ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η ψηφιοποίηση πρέπει να υπηρετεί την κοινωνική και οικολογική αλλαγή: Οι Προτάσεις 13 Ευρωπαϊκών Οργανισμών

Μια ευρεία συμμαχία 13 Ευρωπαϊκών οργανισμών από τους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, της ψηφιακής πολιτικής, της αναπτυξιακής συνεργασίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας δημοσίευσε έναν κατάλογο θέσεων για να παρουσιάσει πολιτικές λύσεις προς μια πιο βιώσιμη ψηφιακή κοινωνία. Αυτό ως προοίμιο για το επερχόμενο συνέδριο για την ψηφιοποίηση και τη βιωσιμότητα “Bits & Bäume”.

Η κύρια απαίτηση αυτής της συμμαχίας είναι : Η ψηφιοποίηση πρέπει να είναι στην υπηρεσία της κοινωνίας και της κοινωνικής και οικολογικής αλλαγής.

Αυτό ζητούν οι οργανώσεις στο προσεχές συνέδριο για την ψηφιοποίηση και τη βιωσιμότητα “Bits & Bäume” , που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2022 στο Βερολίνο. Σήμερα, οι ίδιοι οργανισμοί δημοσιεύουν έναν κατάλογο αιτημάτων που δείχνουν πολιτικές λύσεις προς μια πιο βιώσιμη ψηφιακή κοινωνία.

Ανεμογεννήτριες σε ένα χωράφι
Η παγκόσμια πρόσβαση στην τεχνολογία και στην υπηρεσία της κοινωνίας αποτελεί προϋπόθεση για ένα βιώσιμο μέλλον. Το Ελεύθερο Λογισμικό είναι ζωτικής σημασίας για αυτό.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι διπλής όψης. Γίνεται όλο και πιο σαφές πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες συμβάλλουν στην αυξανόμενη ζήτηση για πόρους παγκοσμίως και πώς διευκολύνουν τις μονοπωλιακές τάσεις ς σε όλους τους τομείς. Από την άλλη πλευρά, με τη χρήση του Ελεύθερου Λογισμικού, μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή στις τεχνολογίες και να βοηθήσουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και στην προστασία του περιβάλλοντος παγκοσμίως.

Οι οργανώσεις απαιτούν από την πολιτική να ευθυγραμμιστεί το στρατηγικό πλαίσιο για την ψηφιοποίηση με τις ανάγκες για προστασία της φύσης, του κλίματος και των πόρων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Μαζί με αυτό, η ψηφιοποίηση πρέπει να υποστηρίξει ένα παγκόσμιο δίκαιο και βιώσιμο οικονομικό σύστημα που επιτρέπει σε όλους να συμμετέχουν, ενώ παράλληλα εμπλέκουν ενεργά τις τοπικές κοινότητες και τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας και πολιτικής.

Συζητούνται τα μεγάλα ζητήματα της ψηφιοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής συμμετοχής, του κοινωνικο-οικολογικού μετασχηματισμού, της επισιτιστικής κυριαρχίας, της οικονομικής τάξης, των κοινών αγαθών και της παγκόσμιας τάξης ειρήνης. Το Ελεύθερο Λογισμικό έρχεται ως βασική τεχνολογία για τις απαιτήσεις της συμμαχίας, επειδή είναι καθοριστικό για τη μακροζωία και την επαναχρησιμοποίηση του υλικού, δίνει στους χρήστες τον έλεγχο της τεχνολογίας τους και γιατί εγγυάται νομικά ασφαλή διεθνή συνεργασία και επαναχρησιμοποίηση, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την τοπική προσαρμογή .

Τα αιτήματα αποτελούν το προοίμιο του επικείμενου συνεδρίου για την ψηφιοποίηση και τη βιωσιμότητα «Bits & Bäume» , που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2022 στο Βερολίνο. Το FSFE είναι μέρος της οργανωτικής επιτροπής, επομένως συνδιοργανωτής. Το πρόγραμμα που μόλις δημοσιεύτηκε προσφέρει συναρπαστικά θέματα που σχετίζονται με το Ελεύθερο Λογισμικό και τα κοινά και οι πωλήσεις εισιτηρίων έχουν ξεκινήσει.

Περισσότερα για το θέμα

  • Όπως φαίνεται στην πρόσφατη Μελέτη του FSFE για τη βιωσιμότητα του Ελεύθερου Λογισμικού , η πρόσβαση και η χρήση του Ελεύθερου Λογισμικού είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροζωία του υλικού. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε αυτό το υλικό, τόσο λιγότερους πόρους χρειαζόμαστε για την παραγωγή νέου υλικού.
  • Το Upcycling Android Initiative βοηθά τους χρήστες να ανακτήσουν τον έλεγχο των τηλεφώνων τους και να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους περισσότερο.
  • Η διεθνής αναπτυξιακή συνεργασία επωφελείται επίσης όλο και περισσότερο από τη βιωσιμότητα του Ελεύθερου Λογισμικού. Το Ελεύθερο Λογισμικό είναι μια απαραίτητη βασική τεχνολογία που διασφαλίζει νομικά ασφαλή διεθνή συνεργασία και επαναχρησιμοποίηση και επιτρέπει την παγκόσμια κλιμάκωση με ταυτόχρονες επιλογές τοπικής προσαρμογής.

Πηγή άρθρου: https://fsfe.org

One thought on “Η ψηφιοποίηση πρέπει να υπηρετεί την κοινωνική και οικολογική αλλαγή: Οι Προτάσεις 13 Ευρωπαϊκών Οργανισμών

  1. Μου φαινονται πολύ ενδιαφέροντα αυτά, που υπόσχεται το ανοιχτό λογισμικό. Πως μπορώ να έχω πρόσβαση σε προγράμματα του για το android κινητό και το laptop μου ;

Leave a Comment