Στις 18 Ιανουαρίου 2012, ο παγκόσμιος ιστός σχεδόν έκλεισε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον Νόμο Stop Online Piracy Act (SOPA) και το Protect IP Act (PIPA), δύο νομοσχέδια που εισήχθησαν στη Βουλή και τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών το τελευταίο τρίμηνο του 2011.
Γιατί μιλάμε για αυτή τη μέρα δέκα χρόνια μετά;
Ο αγώνας για ένα παγκόσμιο Διαδίκτυο, για τη πρόσβαση στην πληροφόρηση και την καλύτερη κοινή χρήση που ωφελεί τα δημόσια συμφέροντα δεν έχει τελειώσει. Διότι υπάρχουν ακόμη πολλές απειλές και διατάξεις τύπου SOPA σε άλλα νομοσχέδια. Επειδή πολλά από τα φοβερά αποτελέσματα του νομοσχεδίου που προτάθηκε το 2012 – τερματισμοί λειτουργίας ιστοτόπων, λογοκρισία στην ελευθερία του λόγου και κατασχέσεις domain – συμβαίνουν σήμερα.
Ακολουθεί μια απλοποιημένη επισκόπηση του SOPA/PIPA.
Το SOPA και το PIPA στόχευαν να ενισχύσουν τους νόμους των ΗΠΑ για να περιορίσουν την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και την πλαστογραφία, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε παράνομες αντιγραφές μέσων – ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, μουσική – που φιλοξενούνται σε ξένους διακομιστές. Τα νομοσχέδια είχαν στόχο να μπλοκάρουν ιστότοπους και να διατάξουν τις υπηρεσίες να κλείσουν οποιονδήποτε σχετίζεται με έναν ιστότοπο.
Εάν είχε εγκριθεί, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και οι κάτοχοι δικαιωμάτων θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν δικαστικές εντολές για να καταργήσουν ολόκληρους ιστότοπους που βασίζονται σε ένα μόνο τμήμα περιεχομένου ή συνδεδεμένο περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο. Οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) θα απόκλειαν τους χρήστες μέσω DNS blocking.
Ενώ τα νομοσχέδια είχαν σκοπό να σταματήσουν την πειρατεία, γράφτηκαν αόριστα με καταστροφικές συνέπειες. Για παράδειγμα:
- Ο αποκλεισμός DNS δημιουργεί παγκόσμιο προηγούμενο και διακόπτει την αρχιτεκτονική του Διαδικτύου.
- Η κυβερνοασφάλεια και η δυνατότητα των Αμερικανών να επιλέξουν να χρησιμοποιούν ξένες υπηρεσίες DNS για να φτάσουν σε ιστότοπους, δεν θα υπήρχε
- Ιδεολογικά, τα νομοσχέδια υπονομεύουν τη θεμελιώδη δομή του παγκόσμιου Διαδικτύου, την πολιτιστική επικοινωνία, την ελευθερία του λόγου, την οικονομική καινοτομία και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι δημιουργούν, βρίσκουν, συζητούν και μοιράζονται νόμιμα πληροφορίες στο διαδίκτυο.
Ονομάστηκε το νομοσχέδιο της μαύρης λίστας του Διαδικτύου. Καθώς το Κογκρέσο συνέχιζε τη συζήτηση πριν από την ψηφοφορία της 24ης Ιανουαρίου για το SOPA, το Fight for the Future , οι ομάδες παρακολούθησης, οι δημιουργοί περιεχομένου, οι ακτιβιστές και εκατομμύρια πολίτες συμμετείχαν σε μια πιο επιθετική στρατηγική επικοινωνίας για να τραβήξουν την προσοχή του Κογκρέσου – ένα συμβολικό μπλακάουτ στο διαδίκτυο και μηνύματα διαμαρτυρίας.
Στις 18 Ιανουαρίου 2012:
- 50.000 ιστότοποι έκλεισαν, συμπεριλαμβανομένων των Wikipedia, Reddit, Boing Boing και Craigslist.
- 162 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν τη Wikipedia.
- 115.000 ιστότοποι, συμπεριλαμβανομένου του Creative Commons, άλλαξαν ιστοσελίδες με πανό και μηνύματα που αντιτίθενται στο SOPA και το PIPA με συνδέσμους προς το Κογκρέσο.
- Η Google απέκλεισε το λογότυπό της και δημιούργησε πάνω από 7 εκατομμύρια υπογραφές στην έκκλησή της.
- Το Electronic Frontier Foundation ανέφερε ότι περισσότερα από 1 εκατομμύριο email στάλθηκαν στο Κογκρέσο χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό τους.
- Το MSNBC ανέφερε πάνω από 2,4 εκατομμύρια μηνύματα στο Twitter σχετικά με το SOPA/PIPA.
- 887.000 άνθρωποι τηλεφώνησαν στο Κογκρέσο.
- Το Time ανέφερε ότι πριν τελειώσει η μέρα, «τα πολιτικά ντόμινο άρχισαν να πέφτουν… και μετά η ροή μετατράπηκε σε πλημμύρα».
- Η Washington Post είπε: «Αυτό συμβαίνει όταν τρελαίνεις το Διαδίκτυο».
- Οι New York Times ανέφεραν ότι αυτό έστειλε «ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα στους νομοθέτες που παλεύουν με ζητήματα νέων μέσων: Μην μπλέκεις με το Διαδίκτυο».
Ως αποτέλεσμα, κατατέθηκε η SOPA και η PIPA αναβλήθηκam.
Η 18η Ιανουαρίου είναι μια ιστορική ημέρα αλληλεγγύης, μια νίκη του δημόσιου συμφέροντος.
Έτσι, δέκα χρόνια αργότερα, δεκάδες οργανώσεις από όλο τον κόσμο συνεχίζουν τον αγώνα για προωθηθούν οι αξίες του ελεύθερου και ανοιχτού διαδικτύου και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο Διαδίκτυο, να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε πληροφορίες και να δημιουργήσουμε καλύτερη κοινή χρήση της γνώσεις.
Για αυτήν την ιστορική ημέρα θα πραγματοποιηθούν δεκάδες εκδηλώσεις SOPA Plus 10 σε όλο τον κόσμο. Ακολουθήστε το #SOPAPlus10 και το #BetterInternet στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερωθείτε για αυτές τις εκδηλώσεις.
Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org/2022/01/10/sopa-plus-10/