ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Προς πώληση ο πηγαίος κώδικας του Παγκόσμιου Ιστού

Σε μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα, ο Sir Tim Berners-Lee θέτει τον πηγαίο κώδικα του Παγκόσμιου Ιστού σε δημοπρασία.

O Παγκόσμιος Ιστός αποτελεί, αναμφίβολα, ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα όλων των εποχών. Αυτό που ξεκίνησε το μακρινό 1989 στο CERN για τον διαμοιρασμό πληροφοριών μεταξύ επιστημόνων, κυριολεκτικά εκμηδένισε τις αποστάσεις και επέτρεψε τη ροή της πληροφορίας προς κάθε κατεύθυνση, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία του Διαδικτύου που σήμερα θεωρείται δημόσιο αγαθό. Και όλα τα άρχισε ένας άνθρωπος.

Η απόφαση αυτού του ανθρώπου να μην πατεντάρει το δημιούργημά του και να μην το περιορίσει με κάποια άδεια χρήσης αποδείχτηκε κομβικής σημασίας για τον ψηφιακό κόσμο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως -σε αντίθεση με τους τεχνολογικούς κολοσσούς που οφείλουν την ίδια τους την ύπαρξη σε αυτό το έργο- ο ίδιος δεν πλούτισε.

Σήμερα, 32 ολόκληρα χρόνια μετά, ο αποκαλούμενος «πατέρας του Παγκόσμιου Ιστού» Sir Tim Berners-Lee αποφάσισε να θέσει σε δημοπρασία τον αρχικό πηγαίο κώδικα του έργου του, όχι φυσικά για να αποκομίσει κάποιο οικονομικό όφελος μα ως συμβολική κίνηση.

Η δημοπρασία με τίτλο «This Changed Everything» (ελλ. «Αυτό Άλλαξε τα Πάντα») θα διοργανωθεί από τον γνωστό οίκο Sotheby’s και θα λάβει χώρα από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Αντικείμενό της θα είναι ένα ψηφιακό αρχείο NFT, το οποίο θα περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Περίπου 9.555 γραμμές κώδικα που γράφτηκαν στο διάστημα μεταξύ 3 Οκτωβρίου 1990 και 24 Αυγούστου 1991 και αφορούν τις πρωταρχικές τεχνολογίες του Παγκόσμιου Ιστού, όπως είναι η γλώσσα HTML, το πρωτόκολλο HTTP και τα URIs, καθώς και τα αρχικά αρχεία HTML με τις οδηγίες χρήσης. Όλα αυτά τα αρχεία διαθέτουν ημερομηνία και χρονική σήμανση που πιστοποιεί την αυθεντικότητά τους.
  2. Οπτικοποίηση της συγγραφής αυτού του κώδικα με τη μορφή βίντεο διάρκειας 30 λεπτών και 25 δευτερολέπτων.
  3. Ένα αρχείο SVG που δημιούργησε ο Berners-Lee και αναπαριστά τον πλήρη κώδικα, περιλαμβάνοντας επίσης την ψηφιακή μορφή της φυσικής υπογραφής του ιδίου.
  4. Ένα γράμμα που προστέθηκε στο αρχείο README.md μόλις φέτος, όπου ο δημιουργός του Παγκόσμιου Ιστού ξεδιπλώνει τις σκέψεις του για τον κώδικα και τη διαδικασία δημιουργίας του.

Ως προς την επιλογή διάθεσης του κώδικα με τη μορφή NFT (μέρος του blockchain του κρυπτονομίσματος Ethereum), ο Berners-Lee δήλωσε στη συνέντευξη τύπου πως θεωρεί ότι αυτό «είναι ο κατάλληλος τρόπος για να πακεταριστούν οι ρίζες του Ιστού».

Η τιμή εκκίνησης για τον πηγαίο κώδικα του Παγκόσμιου Ιστού έχει οριστεί στα $1.000 και μένει να δούμε ποια θα είναι η τελική εκτίμηση. Σημειώστε ότι η αγορά θα έχει περισσότερο ιστορική αξία παρά πρακτική, καθώς τόσο ο Ιστός όσο και το Διαδίκτυο έχουν εξελιχθεί σημαντικά και ο εν λόγω κώδικας μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να χρησιμοποιηθεί για την επαναδημιουργία του πρώτου περιηγητή Ιστού.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Berners-Lee έχει δηλώσει ότι τα έσοδα από τη δημοπρασία θα διατεθούν σε πρωτοβουλίες και κινήσεις που υποστηρίζουν ο ίδιος και η σύζυγός του

Πηγή άρθρου: https://osarena.net/

Leave a Comment