ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

“Αυτό το βίντεο δεν είναι διαθέσιμο στη χώρα σας” : Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της συνέχισης του Geo-blocking για οπτικοακουστικό περιεχόμενο

Στις 13 Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την αναθεώρηση των κανόνων γεωγραφικού αποκλεισμού (Geo-blocking) για οπτικοακουστικό περιεχόμενο (AV). Το Κοινοβούλιο ενέκρινε μια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού γεωγραφικού αποκλεισμού, αλλά ενέκρινε επίσης ορισμένες τροπολογίες για να εξαιρεθεί ουσιαστικά το περιεχόμενο AV από το πεδίο εφαρμογής της επανεξέτασης. Αν και το αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό, αυτό είναι ένα πλήγμα για τους ευρωπαίους πολίτες που θα εξακολουθήσουν να μένουν χωρίς πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος του οπτικοακουστικού περιεχομένου που παράγεται στην Ευρώπη.

Οι οργανώσεις ψηφιακών δικαιωμάτων έχουν υποστηρίξει την αναθεώρηση των κανόνων γεωγραφικού αποκλεισμού για οπτικοακουστικό περιεχόμενο . Ωστόσο, η πλειονότητα των ευρωβουλευτών ενέδωσε σε μια εκστρατεία ενός συνασπισμού βιομηχανίας AV που βασιζόταν στη δημιουργία φόβου και έκανε έκκληση σε εθνικιστικά αισθήματα. Η βιομηχανία ισχυρίστηκε ότι μια μεταρρύθμιση των κανόνων γεωγραφικού αποκλεισμού θα απειλούσε 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον δημιουργικό τομέα και 4,4% του ΑΕΠ της ΕΕ. Αυτοί οι αριθμοί δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα, όπως εξηγήθηκε σε προηγούμενη δημοσίευση. Πρώτον, υπάρχουν διάφοροι τρόποι διατήρησης του τρέχοντος μοντέλου εδαφικής χρηματοδότησης (για παράδειγμα, επιτρέποντας τις παθητικές πωλήσεις ή καθιερώνοντας χρονικούς περιορισμούς). Δεύτερον, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη ανεξάρτητη αξιολόγηση οικονομικών επιπτώσεων, η οποία θα αποτελούσε τη βάση για οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία. Σύμφωνα με την εκστρατεία, η κατάργηση του γεωγραφικού αποκλεισμού θα οδηγούσε επίσης σε λιγότερη ποικιλομορφία και λιγότερο περιεχόμενο που θα παράγεται σε λιγότερες γλώσσες – μια εξαιρετικά υποθετική κατασκευή χωρίς, και πάλι, καμία βάση στην πραγματικότητα.

Η εκστρατεία του κλάδου ήταν τόσο αποτελεσματική που το Κοινοβούλιο αφαίρεσε ακόμη και την παράγραφο 25 από την έκθεση που ανέφερε το πρόβλημα του γεωγραφικού αποκλεισμού περιεχομένου που «χρηματοδοτείται ή συγχρηματοδοτείται» από την ΕΕ. Θα πίστευε κανείς ότι η απαίτηση ότι «όποτε εμπλέκονται κονδύλια της ΕΕ στη χρηματοδότηση οπτικοακουστικού περιεχομένου, κανένας πολίτης της ΕΕ δεν πρέπει να στερείται την πρόσβαση σε αυτό» είναι αρκετά αδιαμφισβήτητο. Αλλά όχι για τη βιομηχανία AV, η οποία είναι πρόθυμη να δέχεται δημόσια χρηματοδότηση και συγχρόνως να εξακολουθεί να ελέγχει και όλη την διανομή.

Εάν δεν πραγματοποιηθεί μια μεταρρύθμιση των κανόνων γεωγραφικού αποκλεισμού για οπτικοακουστικό περιεχόμενο, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αποκλείονται από περιεχόμενο για το οποίο θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν εάν δεν έχει άδεια στη χώρα διαμονής τους. Όπως έδειξε η πρώτη βραχυπρόθεσμη αναθεώρηση της Επιτροπής οι καταναλωτές στις μικρότερες αγορές επηρεάζονται περισσότερο από το ισχύον καθεστώς. Ενώ οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν κατά μέσο όρο πρόσβαση μόνο στο 14% των ταινιών που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο στην ΕΕ (σελ. 10), οι καταναλωτές στην Ελλάδα, για παράδειγμα, έχουν πρόσβαση μόνο στο 1,3% όλων των τίτλων σε όλα τα κράτη μέλη (σελ. 68 από Έγγραφο εργασίας προσωπικού, μέρος δεύτερο).

Το αποτέλεσμα είναι μια απογοητευτική υπενθύμιση ότι οι υπερβολικές στατιστικές και άλλοι αβάσιμοι ισχυρισμοί παραμένουν ένα αποτελεσματικό εργαλείο των lobby στις Βρυξέλλες.

Τι πρέπει λοιπόν να συμβεί στη συνέχεια; Οι οργανώσεις των ψηφιακών δικαιωμάτων συμμετείχαν εποικοδομητικά στον διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου έχουν διερευνηθεί μια σειρά από επιλογές για την κατάργηση του γεωγραφικού αποκλεισμού χωρίς να βλάψει το μοντέλο εδαφικής χρηματοδότησης του κλάδου AV. Αυτές περιλαμβάνουν προτάσεις από ενδιαφερόμενα μέρη για πιλοτικά έργα για τη διάθεση περιεχομένου με δημόσια χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκή πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης μετά τη λήξη μιας περιόδου περιορισμένης αμοιβής.

Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και να εφαρμόσει ένα τέτοιο πιλοτικό έργο για την αξιολόγηση του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου μιας σταδιακής εξάλειψης του γεωγραφικού αποκλεισμού για οπτικοακουστικό περιεχόμενο.

Πηγή άρθρου: https://communia-association.org

Leave a Comment