ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το άρθρο 13 έχει σχεδόν ολοκληρωθεί – και θα αλλάξει το Διαδίκτυο όπως το ξέρουμε -#SaveYourInternet #CensorhipMachine

Οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων  έχουν αρχίσει εκ νέου: Μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας των Χριστουγέννων, οι διαπραγματευτές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στοχεύουν τώρα στην οριστικοποίηση του κειμένου στις 21 Ιανουαρίου 2019.

Οι διαπραγματευτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τον πυρήνα του άρθρου 13, το οποίο θα αλλάξει το Διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε: θέλουν να καταστήσουν τις πλατφόρμες διαδικτύου υπεύθυνες για τυχόν παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων που διαπράττουν οι χρήστες τους.

Αυτό που απομένει να αποφασιστεί είναι ακριβώς , το μέγεθος της λογοκρισίας από τις πλατφόρμες – δηλαδή πόσο θα χρειαστεί να περιορίσουν τη δυνατότητά μας να δημοσιεύουμε και να μοιραζόμαστε περιεχόμενο online – για να αποφύγουν ή να περιορίσουν την ευθύνη τους.

Νέο χρονοδιάγραμμα

18 Ιανουαρίου Οι εθνικές κυβερνήσεις ψηφίζουν πριν από την τελική διαπραγμάτευση. Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας για τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ: ​​Θα κρατήσει η Ιταλία την υπόσχεσή της να καταψηφίσει; Θα το πράξει η Γερμανία όπως έχει ανακοινωθεί, εκτός εάν αποκλείονται οι μικρές επιχειρήσεις; Θα συνεχίσει η Πολωνία να υποστηρίζει το νομοσχέδιο, αν και κάθε πολωνός ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος το καταψηφίσει;

21 Ιανουαρίου Τριμηνιαίες διαπραγματεύσεις μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου: Προσπάθεια οριστικοποίησης του κειμένου

Μάρτιος / Απρίλιος – Τελική ψηφοφορία στο Συμβούλιο

25-28 Μαρτίου,ή  ενδεχομένως 11-14 Μαρτίου, 4 Απριλίου ή 15-18 Απριλίου (tbd) – Τελική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

* * *

Άρθρο 13: Η τρέχουσα κατάσταση

ΤΕΛΙΚΟ:  Το άρθρο 13 ισχύει για τις πλατφόρμες διαδικτύου που οργανώνουν και προωθούν μεγάλα ποσά έργων που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που φορτώνονται από τους χρήστες τους για να αποκομίσουν κέρδος.

  • Σημειώστε ότι το “προστατευόμενο από πνευματικά δικαιώματα” δεν σημαίνει “παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων”! Όλα τα δημιουργικά κείμενα, οι φωτογραφίες, τα βίντεο κλπ. προστατεύονται αυτόματα από πνευματικά δικαιώματα, επομένως αυτό ισχύει για όλες τις πλατφόρμες όπου εκφράζονται οι χρήστες, όπως το Facebook, το Instagram, το Tumblr, το TikTok, το Wattpad κλπ.

ΤΕΛΙΚΟ: Οι πλατφόρμες ευθύνονται για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων από τους χρήστες τους.

  • Αυτό θα αναγκάσει τις πλατφόρμες να λάβουν δραστικά μέτρα, καθώς δεν μπορούν ποτέ να πούν με βεβαιότητα ποιες από τις αναρτήσεις ή τις μεταφορτώσεις μας θα τους εκθέσουν σε δαπανηρή ευθύνη. Ίσως χρειαστεί να περιορίσουν σε ποιον επιτρέπεται να δημοσιεύει / ανεβάζει περιεχόμενο, να απαιτεί προσωπική ταυτοποίηση  ή / και να αποκλείει τα περισσότερα uploads χρησιμοποιώντας υπερβολικά αυστηρά φίλτρα για να είναι ασφαλής.

ΤΕΛΙΚΟ: Οι άδειες που οι πλατφόρμες αποκτούν,  καλύπτουν και τα uploads των χρηστών τους, εφόσον αυτοό ενεργούν μη εμπορικά ή “δεν δημιουργούν σημαντικά έσοδα”

  • Για παράδειγμα: Εάν το YouTube διαπραγματευτεί μια άδεια με μια κινημταογραφική εταιρεία για τα trailer της, οι περιστασιακοί χρήστες μπορούν στη συνέχεια να κάνουν upload αυτά τα trailers – αλλά όχι επαγγελματίες vloggers , οι οποίοι θα “ενεργούν εμπορικά”

ΤΕΛΙΚΟ: Ο νόμος δεν πρέπει να οδηγήσει σε  “γενική υποχρέωση παρακολούθησης”

  • Αυτό είναι απλά ένα είδος “στρουθοκαμηλισμού”: Ακόμη και αν το άρθρο 13 δεν καθορίζει ρητώς μια τέτοια υποχρέωση,  ο νόμος θα οδηγήσει τις πλατφόρμες να παρακολουθούν όλες τις μεταφορτώσεις χρηστών ούτως ή άλλως.

ΤΕΛΙΚΟ: Οι χρήστες μπορούν να διαμαρτύρονται για τα μπλοκαρισμένα uploads τους και να ζητούν αμερόληπτη, ανθρώπινη κριτική.

  • Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι χρήστες σαν εσάς και εμένα θα θεωρηθούν “ένοχοι μέχρι να αποδειχθούν αθώοι”

ΤΕΛΙΚΟ: Η Επιτροπή θα πρέπει να διοργανώσει συζητήσεις μεταξύ των πλατφορμών, των κατόχων δικαιωμάτων και των ενώσεων χρηστών και θα εξετάσει τη συμβολή τους όταν δημοσιεύουν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον ακριβή τρόπο συμμόρφωσης με το νόμο.

  • Αυτό είναι απίθανο να ανακουφίσει οποιαδήποτε από τις αρνητικές επιπτώσεις, καθώς δεν θα αλλάξει το γράμμα του νόμου.

ΠΡΟΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Εάν οι πλατφόρμες δεν έχουν εξουσιοδότηση,  θα πρέπει να δημιουργήσουν φίλτρα αναρτήσεων (που δηλώνονται ως: να συνεργάζονται με τους δικαιούχους για να διασφαλίσουν ότι οι εργασίες για τις οποίες έχουν ενημερωθεί δεν θα εμφανίζονται ποτέ στο διαδίκτυο).

  • Οι πλατφόρμες δεν θα έχουν ποτέ εξουσιοδότηση για όλο το περιεχόμενο που προστατεύεται με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στον κόσμο, επομένως αυτό ισχύει για  πάντα.

ΠΡΟΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται από το νόμο.

  • Αυτή ήταν μια από τις βασικές βελτιώσεις του κειμένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο κείμενο. Δυστυχώς, τώρα κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί στις διαπραγματεύσεις.

ΠΡΟΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Το μέγεθος των φίλτρων που θα εγκαταστήσουν οι πλατφόρμες θα πρέπει να είναι ανάλογο με το μέγεθός τους, την ποσότητα των έργων που φιλοξενούν και αν είναι διαθέσιμα τα κατάλληλα και αποτελεσματικά φίλτρα ανεβάσματος.

  • Η διάταξη αυτή θα πρέπει να ερμηνεύεται από τα δικαστήρια κατά περίπτωση. Για να αποφευχθούν επικίνδυνες και δαπανηρές δικαστικές υποθέσεις, οι πλατφόρμες θα συμμορφωθούν ανεξάρτητα από αυτούς τους παράγοντες για να είναι ασφαλείς.

ΠΡΟΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Το νόμιμο περιεχόμενο δεν θα πρέπει να εμποδίζεται.

  • Ευσεβής πόθος: Τα αυτόματα φίλτρα παραμένουν ουσιαστικά ανίκανα να διακρίνουν μεταξύ παραβιάσεων και νόμιμων χρήσεων όπως η παρωδία.

ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟ: Εάν οι πλατφόρμες μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν κάνει ό, τι μπορούν (π.χ. αναπτύσσοντας τα αυστηρότερα δυνατά φίλτρα ), δεν φέρουν ευθύνη για παραβιαζόμενες μεταφορτώσεις που μετακινούνται.

ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟΑ Όταν κάποιες παραβάσεις “ξεφύγουν”, οι κάτοχοι δικαιωμάτων μπορούν να ζητήσουν να αποσυρθούν και να αποφευχθεί η μελλοντική επαναφόρτωσή τους – αν οι πλατφόρμες δεν συμμορφώνονται, θα ευθύνονται.

  • Ένα τέτοιο πρόγραμμα “staydown” απαιτεί φίλτρα μεταφόρτωσης: Οι πλατφόρμες θα πρέπει να επιτηρούν όλες τις δημοσιεύσεις των χρηστών για να εντοπίσουν τις επαναφορτώσεις των αναφερθέντων έργων. Το Συμβούλιο επιμένει σε αυτό και θα το εφαρμόσει ακόμη και σε εκείνες τις πλατφόρμες που δεν απαιτούνται από το άρθρο 13 για να φιλτράρουν αλλιώς (π.χ. επειδή είναι μικρές).

ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟ: Οι παρωδίες και άλλες χρήσεις  υπάρχοντων έργων που μεταφορτώθηκαν για μη εμπορικούς σκοπούς ή που δεν δημιουργούν σημαντικά έσοδα πρέπει να παραμένουν στο διαδίκτυο.

  • Μια επανάληψη αρκετών εξαιρέσεων για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά υποχρεωτική για όλες τις χώρες σε αυτό το πλαίσιο (καλό!) Και περιορίζεται σε μη εμπορικές χρήσεις (κακό). Παραμένει  όμως εντελώς ασαφές πώς θα  επιτευχθεί αυτό, δεδομένου ότι οι αλγόριθμοι δεν μπορούν να το εξασφαλίσουν.

* * *
Ανεξάρτητα από τα υπάρχοντα ανοιχτά σημεία, είναι πλέον βέβαιο: το τελικό κείμενο του άρθρου 13 θα αναγκάσει τις πλατφόρμες διαδικτύου στις οποίες όλοι βασιζόμαστε για να εκφραστούμε ,  να εγκαταστήσουν φίλτρα λογοκρισίας ή / και να περιορίσουν με άλλο τρόπο την ικανότητά μας να δημοσιεύουμε και να μοιραζόμαστε περιεχόμενο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό να συμβεί.

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να απορρίψουν το άρθρο 13 όταν θα τεθεί στην τελική ψηφοφορία λίγο πριν από τις επόμενες εκλογές στην ΕΕ. Ετοιμαστείτε να απευθυνθείτε στους βουλευτές σας!

Πηγή άρθρου: https://juliareda.eu/

2 thoughts on “Το άρθρο 13 έχει σχεδόν ολοκληρωθεί – και θα αλλάξει το Διαδίκτυο όπως το ξέρουμε -#SaveYourInternet #CensorhipMachine

Leave a Comment