Τα κοινά αγαθά χρειάζονται μια κοινότητα επειδή είναι τα άτομα που τα δημιουργούν, χρησιμοποιούν, προστατεύουν και τα αναπτύσσουν περαιτέρω. Αυτό ισχύει και για τους σπόρους. Το 2018 ιδρύθηκε το Global Coalition of Open Source Seed Initiatives (GOSSI), μιας διεθνή συμμαχία οργανισμών που υποστηρίζουν τους ελεύθερους σπόρους.
Ο κοινός στόχος των μελών του GOSSI προβλέπει έναν κόσμο στον οποίο οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν, να μοιραστούν και να καλλιεργηθούν ελεύθερα. Σε χώρες όπως η Γερμανία, αυτό πια φαντάζει ουτοπικό. Στον Νότο, η ελεύθερη πρόσβαση στους σπόρους είναι πολύ πιο κρίσιμη για τη γεωργία και τη διατροφή από ό, τι στη Γερμανία. Εδώ, περισσότερο από το 90% των σπόρων προέρχονται συχνά από καλλιέργεια και αναπαραγωγή μέσα στα αγροκτήματα ή δίνονται ως δώρα, ανταλλάσσονται ή αγοράζονται σε χωριά ή σε τοπικές, περιφερειακές αγορές.
Οι σχετικές ποικιλίες συχνά προσαρμόζονται πολύ καλά στις τοπικές κλιματικές και εδαφικές συνθήκες. Δεδομένου ότι οι ποικιλίες τω καλλιεργητών είναι στις περισσότερες περιπτώσεις λιγότερο ομοιογενείς και λιγότερο σταθερές από τις εμπορικές ποικιλίες, είναι καλύτερες στο να αντισταθμίζουν τις βραχυπρόθεσμες μεταβολές στις συνθήκες καλλιέργειας και είναι πιο προσαρμόσιμες στις μακροπρόθεσμες αλλαγές. Από την άποψη των μελών του GOSSI, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητοι οι ελεύθεροι σπόροι για τη διαχείριση των κοινωνικών και οικολογικών προκλήσεων που πλησιάζουν για τη γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια.
Ωστόσο, υπάρχει επίσης ένα μειονέκτημα για τα συστήματα σπόρων, δεδομένου ότι δεν λαμβάνουν σχεδόν καθόλου δημόσια υποστήριξη και εμποδίζονται περισσότερο από τους εθνικούς νόμους και τις διεθνείς συμφωνίες σπόρων από ό, τι υποστηρίζονται. Τα τελευταία χρόνια , πολλές χώρες έχουν θεσπίσει νόμους για τη ρύθμιση της αγοράς σπόρων με σκοπό την τυποποίηση του παγκόσμιου εμπορίου. Ταυτόχρονα, αυτό ενίσχυσε τα δικαιώματα της ιδιωτικής βιομηχανίας σπόρων. Με αυτόν τον τρόπο, τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές μικρές εκμεταλλεύσεις γενικά αγνοήθηκαν ή έγιναν δεκτές. Σε ορισμένες χώρες, παραδοσιακές πρακτικές όπως το εμπόριο και η μεταφορά σπόρων αγροκτημάτων ωθούνται σε παρανομία, παρόλο που αποτελούν την πλειονότητα των διαθέσιμων σπόρων και αντιβαίνουν στα διεθνώς συμφωνημένα δικαιώματα των αγροτών . Αυτό θέτει επίσης σε κίνδυνο την προμήθεια τροφίμων, ιδίως στον Νότο.
Στόχος του GOSSI είναι η ενίσχυση του ρόλου των τοπικών εκμεταλλεύσεων και η υποστήριξη περιφερειακών συστημάτων σπόρων που λειτουργούν εκτός της ιδιόκτητης αγοράς σπόρων. Η αρχή του ανοιχτού κώδικα θα μπορούσε να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, δεδομένου ότι προστατεύει τις ποικιλίες ως κοινή ιδιοκτησία. Για παράδειγμα, οι αγρότες με άδεια ανοιχτού κώδικα θα μπορούσαν να προστατεύσουν τις ποικιλίες από την ιδιωτικοποίηση, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν ακολουθήσει μια μάλλον ανοιχτή πρόσβαση. Η νομική προστασία των ποικιλιών τους ως κοινό κτήμα θα μπορούσε να παρακινήσει τους αγρότες να επεκτείνουν τις αναπαραγωγικές τους δραστηριότητες και να παράγουν περισσότερους σπόρους για το περιφερειακό εμπόριο σπόρων. Με αυτόν τον τρόπο, τα περιφερειακά συστήματα σπόρων θα μπορούσαν να ενισχυθούν και η πρόσβαση στους σπόρους να βελτιωθεί σημαντικά. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τα περιφερειακά συστήματα σπόρων και να βελτιώσει σημαντικά την πρόσβαση στους σπόρους.
Το αν και σε ποιο βαθμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια άδεια ανοιχτού κώδικα εξαρτάται από την υπόθεση που υπάρχει. Αυτό συμβαίνει επειδή τόσο τα νομικά πλαίσια των κρατών όσο και οι περιστάσεις και οι στόχοι των παραγόντων στον τομέα των σπόρων καλλιέργειας ποικίλλουν σημαντικά. Η διεθνής συνεργασία στο GOSSI σκοπεύει να δώσει λύσεις για έναν κόσμο στον οποίο οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν, να μοιραστούν και να καλλιεργηθούν ελεύθερα
Πηγή άρθρου: https://www.opensourceseeds.org/