ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ας ακουστεί η φωνή για την υποστήριξη του ανοιχτού κώδικα στην διαβούλευση της ΕΕ σχετικά με τα standards essential patents (SEPs)

Τώρα είναι μια κρίσιμη στιγμή για την κοινότητα του ανοιχτού κώδικα να ανταποκριθεί στη διαβούλευση που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα standards essential patents (SEPs). Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα διέπει τη χρήση τους. Δεδομένου ότι αυτό απευθύνεται στις υπάρχουσες βιομηχανίες που εξαρτώνται από τα SEP όπου ο ανοιχτός κώδικας είναι λιγότερο κοινός, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι οι φωνές της κοινότητας ανοιχτού κώδικα ακούγονται σε αυτήν τη δημόσια διαβούλευση .

Είναι εύκολο να παρεξηγήσουμε ότι τα SEP υπονοούν ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι απαραίτητα για όλα τα πρότυπα. Αλλά δεν είναι! Η θέση του Open Source Initiative είναι ότι πολλά πρότυπα δεν περιλαμβάνουν SEP, ότι ο ανοιχτός κώδικας απαιτεί αδειοδότηση χωρίς περιορισμούς εάν οι δημιουργοί ενός προτύπου κατέχουν βασικές πατέντες και ότι η ΕΕ πρέπει να εναρμονίσει τις στρατηγικές ανοιχτού κώδικα και τα πρότυπα.

Αυτή η δημόσια διαβούλευση προέκυψε επειδή ορισμένοι χρήστες προτύπων διαπίστωσαν ότι το τρέχον σύστημα για την αδειοδότηση SEP έχει προβλήματα με τη διαφάνεια, την προβλεψιμότητα και την αποτελεσματικότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις προσφέρει επίσης στους κατεστημένους φορείς αδικαιολόγητο έλεγχο της αγοράς, ιδίως όσον αφορά την είσοδο στην αγορά. Σύμφωνα με την τρέχουσα προσέγγιση, οι κάτοχοι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας δεσμεύονται να χορηγήσουν άδεια για τα SEP τους – διπλώματα ευρεσιτεχνίας που είναι γνωστό ότι είναι εγγενή στην εφαρμογή ενός προτύπου – στους χρήστες του προτύπου με δίκαιους, λογικούς και αμερόληπτους όρους και προϋποθέσεις (FRAND).

Ωστόσο, το “δίκαιο, εύλογο και χωρίς διακρίσεις” δεν αποδείχτηκε ακριβής περιγραφή της αδειοδότησης SEP, ούτε η δέσμευση ήταν αξιόπιστα εκτελέσιμη, όπως προκύπτει από τους όρους συμμετοχής κοινοπραξιών προτύπων και όχι από νομικές εντολές. Κάθε άδεια SEP είναι θέμα ιδιωτικής διμερούς διαπραγμάτευσης με εμπιστευτικά αποτελέσματα. Υπάρχει δεκαδες περιπτώσεις που αφορούν εταιρείες που διαμαρτύρονται ότι τους αρνήθηκαν δίκαιες άδειες από τους κατόχους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, όπως σε πρόσφατες υποθέσεις που αφορούν τη Phillips.

Το OSI αναγνωρίζει ότι υπάρχουν μέρη όπου τα SEP είναι ανεκτά. Στην μελέτη Open Source και το FRAND: Why Legal Issues Are The Wrong Lens , εισάγονται οι όροι “κατευθυνόμενοι από απαιτήσεις” και “υπό την εφαρμογή υλοποίησης” για να βοηθήσουν στη διάκριση των διαφορετικών κοσμοθεωριών τυποποίησης. Τα SEP τείνουν να είναι παρόντα μόνο στο προηγούμενο παράδειγμα, αν και οι εταιρείες τεχνολογίας που εστιάζονται σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας αντιμετωπίζουν όλα τα πρότυπα σαν να φέρουν SEP. Αυτό τους οδηγεί να συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει εναλλακτική λύση για τον ψευδή χαρακτηρισμό του ανοιχτού κώδικα ως θέμα μόνο τεχνικών παραγόντων αδειοδότησης που μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ταιριάζουν στις προϋπάρχουσες επιχειρηματικές πρακτικές τους που εξαρτώνται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Με αυτόν τον τρόπο, παραβλέπουν την πραγματικότητα ότι οι άδειες που εξυπηρετούν τον ανοιχτό κώδικα δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου όσοι απολαμβάνουν το αδειοδοτημένο λογισμικό είναι ελεύθεροι να το κάνουν χωρίς διαπραγματεύσεις με τους δικαιοπαρόχους. Μόνο οι προσεγγίσεις SEP που αποφεύγουν τέτοιες διαπραγματεύσεις θα είναι συμβατές με την αυξανόμενη ανάγκη εφαρμογής προτύπων ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Η στρατηγική λογισμικού ανοιχτού κώδικα της ΕΕ 2020-2023 σκιαγραφεί ένα όραμα για την ενθάρρυνση και την αξιοποίηση της μετασχηματιστικής, καινοτόμου και συνεργατικής δύναμης του ανοιχτού κώδικα, καθώς και των αρχών και των πρακτικών ανάπτυξής του.

Η στρατηγική της ΕΕ απαιτεί να λαμβάνεται υπόψη ο ανοιχτός κώδικας σε οποιαδήποτε σχετική διαβούλευση, και αυτή δεν αποτελεί εξαίρεση. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για την κοινότητα ανοιχτού κώδικα να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόσκληση με εξηγήσεις γιατί οι μελλοντικές αλλαγές πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο ανοιχτού κώδικα, ακόμη κι αν αυτή η έρευνα δεν είναι δομημένη για να το κάνει.

Η προθεσμία για τις απαντήσεις είναι η 9η Μαΐου 2022 . Φροντίστε να υποβάλετε ανεξάρτητα την απάντησή σας εγκαίρως, ώστε να μπορεί να εξεταστεί από την Επιτροπή της ΕΕ.

Πηγή άρθρου: https://blog.opensource.org/

Leave a Comment