ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την απαγόρευση της δημόσιας αναγνώρισης προσώπου, αλλά αφήνει κενά στα ανθρώπινα δικαιώματα στην τελική θέση του σχετικά με τον νόμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Στις, 14 Ιουνίου, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της ισχυρής προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην επίσημη θέση της σχετικά με τον νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης.

Η ψηφοφορία υποστήριξε επίσης τις κόκκινες γραμμές κατά των απαράδεκτα επιβλαβών χρήσεων της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της αποφασιστικής προστασίας των ανθρώπων από τη αναγνώριση προσώπου και άλλες βιομετρικές επιτηρήσεις σε δημόσιους χώρους όπως η αναγνώριση συναισθημάτων σε βασικούς τομείς, η βιομετρική κατηγοριοποίηση, η προγνωστική αστυνόμευση και η κοινωνική βαθμολογία.

Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως και η τελική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι από πολλές απόψεις μια νίκη για τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Οι εργασίες για τον νόμο της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη ξεκίνησαν το 2020 και το δίκτυο και οι οργανώσεις ψηφιακών δικαιωμάτων παροτρύνουν τους νομοθέτες της ΕΕ να δώσουν προτεραιότητα στα θεμελιώδη δικαιώματα και να θέσουν τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη από την αρχή.

Οι ευρωβουλευτές επιλέγουν την ελευθερία και τη δημοκρατία αντί της δυστοπίας βιομετρικής παρακολούθησης

Σε μια ιστορική στιγμή, οι βουλευτές της ΕΕ , διασφάλισαν στο κείμενό τους να απαγορεύονται όλες οι ζωντανές και πιο αναδρομικές χρήσεις συστημάτων απομακρυσμένης βιομετρικής ταυτοποίησης (RBI) σε δημόσιους χώρους .

Αυτό θέτει τη διατήρηση της ελεύθερης έκφρασης, της συγκέντρωσης και της μη διάκρισης σε δημόσιους χώρους σε ισχυρή θέση, μετά από τριμερείς διαλόγους (διαπραγματεύσεις) με το Συμβούλιο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Κοινοβούλιο ψήφισε επίσης την απαγόρευση της βιομετρικής κατηγοριοποίησης με βάση ευαίσθητα χαρακτηριστικά όπως η αντιληπτή σεξουαλικότητα, το φύλο, η φυλή ή η εθνικότητα και η αναγνώριση συναισθημάτων σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, χώρους εργασίας, από την αστυνομία και στα σύνορα – οι απαγορεύσεις των οποίων είναι εξίσου σημαντικές για την πρόληψη των διακρίσεων και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως απαγορεύσεις στη βιομετρική παρακολούθηση.

Αυτό ήταν το αποκορύφωμα της πολυετούς δουλειάς μιας διαφορετικής ομάδας 80 ομάδων της κοινωνίας των πολιτών στην εκστρατεία Reclaim Your Face . Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για πλήρη προστασία από κάθε αναδρομική βιομετρική παρακολούθηση, κάθε αναγνώριση συναισθημάτων και αυτοματοποιημένη ανίχνευση συμπεριφοράς σε δημόσιους χώρους.

Παρά την επιθετική καμπάνια της τελευταίας στιγμής από το κεντροδεξιό κόμμα ΕΛΚ να ανατρέψει τη συμφωνία της επιτροπής για τη βιομετρική επιτήρηση, οι ευρωβουλευτές έδειξαν ότι άκουσαν τις φωνές περισσότερων από 250.000 ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη που θέλουν να διατηρήσουν τους δημόσιους χώρους μας απαλλαγμένους από αναγνώριση προσώπου και άλλα βιομετρικά συστήματα μαζικής επιτήρησης .

Καμία βελτίωση όσον αφορά την ενδυνάμωση των ανθρώπων και τα δικαιώματα για τους ανθρώπους σε κίνηση

Και πάλι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέτυχε να εισαγάγει νέες διατάξεις που θα προστατεύουν τα δικαιώματα των μεταναστών από διαρκώς αυξανόμενα καθεστώτα επιτήρησης με διακρίσεις, παρόλο που τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσονται όλο και περισσότερο για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την παρακολούθηση των μεταναστών με νέους και επιβλαβείς τρόπους.

Ο κατάλογος των απαγορευμένων πρακτικών που εγκρίθηκε σήμερα δεν περιλαμβάνει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη διευκόλυνση των παράνομων απωθήσεων ή για τη δημιουργία προφίλ ατόμων που κινούνται με τρόπο που εισάγει διακρίσεις. Χωρίς αυτές τις απαγορεύσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενισχύει το panopticon στα σύνορα της ΕΕ.

Σε επίπεδο επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε σημαντικά μέτρα για να ενδυναμώσει τα άτομα που επηρεάζονται από τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να παρέχονται εξηγήσεις σε άτομα που επηρεάζονται από αποφάσεις ή αποτελέσματα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και να παραπονούνται όταν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης παραβιάζουν δικαιώματα.

Ωστόσο, η Βουλή δεν επέκτεινε αυτά τα δικαιώματα και τους μηχανισμούς στη σημερινή ψηφοφορία. Ψήφισαν υπέρ της απόρριψης του δικαιώματος σε εξήγηση για όλα τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (όχι μόνο χρήσεις υψηλού κινδύνου) και για το δικαίωμα των οργανισμών δημοσίου συμφέροντος να υποβάλλουν καταγγελίες όταν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δεν συμμορφώνονται με τον κανονισμό.

Τι θα γίνει στην συνέχεια?

Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις για το τελικό κείμενο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και των κρατών μελών θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τη σημερινή ψηφοφορία. Οι διαπραγματεύσεις για τον Κανονισμό αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους , με στόχο την ψήφιση του νόμου ενόψει των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2024. Ο ευρύς μας συνασπισμός της κοινωνίας των πολιτών θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ανθρώπων σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Πηγή άρθρου: https://edri.org/

Leave a Comment