ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Οι προβλέψεις του DeepMind της Google για τις πρωτεϊνικές δομές του κορονοϊού με ανοιχτή άδεια χρήσης

Η τεχνητή νοημοσύνη DeepMind της Google δημοσίευσε «ανοιχτού κώδικα» προβλέψεις σχετικά με τον COVID-19 (κορονοϊό) που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές στην παραγωγή αποτελεσματικού εμβολίου γρηγορότερα.

Η ομάδα AI της Google, δημοσίευσε προβλέψεις για τις πρωτεϊνικές δομές που σχετίζονται με τον κορονοϊό COVID-19.

Αυτές οι προβλέψεις αντλήθηκαν από το νέο deep learning σύστημα του DeepMind, ΑlphaFold αλλά δεν έχουν επαληθευτεί ακόμη πειραματικά. Η ομάδα του DeepMind δήλωσε ότι συνήθως θα περίμενε την επιθεώρηση των ευρημάτων από ένα ακαδημαϊκό περιοδικό, αλλά παρακάμπτει αυτή τη διαδικασία, δεδομένης της «πιθανής σοβαρότητας και της ευαισθησίας του ζητήματος».

Η κατανόηση του τρισδιάστατου σχήματος των πρωτεϊνών του κορονοϊού COVID-19 αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην εξερεύνηση των μηχανισμών δράσης του ιού, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην παραγωγή αποτελεσματικού εμβολίου. Φυσικά καταβάλλονται προσπάθειες σε όλο τον κόσμο για να προσδιοριστεί η δομή αυτών των πρωτεϊνών του ιού, εκ των οποίων αυτή του DeepMind είναι μια μόνο προσπάθεια.

Όπως δήλωσε η ομάδα :

Ελπίζουμε να συνεισφέρουμε στην επιστημονική προσπάθεια χρησιμοποιώντας την τελευταία έκδοση του συστήματος AlphaFold, δημοσιοποιώντας τις προβλέψεις δομής αρκετών υπο-μελετώντων πρωτεϊνών που σχετίζονται με το SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19.πηγή: Computational predictions of protein structures associated with COVID-19

Μια απεικόνιση της πιθανής δομής μιας «πρωτεΐνης μεμβράνης» που σχετίζεται με τον κορονοϊό, σύμφωνα με ένα μοντέλο που δημιουργήθηκε από το πρόγραμμα AlphaFold του DeepMind.

Aυτό κατέστη δυνατό επειδή η κοινοπραξία που ονομάζεται Protein Data Bank, χρηματοδοτούμενος από την NSF και άλλους εδώ και 49 χρόνια, δημιούργησαν μια ανοιχτή βάση δεδομένων (PDB). Πάνω από 144.000 δομές πρωτεϊνών έχουν συγκεντρωθεί σε αυτή την βάση και μπορούν να μεταφορτωθούν ελεύθερα.

Οι προβλέψεις της πρωτεϊνικής δομής που έκανε το DeepMind είναι και αυτές αναρτημένες στη μορφή αρχείου τύπου «PDB» της προαναφερθείσας κοινοπραξίας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και η γλώσσα με την οποία μπορεί να εκφράσει το DeepMind τα επιστημονικά του ευρήματα είναι δυνατή λόγο της δουλειάς που έχει γίνει έως τώρα από τους ερευνητές και το πρότυπο PDB της κοινοπραξίας.

Το γεγονός ότι ερευνητικές ομάδες έχουν επί δεκαετίες συγκεντρώνοντας προσεκτικά αποθήκες γνώσης από τις οποίες άλλοι ερευνητές μπορούν να αντλήσουν ελεύθερα και ανοιχτά πληροφορίες είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα στην ιστορία της επιστήμης και της ανθρωπότητας σε συνδυασμό με τις εκπληκτικές εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Παραπομπές:

Πηγή άρθρου: https://cerebrux.net/

Leave a Comment