Η ψηφιακή τεχνολογία έχει μεταμορφώσει τους δημόσιους χώρους πολιτικής – το περιβάλλον που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ενωθούν και να διαμορφώσουν τις κοινωνίες τους – online και offline. Μπορούμε τώρα να οργανωθούμε με νέα μέσα που έχουν πολλές δυνατότητες για την κοινωνία των πολιτών. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται η τεχνολογία από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο πρόσβασης και προτεραιότητας στις πληροφορίες, την ικανότητά μας να επικοινωνούμε και να οργανώνουμε, πώς παίρνουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις και αμφισβητούμε αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή μας. Στις ψηφιακές μας κοινωνίες, που χαρακτηρίζονται από αδικία και ανισορροπίες εξουσίας, η τεχνολογία συμβάλλει στη συρρίκνωση των χώρων πολιτικής . Και για να υπερασπιστούμε αυτούς χώρους έναντι της επιτήρησης, χρειαζόμαστε ισχυρές οργανώσεις και κινήματα της κοινωνίας των πολιτών .
Η προστασία και η προώθηση των ψηφιακών δικαιωμάτων απαιτεί ανοιχτούς και ασφαλείς πολιτικούς χώρους
Οι χώροι για τη λειτουργία της κοινωνίας των πολιτών στην Ευρώπη έχουν «μικρύνει». Αυτό έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παραδείγματα όπως η Ουγγαρία που ψήφισε έναν νόμο που επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς σε ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό για να ωθήσουν ανεξάρτητες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από τη χώρα, και η Γαλλία που διαλύει τη ΜΚΟ κατά της Ισλαμοφοβίας Collective Against Islamophobia και την ομάδα δικαιοσύνης για το κλίμα Les Soulevements de la Terre’ δεν είναι εξαιρέσεις.
Ακόμη και σε επίπεδο ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση περιορισμών στις ΜΚΟ που λαμβάνουν χρηματοδότηση από δωρητές τρίτων χωρών ως μέρος του ‘Defence of Democracy Package’. Οι προσπάθειές τους έχουν καθυστερήσει χάρη στην κατακραυγή πολλών οργανώσεων από όλη την ήπειρο.
Ο χώρος της κοινωνίας των πολιτών συρρικνώνεται, καθώς αμφισβητεί τη δύναμη των φορέων του κράτους και της βιομηχανίας που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους. Σε πολλούς τομείς, όπως η τεχνολογική πολιτική, αυτό έρχεται σε ένα πλαίσιο όπου η βιομηχανία έχει προνομιακή πρόσβαση και αυξανόμενο προϋπολογισμό για να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων. Μόλις αυτή την εβδομάδα, η ιρλανδική κυβέρνηση παρουσίασε μια πρόταση που «θα φιμώσει τους επικριτές της Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων» – μια κίνηση πολύ υπέρ των Big Tech.
Στις Βρυξέλλες, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές συνειδητοποιούσαν τους κινδύνους και τις βλάβες της τεχνητής νοημοσύνης, η OpenAI άσκησε πίεση για να αποδυναμώσει τον νόμο της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη (και πέτυχε εν μέρει). Οι δαπάνες των Big Tech για την άσκηση πίεσης στους νομοθέτες της ΕΕ έχουν αυξηθεί σε επίπεδο που υπερβαίνει πλέον όλες τις άλλες δαπάνες των λόμπι στον ιδιωτικό τομέα. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των τεχνολογικών βλαβών –περιθωριοποιημένες και υπερ-ποινικοποιημένες ομάδες– σπάνια έχουν πρόσβαση στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την τεχνολογική πολιτική . Σε αντίθεση με τις Big Tech, οι ΜΚΟ ψηφιακών δικαιωμάτων αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, να συναντήσουν Επιτρόπους της ΕΕ ή να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.
Οι επιθέσεις στα ψηφιακά μας δικαιώματα είναι κακά νέα για τη δημοκρατία
Οι διαδικτυακές πλατφόρμες – και ιδιαίτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία κυριαρχούν λίγες εταιρείες – έχει πλέον αναγνωριστεί ότι έχουν σαφή αντίκτυπο στη δημοκρατία της πληροφορίας και στους πολιτικούς χώρους. Η εμπορευματοποιημένη ψηφιακή υποδομή έχει ενισχυμένη παραπληροφόρηση και τοξικό περιεχόμενο. Αυτό εμποδίζει την ασφαλή έκφραση και συμμετοχή όλων, ιδιαίτερα των έγχρωμων γυναικών, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοσιογράφων και των πολιτικών. Ο νόμος της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες και ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές έχουν φέρει νέες ευκαιρίες για τον περιορισμό της ισχύος των Big Tech, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες συστημικές αλλαγές για να μεταμορφώσουμε το κυρίαρχο επιχειρηματικό μοντέλο επιτήρησης .
Ορισμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης συμβάλλουν επίσης στην αποτροπή της ασφαλούς οργάνωσης και βλάπτουν την ικανότητά μας να λαμβάνουμε αποφάσεις. Η απομακρυσμένη βιομετρική ταυτοποίηση σε δημόσιους χώρους έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι. Η χρήση ευρύτερων τεχνολογιών επιτήρησης σε δημόσιους χώρους από την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών θέτει όρια στην ικανότητα των ανθρώπων να συμμετέχουν σε δημόσιες, κοινωνικές ή δημοκρατικές δραστηριότητες . Η επιβολή του νόμου που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και την πιθανότητα εγκλήματος (προγνωστική αστυνόμευση) ή η συναισθηματική αναγνώριση είναι χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης που εισάγουν διακρίσεις. Αρνούνται την ουσία της δράσης μας και την αξιοπρέπειά μας και θα πρέπει να απαγορευθούν στις δημοκρατικές κοινωνίες . Οι οργανώσεις ψηφιακών δικαιωμάτων μαζι με ένα συνασπισμό της κοινωνίας των πολιτών θα συνεχίσουν να πιέζουν για λογοδοσία στις διαπραγματεύσεις του EU AI Act για φορείς που αναπτύσσουν αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων.
Οι ιδιωτικές και ασφαλείς διαδικτυακές επικοινωνίες, τα εργαλεία και οι τεχνολογίες που ενισχύουν το απόρρητο αποτελούν επίσης προϋπόθεση για τη δημοκρατία και διευκολύνουν τα δικαιώματα και τον δημόσιο χώρο πολιτικής. Για τους δημοσιογράφους, τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους διοργανωτές και τις υπερ-ποινικοποιημένες ομάδες, η ψηφιακή ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ορισμένα κράτη μέλη σχεδιάζουν να υπονομεύσουν την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο και προτείνουν τη σάρωση των συσκευών μας στο όνομα της καταπολέμησης του εγκλήματος και της προστασίας των παιδιών .
Πρέπει να αντισταθούμε στην παροχή τεχνολογικών εργαλείων ελέγχου σε κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς για πολύπλοκα κοινωνικά ζητήματα. Αυτός ο έλεγχος δεν αποτρέπει απλώς την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, αλλά διαταράσσει επίσης την κοινωνία των πολιτών και περιορίζει περαιτέρω το χώρο για περιθωριοποιημένες ομάδες.
Οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως ανεξάρτητοι φορείς παρακολούθησης της κοινωνίας των πολιτών στην Ευρώπη, πιέζοντας για την πολιτική τεχνολογίας προς το συμφέρον των ανθρώπων. Θέλουμε ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, διαφάνεια των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, πρόσβαση σε έγγραφα και πολιτική βούληση για να ελέγξουμε την εξουσία.
Πηγή άρθρου: https://edri.org/