ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Εγκρίθηκε η Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς την εναρμόνιση των κανονισμών για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η εν λόγω νομοθεσία-ορόσημο εισάγει μια προσέγγιση «βάσει κινδύνου», η οποία επιβάλλει αυστηρότερους κανόνες για τα συστήματα ΤΝ που θεωρείται ότι ενέχουν υψηλότερους κινδύνους για κοινωνική βλάβη, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο προηγούμενο για τη ρύθμιση της ΤΝ.

Βασικά σημεία της Πράξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη:

  1. Προώθηση της ασφαλούς και αξιόπιστης ΤΝ: Στόχος της πράξης είναι να τονώσει την ανάπτυξη και την υιοθέτηση ασφαλών και αξιόπιστων συστημάτων ΤΝ εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, εξισορροπώντας την καινοτομία με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
  2. Κατηγοριοποίηση και απαγόρευση: Τα συστήματα ΤΝ κατηγοριοποιούνται με βάση τα επίπεδα κινδύνου. Τα συστήματα ΤΝ υψηλού κινδύνου, όπως εκείνα για γνωστική χειραγώγηση και κοινωνική βαθμολόγηση, αντιμετωπίζουν αυστηρές απαιτήσεις ή άμεση απαγόρευση. Η προληπτική αστυνόμευση και η βιομετρική κατηγοριοποίηση με βάση ευαίσθητα χαρακτηριστικά όπως η φυλή ή η θρησκεία απαγορεύονται ρητά.
  3. Δομή διακυβέρνησης: Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική επιβολή, η νομοθεσία θεσπίζει:
    • Υπηρεσία ΤΝ για την εποπτεία της συμμόρφωσης σε ολόκληρη την ΕΕ.
    • Επιστημονική ομάδα για την παροχή ανεξάρτητης εμπειρογνωμοσύνης.
    • Συμβούλιο ΤΝ που απαρτίζεται από εκπροσώπους των κρατών μελών για να παρέχει συμβουλές σχετικά με τη συνεπή εφαρμογή.
    • Συμβουλευτικό φόρουμ για τη συμβολή των ενδιαφερόμενων μερών.
  4. Κυρώσεις: Η μη συμμόρφωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα με βάση ένα ποσοστό του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών, διασφαλίζοντας τη λογοδοσία σε όλες τις κλίμακες των επιχειρήσεων, με αναλογικά πρόστιμα για τις ΜΜΕ και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.
  5. Διαφάνεια και θεμελιώδη δικαιώματα: Οι ενισχυμένες απαιτήσεις διαφάνειας διασφαλίζουν τη λογοδοσία κατά την ανάπτυξη της ΤΝ, συμπεριλαμβανομένων εκτιμήσεων επιπτώσεων για συστήματα υψηλού κινδύνου και δημόσιας καταχώρισης ορισμένων τεχνολογιών ΤΝ.
  6. Στήριξη της καινοτομίας: Οι διατάξεις για τα ρυθμιστικά δοκιμαστήρια ΤΝ διευκολύνουν την καινοτομία παρέχοντας ελεγχόμενα περιβάλλοντα για τη δοκιμή και την επικύρωση νέων συστημάτων ΤΝ.

Επόμενα βήματα:

Μετά την έγκριση από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες αργότερα. Η εφαρμογή θα αρχίσει δύο έτη μετά την έναρξη ισχύος, με τη σταδιακή εφαρμογή ειδικών διατάξεων.

Ιστορικό:

Τον Απρίλιο του 2021 από τον Επίτροπο Thierry Breton, ο νόμος για την ΤΝ έλαβε στήριξη από τους εισηγητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Brando Benifei και Dragoş Tudorache, με αποκορύφωμα μια προσωρινή συμφωνία στις 8 Δεκεμβρίου 2023. Αυτό το νομοθετικό ορόσημο υπογραμμίζει τη δέσμευση της ΕΕ για την προώθηση της δεοντολογικής ανάπτυξης της ΤΝ, τοποθετώντας παράλληλα την Ευρώπη ως παγκόσμιο ηγέτη στην ψηφιακή καινοτομία.

Πηγή άρθρου:

Leave a Comment