ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το GNUHealth κερδίζει περισσότερο έδαφος

GNU Health

Το GNU Health είναι ένα ανοικτού κώδικα σύστημα διαχείρισης πληροφοριών νοσοκομείων (HIS). Κατασκευάστηκε με σκοπό να εξοικονομήσει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό στην υγειονομική περίθαλψη.

Το GNU Health αναπτύχθηκε αρχικά από τον Dr. Luis Falcon, MD, έναν γιατρό και επιστήμονα ηλεκτρονικών υπολογιστών που είναι και ακριβιστής του ελεύθερου λογισμικού / λογισμικού ανοικτού κώδικα. Είναι ο ιδρυτής του GNU Solidario, του κύριου οργανισμού της GNU Health, με πρωταρχικό στόχο την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.

Το GNU Health είναι τώρα ο κεντρικός οικοδεσπότης πολλών άλλων προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης όπως το Occhiolino (GnuLIMS), ένα εργαστηριακό σύστημα διαχείρισης πληροφοριών, την έτοιμη εγκατάσταση GNU Health για RaspberryPi, και ο Thalamus, έναν διακομιστή μηνυμάτων και ελέγχου ταυτότητας του GNU Health Federation.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά για το GNU Health είναι ότι είναι εύκολο να εγκατασταθεί καθώς έχει ήδη αρχίσει να προστίθεται σε αποθετήρια πολλών διανομών Linux, έτσι ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί απευθείας από το κέντρο λογισμικού και έχει πακεταρισμένες εφαρμογές πελάτες για Windows και Mac OSX.

Το GNU Health δεν λειτουργεί μόνο ως HIS. Μπορεί να λειτουργήσει ως απλό σύστημα ηλεκτρονικού ιατρικού αρχείου EMR, ώστε να μπορεί να γίνει λειτουργικό σε μικρές κλινικές και νοσοκομεία.

Πολλά έργα υγείας ανοικτού κώδικα χάνουν τον ενθουσιασμό και την αρχική ορμή τους και πεθαίνουν ή εγκαταλείπονται από τους προγραμματιστές τους. Το GNU Health υποστηρίζεται από το GNU Solidario: μια μη κερδοσκοπική μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει αυτό και άλλα έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το GNU Health βασίστηκε στο Tryton, ένα επιχειρηματικό σύστημα ERP ανοιχτού κώδικα που δημιουργήθηκε για επιχειρήσεις. Το GNU Health επεκτείνει το Tryton και το χρησιμοποιεί για νοσοκομειακή χρήση με μονάδες έτοιμες για ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους κλινικής εργασίας, της διαχείρισης αρχείων ασθενών, της διαχείρισης του εργαστηρίου, της διαχείρισης ιατρικών αποθεμάτων και άλλων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του GNU Health

Ημερολόγιο GNU Health

Διαχείριση ημερολογίου GNU Health

  • Πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό
  • Διαχείριση φαρμάκων
  • Πρότυπα ασθενειών και ιατρικών διαδικασιών (ICD-10 / ICD-10-PCS)
  • Γενετικοί και κληρονομικοί κίνδυνοι ασθενών: Πάνω από 4200 γονίδια που σχετίζονται με ασθένειες (NCBI / Genecards)
  • Επιδημιολογικές και άλλες στατιστικές εκθέσεις
  • Διοίκηση γιατρών
  • Διαχείριση εργαστηρίων
  • Διαχείριση αποθεμάτων
  • Νοσοκομειακή οικονομική διοίκηση

Τι κάνει το GNU Health ξεχωριστό;

  • Κατασκευάστηκε από έναν γιατρό και βασίστηκε σε ένα καλά περιγραφόμενο κλινικό μοντέλο
  • Cross-platform
  • Κατασκευάστηκε σε επιχειρηματικό περιβάλλον ανοικτού κώδικα
  • Πλήρης ροή εργασιών χωρίς χαρτί
  • Πελάτες επιφάνειας εργασίας
  • Πολλαπλές επιλογές ανάπτυξης
  • Εύκολο στην ανάπτυξη, διαχείριση και χρήση
  • GNU Health για RaspberryPi
  • Πολυγλωσσική υποστήριξη
  • Καλά αναπτυγμένη δομή δεδομένων

Το GNU Health μιλάει πολλές γλώσσες

Το GNU Health έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και αυτό το καθιστά έτοιμο για χρήση σε πολλές χώρες και περιορίζει το χρόνο μετάφρασης / εντοπισμού καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού. Ορισμένες από τις μεταφρασμένες γλώσσες χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες είναι τα Γαλλικά, Ισπανικά, Αγγλικά, Ρωσικά και Αραβικά.

GNU LIMS/Occhiolino: Εργαστηριακό σύστημα πληροφοριών

Οι ομάδες GNU Solidario έχουν κυκλοφορήσει το GNU LIMS, ένα σύστημα διαχείρισης εργαστηριακών πληροφοριών, το οποίο ακολουθεί την κύρια ιδέα του GNU Health. Έχει στόχο την πλήρη εργαστηριακή ροή για την υγειονομική περίθαλψη.

Τεκμηρίωση

Με κάθε έκδοση, η ομάδα GNU Health κυκλοφορεί μια νέα έκδοση του GNU Health WikiBook, το οποίο περιλαμβάνει ένα εγχειρίδιο τελικού χρήστη, τεκμηρίωση προγραμματιστών και οδηγίες σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης, εγκατάστασης και λειτουργίας του GNU Health.

Το WikiBook περιέχει λεπτομερή τεκμηρίωση για κάθε module, δοκιμαστικό περιβάλλον, εγκατάσταση και ανάπτυξη plugins, ένα γλωσσάριο για τους όρους Υγείας GNU και μια ενότητα FAQ.

Το βιβλίο διαθέτει επίσης ειδική σελίδα για την ενεργή λίστα αλληλογραφίας για το GNU Health σε διάφορες γλώσσες

Έτοιμο σύστημα πληροφοριών νοσοκομείων στο RaspberryPi

Έτοιμο σύστημα πληροφοριών νοσοκομείων στο RaspberryPi

Το GNU Health χρησιμοποιεί το RaspberryPi για να δημιουργήσει ένα πλήρως έτοιμο για χρήση σύστημα EMR, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την ανάγκη δικτύου.

Ποια είναι η καλύτερη διανομή Linux για το GNU Health;

Το GNU Health λειτουργεί εξαιρετικά σε πολλές διανομές Linux, όπως το Debian, το Ubuntu, η RedHat και η openSUSE. Ωστόσο, η openSUSE έχει την ισχυρότερη υποστήριξη ακόμα για το GNU Health. Υπάρχει μια λεπτομερή σελίδα τεκμηρίωσης στο επίσημο wiki για το GNU Health. Επιλέχθηκε όπως αναφέρθηκε προηγουμένως για να είναι ο πυρήνας του συστήματος GNU Health με το RaspberryPi.

Πώς να δοκιμάσετε το GNU Health

Υπάρχει μια πλήρης ενότητα στην τεκμηρίωση σχετικά με τη δοκιμή GNU Health. Περιλαμβάνονται πολλές επιλογές, με μια βάση δεδομένων επίδειξης που θα κάνει ευκολότερη τη χρήση με τα πραγματικά δοκιμαστικά δεδομένα. Ωστόσο, είναι εύκολο να το εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε στο Linux. Για Mac OSX ή Windows, μπορείτε να δοκιμάσετε το Tryton και να συνδεθείτε στις βάσεις δεδομένων επίδειξης.

Αν και μερικοί μπορεί να θεωρούν ότι είναι αργός, ειδικά με την απομακρυσμένη βάση δεδομένων επίδειξης, είτε για το Tryton είτε για το GNU Health, αλλά εξαρτάται από τη θέση της βάσης δεδομένων, καθώς η τοπική ρύθμιση και η διαμόρφωσή σας θα οδηγήσουν σε ταχύτερα αποτελέσματα. Η συμπεριφορά φόρτωσης διεπαφής χρήστη και ο τρόπος φόρτωσης των στοιχείων μπορεί να είναι ένα σημαντικό ζήτημα για χρήστες που συνήθισαν σε γρήγορο υπολογιστή ή σύνδεση στο δίκτυο, αλλά δεν έρχεται σε αντίθεση με τη χρηστικότητα ή τη λειτουργικότητα του συστήματος και επιταχύνεται επίσης με την τοπική ρυθμιση δικτυου.

Ανάπτυξη του GNU Health

Το GNU Health έχει αποκτήσει νέες βάσεις σε πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα εγκαταστάθηκε και χρησιμοποιήθηκε στην Αϊτή και το Καμερούν.

#GNUHealth lands in #Haiti ! Very excited to start cooperation with the local team!! 😻 https://t.co/7BPYWtOsuz #Freedom #PublicHealth #SocialMedicine #LibreSoftware @fsf pic.twitter.com/XTNDXTFKVw— GNU Health (@gnuhealth) February 1, 2019

Το γεγονός ότι το GNU Health εφαρμόζεται επιτυχώς σε πολλές χώρες και τα διαφορετικά περιβάλλοντα/ρυθμίσεις υγειονομικής περίθαλψης το καθιστούν πραγματικό πλεονέκτημα για τη μεταμόρφωση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και τη βελτίωση της κλινικής ροής σε αυτά τα περιβάλλοντα, γεγονός που μπορεί τελικά να οδηγήσει στη βελτίωση της ποιότητας της υπηρεσίας.

Το GNU Health έχει σχεδιαστεί για την παροχή δωρεάν λύσεων ανοιχτού κώδικα, αλλά απαιτεί υποστήριξη. Αν σας ενδιαφέρει η υποστήριξη της προσπάθειας και των δραστηριοτήτων του GNU Health διαμοιράστε το παρόν άρθρο για να γνωρίσει περισσότερος κόσμος την ύπαρξη του, επίσης ρίξετε μια ματιά στα έργα και τις δραστηριότητές και συμμετέχετε με την υποστήριξή του μέσω της σελίδας για την διάδοσης της μεγάλης αυτής προσπάθειας.

Ιστοσελίδα GNU Health

Πηγή άρθρου: https://eiosifidis.blogspot.com/

Leave a Comment