Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ξεκίνησαν πάλι τις δραστηριότητές τους. Τους επόμενους μήνες, αναμένουμε να δούμε την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στο Ελεύθερο Λογισμικό: ο νόμος για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο, η οδηγία περί ευθύνης προϊόντων, ο νόμος περί τεχνητής νοημοσύνης και ο νόμος για τη διαλειτουργική Ευρώπη. Τι σημαίνει όλη αυτή η νομοθεσία για το Ελεύθερο Λογισμικό και την κοινότητά του;
Ευθύνη και Ελεύθερο Λογισμικό
Η ΕΕ στοχεύει επί του παρόντος να εισαγάγει κανόνες ευθύνης για λογισμικό, συμπεριλαμβανομένου του Ελεύθερου Λογισμικού. Αν και η κύρια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον νόμο περί ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο (CRA), η Οδηγία Ευθύνης Προϊόντων (PLD) είναι εξίσου σημαντική. Παρόμοιοι κανόνες εισάγονται στον νόμο AI.
Όσον αφορά το CRA και το PLD, η πρόταση της Επιτροπής για τον αποκλεισμό του Ελεύθερου Λογισμικού «εκτός της πορείας μιας εμπορικής δραστηριότητας» θα αποτύχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο μέρος του λογισμικού που δεν θα καλυπτόταν . Ταυτόχρονα, μικρότερα και μη κερδοσκοπικά έργα θα πλήττονταν καθώς θα έπρεπε να επιβαρυνθούν με μεγάλο κόστος.
Για αυτόν τον λόγο, το FSFE έχει προτείνει μια λύση που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ασφάλεια προστατεύοντας παράλληλα το οικοσύστημα Ελεύθερου Λογισμικού:
- Η ευθύνη θα πρέπει να μετατοπιστεί σε αυτούς που πωλούν υπηρεσίες Ελεύθερου Λογισμικού αντί για εκείνους που αναπτύσσουν Ελεύθερο Λογισμικό και
- Όσοι επωφελούνται σημαντικά οικονομικά από αυτήν την ανάπτυξη θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι το λογισμικό θα είναι συμβατό με CE
Προτού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπει σε καλοκαιρινές διακοπές, το FSFE μοιραστήκε τα τελευταία νέα σχετικά με τον νόμο για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο (CRA). Η υιοθέτηση της θέσης του Κοινοβουλίου αφήνει μια κατάσταση όπου οι προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού μένουν με λιγότερο εκτεταμένες προστασίες . Οι τακτικές εταιρικές δωρεές ή συνεισφορές από τους υπαλλήλους της εταιρείας σε ένα έργο θα μπορούσαν να μετατρέψουν τη μη κερδοσκοπική εργασία σε «εμπορική δραστηριότητα» και επομένως να οδηγήσουν σε ευθύνη. Τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ θα διαπραγματευτούν τώρα ένα τελικό κείμενο, το οποίο είναι πιθανό να ολοκληρωθεί φέτος. Καλούμε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να βρουν έναν συμβιβασμό που να προστατεύει το οικοσύστημα του Ελεύθερου Λογισμικού, μεταθέτοντας παράλληλα την ευθύνη σε όσους ωφελούνται σημαντικά οικονομικά από την ανάπτυξή του.
Παρόμοιοι κανόνες αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Οδηγία Ευθύνης Προϊόντων (PLD), όπου το FSFE απαιτεί επίσης προστασία για τους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού. Ωστόσο, το Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη υιοθετήσει τη θέση του.
Όσον αφορά τον νόμο AI, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης το τελικό του κείμενο με μεγάλη πλειοψηφία. Περιλαμβάνει μια εκτεταμένη εξαίρεση για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και μικρά έργα Ελεύθερου Λογισμικού μέχρι το μέγεθος των πολύ μικρών επιχειρήσεων . Οι διαπραγματεύσεις για το τελικό κείμενο μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων (γνωστός και ως τριμερής διάλογος, όπου οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής συναντώνται για να συμφωνήσουν σε ένα τελικό κείμενο) διεξάγονται ήδη. Εδώ το FSFE καλεί το Κοινοβούλιο της ΕΕ να υπερασπιστεί τη θέση του για να διασφαλίσει ότι αυτός ο κανονισμός προστατεύει όχι μόνο το Ελεύθερο Λογισμικό και τους συντελεστές του αλλά και τους καταναλωτές και τους πελάτες.
Διαλειτουργικότητα και Ελεύθερο Λογισμικό
Με τον προτεινόμενο νόμο για τη διαλειτουργική Ευρώπη, η ΕΕ στοχεύει να δημιουργήσει ένα ειδικό νομικό πλαίσιο για τη διαλειτουργικότητα που θα ενισχύσει τις διασυνοριακές ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ένωση. Από την αρχή του έτους, το FSFE υποστηρίζει μια πιο περιεκτική δομή διακυβέρνησης σε αυτή τη νομοθεσία, όπου διάφοροι ενδιαφερόμενοι, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας του Ελεύθερου Λογισμικού, μπορούν να συμμετέχουν στο Συμβούλιο Διαλειτουργικής Ευρώπης. Μια σωστή διαδικασία παρακολούθησης και αξιολόγησης μαζί με έναν ειδικό προϋπολογισμό αποτελούν επίσης μέρος των απαιτήσεών μας.
Με την υιοθέτηση της τελικής του θέσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ένα βήμα προς τα εμπρός προς ένα board χωρίς αποκλεισμούς , ενώ ταυτόχρονα εισάγει σαφέστερους δείκτες και στατιστικά στοιχεία για την παρακολούθηση της προόδου αυτής της νομοθεσίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι το πρόσφατο συμβιβαστικό κείμενο του Συμβουλίου εξακολουθεί να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, εμποδίζοντας τη συμπερίληψη των σχετικών ενδιαφερομένων στη δομή διακυβέρνησης, όπως τονίσαμε προηγουμένως
. Τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα τελικό κείμενο. Το FSFE, λοιπόν, καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διατηρήσει τη θέση του και να μην επιτρέψει κανένα βήμα προς τα πίσω.Εάν θέλετε μια πιο εμπεριστατωμένη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της νομοθετικής διαδικασίας της ΕΕ, μπορείτε να δείτε αυτόν τον πλήρη οδηγό (pdf) που παράγεται από το δίκτυο EDRi, μέλος του οποίου είναι το FSFE.
Πηγή άρθρου: https://fsfe.org/