ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το άρθρο 13 επιστρέφει – και γίνεται χειρότερο! #SaveYourInternet #CensorhipMachine

Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το νέο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ , βρέθηκαν απότομα σε αδιέξοδο, όταν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών δεν κατάφεραν να βρουν μια  κοινή θέση στο άρθρο 13, το οποίο θα υποχρέωνε τις πλατφόρμες διαδικτύου να λογοκρίνουν  τους χρήστες τους χρησιμοποιώντας φίλτρα φόρτωσης.

Χωρίς μια τέτοια συμφωνία, η τελική απόφαση του «τριμερούς διαλόγου», κατά την οποία έπρεπε να οριστικοποιηθεί ο νόμος μαζί με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έπρεπε να αποσυρθεί – μιας και ο χρόνος τελείωνε, λόγω των επικείμενων εκλογών της ΕΕ.

Ωστόσο, αντίθετα με ορισμένες αναφορές, το άρθρο 13 δεν “μπήκε στο ράφι” επειδή οι κυβερνήσεις της ΕΕ άκουσαν την άνευ προηγουμένου δημόσια κατακραυγή και κατανόησαν ότι τα φίλτρα λογοκρισίας είναι δαπανηρά, επιρρεπή σε σφάλματα και απειλούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των χρηστών.

Χωρίς αμφιβολία, η συνεπής δημόσια κατακραυγή συνέβαλε στο να αλλάξουν γνώμη 11 κυβερνήσεις των κρατών μελών που ψήφισαν κατά της εντολής, αντί για μόλις 6 πέρυσι, αλλά τελικά η μεταρρύθμιση εξαρτάται από συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, οι οποίες λόγω του μεγέθους τους μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες  . Το αδιέξοδο είναι το άμεσο αποτέλεσμα της διαφωνίας τους, η οποία δεν ήταν για το αν θα έχουν καθόλου φίλτρα λογοκρισίας. απλώς δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για το ποιος πρέπει να αναγκαστεί να εγκαταστήσει αυτά τα ελαττωματικά φίλτρα λογοκρισίας:

Το αδιέξοδο υπήρχε λόγω μιας διαφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας:

Θέση της Γαλλίας: Το άρθρο 13 είναι καλό και θα πρέπει να ισχύει για όλες τις πλατφόρμες, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν κάνει ό, τι είναι δυνατόν, για να αποτρέψουν την αποστολή υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Στην περίπτωση των μικρών επιχειρήσεων,  μπορούν ή όχι να κάνουν χρήση φίλτρων λογοκρισίας –  την τελική απόφαση θα την πάρει ένα δικαστήριο. (Αυτή ήταν η θέση της πλειοψηφίας μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ, υποστηριζόμενη από τη Γαλλία, πριν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Ιταλίας ανακαλέσει συνολικά την υποστήριξή της για το άρθρο 13).

Η θέση της Γερμανίας: Το άρθρο 13 είναι σπουδαίο, αλλά δεν πρέπει να ισχύει για όλους. Οι εταιρείες με κύκλο εργασιών κάτω των 20 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως θα πρέπει να αποκλείονται πλήρως, ούτως ώστε να μην βλάπτονται οι ευρωπαϊκές νεοσύστατες επιχειρήσεις στο Διαδίκτυο και οι ΜΜΕ. (Αυτό ήταν πιο κοντά στην τρέχουσα θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία απαιτεί τον αποκλεισμό εταιρειών με κύκλο εργασιών κάτω των 10 εκατομμυρίων ευρώ και λιγότερους από 50 υπαλλήλους).

Τι έφερε μαζί τη Γαλλία και τη Γερμανία;: Να κάνουν ακόμη πιο χειρότερο το άρθρο 13

Στη γαλλο-γερμανική συμφωνία, η οποία διέρρευσε χθες, το άρθρο 13 θα εφαρμόζεται σε όλες τις εμπορικές πλατφόρμες . Τα φίλτρα λογοκρισίας θα πρέπει να εγκατασταθούν από όλους, εκτός από τις υπηρεσίες που ταιριάζουν και  στα τρία από τα παρακάτω -εξαιρετικά στενά- κριτήρια:

  • Να διατίθεται στο κοινό για λιγότερο από 3 χρόνια
  • Να έχουν ετήσιος κύκλο εργασιών κάτω από € 10 εκατ
  • Να έχουν λιγότερους από 5 εκατομμύρια μοναδικούς μηνιαίους χρήστες

Αμέτρητες εφαρμογές και ιστότοποι που δεν πληρούν όλα αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να εγκαταστήσουν φίλτρα λογοκρισίας, επιβαρύνοντας τους χρήστες και τους φορείς εκμετάλλευσης τους, ακόμη και όταν η παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων δεν αποτελεί προς το παρόν πρόβλημα για αυτούς. Μερικά παραδείγματα:

  • Φόρουμ συζητήσεων σε εμπορικούς ιστότοπους, όπως τα φόρουμ του Ars Technica ή του Heise.de (ηλικίας άνω των 3 ετών)
  • Το Patreon, μια πλατφόρμα με μοναδικό σκοπό να βοηθήσει τους συγγραφείς να πληρώνονται (δεν πληροί κανένα από τα τρία κριτήρια)
  • Εξειδικευμένα κοινωνικά δίκτυα όπως το GetReeled, μια πλατφόρμα για ψαράδες (πολύ κάτω από 5 εκατομμύρια χρήστες, αλλά άνω των 3 ετών)
  • Μικροί Ευρωπαίοι ανταγωνιστές σε μεγαλύτερες αμερικανικές μάρκες, όπως το  wykop, μια πολωνική πλατφόρμα ανταλλαγής ειδήσεων παρόμοια με το reddit (πολύ κάτω από τα € 10 εκατομμύρια τζίρο, αλλά μπορεί να έχει πάνω από 5 εκατομμύρια χρήστες ανάλογα με τη μέθοδο υπολογισμού)

Επιπλέον, ακόμη και οι μικρότερες και νεότερες πλατφόρμες που πληρούν και τα τρία κριτήρια πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν καταβάλει “τις καλύτερες προσπάθειες” για να αποκτήσουν άδειες από τους κατόχους δικαιωμάτων, όπως δισκογραφικές εταιρίες, εκδότες βιβλίων και βάσεις δεδομένων φωτογραφιών ή για οτιδήποτε πιθανόν να χρησιμοποιούν οι χρήστες τους .

Στην πράξη, όλοι οι ιστότοποι και οι εφαρμογές όπου οι χρήστες μπορούν να ανεβάσουν υλικό θα αναγκαστούν να αποδεχθούν οποιαδήποτε άδεια που τους προσφέρει ο κάτοχος των δικαιωμάτων , ανεξάρτητα από το πόσο κακοί είναι οι όροι και ανεξάρτητα από το αν θέλουν πραγματικά το υλικό τους που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα να είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα ή όχι , για να αποφευχθεί ο τεράστιος νομικός κίνδυνος να έρθουν σε σύγκρουση με το άρθρο 13.

Συνοπτικά, ο συμβιβασμός μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σχετικά με το άρθρο 13 απαιτεί ακόμη σχεδόν όλα όσα δημοσιεύουμε ή μοιράζουμε ηλεκτρονικά να απαιτούν προηγούμενη άδεια από «μηχανές λογοκρισίας», αλγόριθμους που ουσιαστικά δεν είναι σε θέση να διακρίνουν μεταξύ παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων και νομικών έργων όπως η παρωδία και η κριτική.

Θα αλλάξει τον παγκόσμιο ιστό από έναν τόπο όπου όλοι μπορούμε να εκφράσουμε ελεύθερα την γνώμη μας,  σε έναν τόπο όπου οι μεγάλοι εταιρικοί κάτοχοι δικαιωμάτων  θα  αποφασίζουν τι μπορεί και δεν μπορεί να δημοσιευθεί. Θα επιτρέπει στους εν λόγω δικαιούχους να εκφοβίζουν οποιουδήποτε ιστότοπους ή εμπορικές εφαρμογές. Η ευρωπαϊκή καινοτομία στο διαδίκτυο θα αποθαρρυνθεί από το υψηλό κόστος και τους νομικούς κινδύνους για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις – ακόμη και αν εφαρμόζονται μόνο όταν οι πλατφόρμες γίνονται επιτυχείς ή γίνονται 3 ετών. Οι ξένες πλατφόρμες και οι εφαρμογές θα μπλοκάρουν με γεωγραφικά κριτήρια τους Ευρωπαίους χρήστες  για να είναι ασφαλείς από μηνύσεις

Τώρα όλα εξαρτώνται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με το δρόμο τώρα ανοιχτό, οι τριμερείς  διαπραγματεύσεις  θα ξαναρχίσουν, για να ολοκληρωθεί ο νέος νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ. Μιας και δεν θα υπάρχει χρόνος για χάσιμο, θα υπάρξει τεράστια πίεση για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας εντός των προσεχών ημερών και θα περάσει ο νόμος τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Τα πιο πιθανά επόμενα βήματα θα είναι η σφράγιση της νέας θέσης του Συμβουλίου που ετοιμάστηκε από τη Γερμανία και τη Γαλλία την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου και  η τελική απόφαση του τριμερή διαλόγου τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου.

Οι ευρωβουλευτές, οι περισσότεροι από τους οποίους αγωνίζονται για επανεκλογή, θα έχουν ένα τελευταίο λόγο.
Εάν οι βουλευτές θα απορρίψουν αυτήν την επιβλαβή εκδοχή του άρθρου 13 (όπως έκαναν αρχικά τον περασμένο Ιούλιο) ή θα υποκύψουν στην πίεση, θα εξαρτηθεί από το αν όλοι μας, τους καταστήσουμε σαφές το εξής:  Αν βλάψετε το Διαδίκτυο και θεσπίσετε το άρθρο 13, δεν θα σας επανεκλέξουμε.

 

Πηγή άρθρου: https://juliareda.eu/2019/02/article-13-worse/

Leave a Comment