ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές (DMA) υπόσχεται να απελευθερώσει τους ανθρώπους από τους ψηφιακούς περιφραγμένους κήπους

Στις 24 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων μας στο Διαδίκτυο καθώς ενέκρινε τον συμβιβασμό του πολιτικού τριμερούς διαλόγου για τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA).
Αυτή η απόφαση υπόσχεται να αμφισβητήσει το έντονα συγκεντρωτικό περιβάλλον στο οποίο οι πλατφόρμες Big Tech ασκούν υπερβολική δύναμη στα δικαιώματά μας και στη ροή πληροφοριών στην κοινωνία. Οι εταιρείες τεχνολογίας όπως το Facebook, η Google, η Amazon και η Apple θα πρέπει να αρχίσουν να ακολουθούν αυστηρούς κανόνες που διασφαλίζουν τον ελεύθερο και θεμιτό ανταγωνισμό στις ψηφιακές αγορές.

Μετά από έντονες συζητήσεις και μήνες υπεράσπισης και εκστρατείας από την κοινωνία των πολιτών, διαπραγματευτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν στην τελική έκδοση του DMA. Ουσιαστικά, αυτή η νομοθεσία θα συμβάλει στο να χαλιναγωγήσει την επιρροή των Big Tech πάνω στην εμπειρία των ανθρώπων στο διαδίκτυο καθώς και σε ορισμένες από τις μεγάλες ψηφιακές αγορές.

Από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτή είναι μια σημαντική νίκη για τη διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων των ανθρώπων και τη δημιουργία ανοιχτών, δίκαιων, ανταγωνιστικών ψηφιακών χώρων.

Η DMA θα θέσει τέλος σε ορισμένες από τις πιο επιβλαβείς πρακτικές των Big Tech και θα περιορίσει την ανισορροπία ισχύος μεταξύ των ανθρώπων και των διαδικτυακών πλατφορμών. Εάν εφαρμοστεί σωστά, η νέα συμφωνία θα δώσει τη δυνατότητα στα άτομα να επιλέγουν πιο ελεύθερα το είδος της διαδικτυακής εμπειρίας και της κοινωνίας που θέλουμε να οικοδομήσουμε στην ψηφιακή εποχή». –

Diego Naranjo, Επικεφαλής Πολιτικής, EDRi

Η κοινωνία των πολιτών πάλεψε με επιτυχία για μια DMA που βασίζεται στους υφιστάμενους κανόνες προστασίας δεδομένων βάσει του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR). Ως αποτέλεσμα, η DMA θα προστατεύει τα δεδομένα των ανθρώπων από τη χρήση τους σε πολλές υπηρεσίες gatekeeper όπως το Gmail, το YouTube, το Facebook και το WhatsApp, χωρίς τη ρητή συγκατάθεση κάποιου ατόμου.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Υφυπουργό και επικεφαλής διαπραγματευτή της DMA για το Συμβούλιο, Cédric O, υπήρξε συμφωνία μεταξύ των διαπραγματευτικών οργάνων για να συμπεριληφθεί η απαγόρευση της χρήσης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων για διαφημίσεις παρακολούθησης στον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA). Ενώ αυτή η συμφωνία DMA θα περιορίσει ορισμένες από τις χειρότερες πρακτικές χρήσης δεδομένων στον κλάδο των διαφημίσεων παρακολούθησης, οι οργανεις της κοινωνίας των πολιτών θα συνεχίσου να υποστηρίζουν την πλήρη κατάργηση της διαδικτυακής διαφήμισης που βασίζεται στην παρακολούθηση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι gatekeepers που προσφέρουν υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων θα πρέπει να επιτρέπουν στους χρήστες τους να συνδέονται και να επικοινωνούν με άτομα σε παρόμοιες υπηρεσίες, διατηρώντας παράλληλα την προστασία απορρήτου που παρέχεται από την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. Αυτή η απαίτηση διαλειτουργικότητας θα δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να απομακρυνθούν από την υπηρεσία της κυρίαρχης πλατφόρμας χωρίς να χάσουν τις ασφαλείς συνδέσεις τους με φίλους και συγγενείς που αποφασίζουν να μείνουν εκεί. Θα επιτρέψει επίσης τη δημιουργία ενός εντελώς νέου οικοσυστήματος διαλειτουργικών εφαρμογών συνομιλίας που λειτουργούν προς το συμφέρον των χρηστών τους και όχι προς όφελος των διαφημιζόμενων και των μεσιτών δεδομένων.

Ωστόσο, είναι απογοητευτικό να βλέπουμε ότι ο τελικός συμβιβασμός DMA επιτρέπει στις μεγάλες πλατφόρμες μια άσκοπα μακρά μεταβατική περίοδο για να εισαγάγουν τη διαλειτουργικότητα των φωνητικών κλήσεων και των ομαδικών συνομιλιών. Και οι δύο λειτουργίες θεωρούνται από τους χρήστες ως αναντικατάστατα πρότυπα στις εφαρμογές συνομιλίας και η απουσία τους είναι πιθανό να περιορίσει σοβαρά το όφελος της όλης υποχρέωσης.

Η DMA θα εξουσιοδοτήσει επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσθέσει πρόσθετες υποχρεώσεις για τις πλατφόρμες στο μέλλον, ιδίως μια υποχρέωση διαλειτουργικότητας σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook. Ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης αυτής της εξουσίας σύντομα.

Τώρα, είναι ζωτικής σημασίας το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνουν τον πολιτικό συμβιβασμό που έγινε μετά από διαπραγματεύσεις και να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα των ανθρώπων τίθενται πάνω από τα εταιρικά συμφέροντα και τα κέρδη της Big Tech.

«Η DMA είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον περιορισμό της τεράστιας ισχύος στην αγορά που έχουν οι σημερινές εταιρείες τεχνολογίας. Πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε ότι οι νέες υποχρεώσεις για μη επαναχρησιμοποίηση προσωπικών δεδομένων και η απαγόρευση χρήσης ευαίσθητων δεδομένων για διαφημίσεις παρακολούθησης γίνονται σεβαστές και επιβάλλονται σωστά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μόνο τότε η αλλαγή θα γίνει αισθητή από ανθρώπους που εξαρτώνται καθημερινά από τις ψηφιακές υπηρεσίες». – Jan Penfrat, Senior Policy Advisor, EDRi

Πηγή άρθρου: https://edri.org/

Leave a Comment