ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για τα πνευματικά δικαιώματα και τα άρθρα 11 & 13!

Την Παρασκευή 18/01/2018, το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών  απέρριψε σθεναρά τη διαπραγματευτική εντολή για να καθορίσει τη θέση των κρατών μελών μπροστά σε αυτό που υποτίθεται ότι ήταν ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι εθνικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κοινή θέση για τα δύο πλέον αμφιλεγόμενα άρθρα, το άρθρο 11, γνωστό και ως Link Tax, και το άρθρο 13, το οποίο θα απαιτούσε τις διαδικτυακές πλατφόρμες να χρησιμοποιούν φίλτρα λογοκρισίας σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων προτού συμβεί.

Συνολικά 11 χώρες ψήφισαν κατά του συμβιβαστικού κειμένου που πρότεινε η Ρουμανική προεδρία του Συμβουλίου: η Γερμανία, το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες, η Φινλανδία και η Σλοβενία, οι οποίες έχουν ήδη αντιταχθεί και σε μια προηγούμενη έκδοση της οδηγίας, όπως και η Ιταλία, η Σουηδία , η Κροατία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία. Με εξαίρεση την Πορτογαλία και την Κροατία, όλες αυτές οι κυβερνήσεις είναι γνωστές ότι πιστεύουν ότι είτε το άρθρο 11 είτε το άρθρο 13, αντίστοιχα, δεν προστατεύουν επαρκώς τα δικαιώματα των χρηστών. Ταυτόχρονα, ορισμένες ομάδες κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων  που υποτίθεται ότι επωφελούνται από την οδηγία στρέφονται επίσης προς το άρθρο 13.

Αυτή η εκπληκτική εξέλιξη των γεγονότων δεν σημαίνει το τέλος του link tax ή των μηχανών λογοκρισίας, αλλά καθιστά λιγότερο πιθανή την έγκριση της οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Η Ρουμανική προεδρία του Συμβουλίου θα έχει την ευκαιρία να καταλήξει σε ένα νέο κείμενο για να βρει μια ειδική πλειοψηφία, αλλά αυτό θα είναι πράγματι ένα δύσκολο έργο.

Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας του Συμβουλίου δείχνει επίσης ότι η δημόσια κινητοποίηση ενάντια στη μεταρρύθμιση του δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας έχει αποτέλεσμα. Η συνέχιση της πίεσης τις επόμενες εβδομάδες θα είναι πιο σημαντική από ποτέ για να διασφαλιστεί ότι θα απορριφθούν τα πιο επικίνδυνα στοιχεία της νέας πρότασης για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Πηγή άρθρου: https://juliareda.eu/

Leave a Comment