ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η Πιλοτική Εφαρμογή του Semantic Registry: Ενίσχυση της Διαλειτουργικότητας μεταξύ Κρατών Μελών

Τον Οκτώβριο του 2023, το SEMIC πραγματοποίησε ένα σημαντικό βήμα, προωθώντας την ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού μητρώου για τα σημασιολογικά μοντέλα του δημόσιου τομέα. Αυτό το μητρώο στοχεύει να αποτελέσει ένα εργαλείο που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη, καθώς και σε οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να αξιοποιούν δεδομένα από άλλες χώρες και οργανισμούς, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα κοινό σύστημα πληροφοριών.

Η πρώτη συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων οδήγησε στη συγκρότηση μιας διευρυμένης ομάδας εργασίας κρατών μελών, η οποία εργάστηκε για τον ορισμό των απαιτήσεων που θα καθορίσουν τη λειτουργία του μητρώου. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, διευκολύνοντας την πρόσβαση και τη χρήση των σημασιολογικών μοντέλων από διάφορους δημόσιους φορείς.

Στόχοι της Πιλοτικής Εφαρμογής

Η πιλοτική εφαρμογή αποτελεί το επόμενο βήμα, όπου τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέσουν τα αποθετήρια δεδομένων τους με το μητρώο. Μέσω αυτής της πιλοτικής φάσης, θα συλλεχθούν πολύτιμα δεδομένα και σχόλια από την κοινότητα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση του μητρώου και την προετοιμασία για την πλήρη εφαρμογή του.

Οι κύριοι στόχοι του πιλοτικού μητρώου περιλαμβάνουν:

  • Αναζήτηση Μοντέλων σε Επίπεδο Κλάσεων και Ιδιοτήτων: Το μητρώο θα επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν σημασιολογικά μοντέλα όχι μόνο με βάση τον τίτλο ή τον τύπο τους, αλλά και σε επίπεδο επιμέρους κλάσεων και ιδιοτήτων.
  • Προηγμένα Φίλτρα και Κατάταξη Αποτελεσμάτων: Οι χρήστες θα μπορούν να φιλτράρουν τα αποτελέσματα της αναζήτησης με βάση μεταδεδομένα, όπως η ημερομηνία έκδοσης, ο τομέας και ο δημιουργός του μοντέλου, βελτιώνοντας την ακρίβεια και τη χρηστικότητα του μητρώου.
  • Σύνδεση και Συμμετοχή Μοντέλων: Το μητρώο θα επιτρέπει στους χρήστες να αντιστοιχούν τα μοντέλα τους με αυτά που δημοσιεύονται από άλλους φορείς, διευκολύνοντας τη διαλειτουργικότητα και την κοινή χρήση δεδομένων.

Προνόμια της Διασυνοριακής Διαλειτουργικότητας

Η αξία που φέρνει η πιλοτική εφαρμογή είναι η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των κρατών μελών, συμβάλλοντας στη διασύνδεση των δημοσίων τομέων τους. Η δυνατότητα να ανακαλύπτει κανείς τα καλύτερα σημασιολογικά μοντέλα από όλη την Ευρώπη θα επιτρέψει τη δημιουργία πιο αποδοτικών συστημάτων και την ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, προωθώντας τη συνεργασία σε διασυνοριακό επίπεδο.

Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Για τη συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα, οι οργανισμοί πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, οι οποίες συζητήθηκαν σε προηγούμενα εργαστήρια. Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Να διαθέτουν συλλογή σημασιολογικών μοντέλων που είναι αποθηκευμένη σε εθνικό αποθετήριο.
  • Το αποθετήριο των μοντέλων πρέπει να υποστηρίζει RDF, για να διασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα.
  • Να υπάρχει δημόσια διεπαφή μέσω της οποίας άλλοι οργανισμοί θα μπορούν να συνδέονται και να καταχωρούν περιεχόμενα από το αποθετήριο, με δυνατότητα εξουσιοδότησης.

Τέσσερα κράτη μέλη – Λιθουανία, Γερμανία, Σουηδία και Φινλανδία – έχουν ήδη δηλώσει πρόθεση να συμμετάσχουν, ενώ και άλλα κράτη μέλη ή οργανισμοί μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Η συμμετοχή σε αυτή τη φάση είναι κρίσιμη για τη συλλογή ανατροφοδότησης και τη διαμόρφωση της τελικής μορφής του μητρώου.

Επόμενα Βήματα

Όλα τα κράτη μέλη και οι οργανισμοί που δεν συμμετέχουν ακόμα είναι ευπρόσδεκτα να συμβάλλουν στην πιλοτική φάση. Η ανατροφοδότηση και οι προτάσεις μπορούν να υποβληθούν μέσω του GitHub, που είναι αφιερωμένο στο Semantic Registry, όπου είναι διαθέσιμες και οι σχετικές αναφορές από τα προηγούμενα εργαστήρια.

Η πιλοτική εφαρμογή του Semantic Registry συνιστά σημαντική πρωτοβουλία προς την προώθηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των κρατών μελών, ενισχύοντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή δεδομένων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment