Πριν από λίγες ημέρες, περίπου δώδεκα άρθρα και ιστότοποι της καμπάνιας που επικρίνει τα σχέδια της Ε.Ε. για τις “μηχανές λογοκρισίας πνευματικών δικαιωμάτων” (copyright censorship machines), εξαφανίστηκαν σιωπηλά από τη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο. Οι ιστότοποι αφαιρέθηκαν με τον πιο δυνατό και κραυγαλέο τρόπο, ακριβώς από αυτό που προειδοποιούσαν: Τις μηχανές λογοκρισίας πνευματικών δικαιωμάτων.
Μεταξύ των ιστότοπων που ήταν αδύνατο να βρεθούν:
Μία δημοσίευση στο ιστολόγιο της Julia Reda, με την οποία ενημέρωνε τους ευρωπαίους πολίτες για το τι υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις τους για την online λογοκρισία, στο όνομα των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και έναν ιστότοπο καμπάνιας (https://savethelink.org/me) που προειδοποιεί τους χρήστες για το νόμο αυτό που ευνοεί τις επιχειρήσεις έναντι της ελευθερίας του λόγου.
Αυτό ήταν μια μαζική επίθεση εναντίον του ανοικτού και δημοκρατικού διαλόγου από κάποιους στη βιομηχανία των media, που καταχράστηκαν τα εργαλεία επιβολής των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε μια προσπάθεια να σιωπήσουν εκείνοι που αντιτίθενται στα συμφέροντα της ομάδας τους – ή ήταν ένα απίστευτο συμπτωματικό τεχνικό λάθος;
Ένα πράγμα είναι σίγουρο:
Αυτό το περιστατικό μας δίνει μια δροσερή γεύση για το τι μας περιμένει, αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περάσει το νόμο για τα φίλτρα δημοσίευσης, ο οποίος τώρα βρίσκεται υπό εξέταση. Αυτό είναι μια πρόσκληση για να πάρουμε τα όπλα, για να συνεχίσουμε να παλεύουμε με τα αυτοματοποιημένα φίλτρα πνευματικών δικαιωμάτων. Τώρα ξέρουμε καλύτερα από ποτέ: Όλα αυτά κατά κανόνα οδηγούν στη λογοκρισία.
Η σημερινή “ελαφριά εκδοχή της λογοκρισίας πνευματικών δικαιωμάτων” είναι αρκετά κακή
Σύμφωνα με το ισχύον αμερικανικό δίκαιο, η Google επιτρέπει σε ορισμένες εταιρείες να αφαιρέσουν άμεσα και χωρίς επίβλεψη, ιστότοπους από το ευρετήριο αναζήτησης της, με βάση μόνο τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Στην πραγματικότητα, μια χούφτα εταιρειών έχουν υπό τον έλεγχο τους, το τι μπορούμε – και δεν μπορούμε – να βρούμε ηλεκτρονικά.
Μία από αυτές είναι η Symphonic Distribution, που προσφέρει μια υπηρεσία που ονομάζεται “Topple Track”. Η υπηρεσία αυτή έστειλε στην Google, στις 22 Ιουλίου, ένα αίτημα κατάργησης περιεχομένου, ισχυριζόμενη ψευδώς ότι η ανάρτηση του ιστολογίου της Julia Reda και αρκετοί άλλοι ιστότοποι, παραβίαζαν, με κάποιο τρόπο, τα πνευματικά δικαιώματα μιας στάρλετ της αυστραλιανής τηλεόρασης. Τα αυτοματοποιημένα συστήματα της Google έκαναν δεκτό το αίτημα και οι σελίδες διαγράφηκαν, έγιναν αόρατες.
Αν άνθρωποι είχαν εμπλακεί σε οποιοδήποτε σημείο αυτής της διαδικασίας, θα γινόταν αμέσως αντιληπτός ο παραλογισμός – ή ο κακόβουλος χαρακτήρας – αυτού του αιτήματος. Αλλά δεν είχαν εμπλακεί. Δεν υπάρχουν έλεγχοι και ισορροπία. Η επιβολή των πνευματικών δικαιωμάτων έχει αυτοματοποιηθεί και κανένα σύστημα, είτε σε υπηρεσίες όπως το Topple Track είτε σε πλατφόρμες όπως η Google, είναι σε θέση να αποτρέψει ακόμη και ένα τέτοιο κατάφωρο λάθος – ή μια τέτοια κατάφωρη κατάχρηση.
Το Topple Track μπορεί να υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι έχει κατεβάσει πάνω από 7 εκατομμύρια συνδέσμους από τις μηχανές αναζήτησης, για τους πελάτες του από τη βιομηχανίας της μουσικής και ότι το 99% των αιτημάτων του έχουν γίνει αποδεκτά. Όμως τώρα, με την υπηρεσία του έτσι όπως εκτέθηκε και που είναι προφανώς τόσο δυσλειτουργική, δεν είναι γνωστό πόσα περισσότερα από αυτά τα κατεβάσματα ήταν δόλια και πόσα περισσότερα άρθρα ήταν κατά λάθος “σκιασμένα” από το διαδίκτυο, χωρίς να το γνωρίζουν αυτό οι συγγραφείς τους.
Αφού το EFF (Electronic Frontier Foundation) αποκάλυψε περαιτέρω δόλιες καταργήσεις σελίδων από το Topple Track και το TorrentFreak κάλυψε την ιστορία, σύμφωνα με πληροφορίες, η Google τερμάτισε τη συνεργασία της με την εταιρεία. Ακόμα και όταν μια εταιρεία εκτίθεται για την έκδοση καταχρηστικής κατάργησης ιστοτόπων, οι ιστότοποι για τους οποίους προηγουμένως είχε παραγγελθεί να αφαιρεθούν, θα πρέπει να αποκαθίστανται. Κάθε μεμονωμένος συγγραφέας πρέπει να αγωνιστεί ενεργά για να αποκαταστήσει τη δυνατότητα εύρεσης της ελευθερίας του λόγου του. (Ενημέρωση: Η δημοσίευση στο blog της Julia Reda εμφανίζεται ξανά στο ευρετήριο της Google.)
Τα σχέδια της ΕΕ κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα
Στις 12 Σεπτεμβρίου, το ευρωκοινοβούλιο θα ψηφίσει (για ακόμη μια φορά) για το αν θα αναγκάσει τις διαδικτυακές πλατφόρμες να εγκαταστήσουν φίλτρα δημοσίευσης.
Με τα φίλτρα λογοκρισίας, οι πλατφόρμες δεν θα περιμένουν καν για τις καταγγελίες των εταιρειών διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων για την κατάργηση των δημοσιεύσεων σας. Αντ ‘αυτού, η δημοσίευση σας δεν θα ανέβει καν online, εκτός και εάν περάσει από τον έλεγχο και γίνει αποδεκτή από τις βάσεις δεδομένων που έχουν εγκαταστήσει οι εταιρείες αυτές. Και μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αυτές οι βάσεις δεδομένων θα είναι εξίσου γεμάτες με σκουπίδια και απάτες.
Τα φίλτρα δημοσίευσης θα δώσουν στις εταιρείες ακόμα πιο άμεσο έλεγχο του internet. Όλοι εμείς που δημοσιεύουμε και ανεβάζουμε περιεχόμενο θα θεωρούμαστε ένοχοι, μέχρι να αποδείξουμε ότι είμαστε αθώοι, ενώ οι εταιρείες αυτές θα συνεχίσουν να μην έχουν καμία συνέπεια για την κατάχρηση αυτού του συστήματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία σε τι θα οδηγήσουν όλα αυτά: Σε ακόμη περισσότερη λογοκρισία.
Οι νομοθέτες της Ε.Ε. πρέπει να μάθουν από αυτό το περιστατικό – και από τις αμέτρητες άλλες τεκμηριωμένες αποτυχίες αυτού του αυτοματοποιημένου φιλτραρίσματος: Η αυτοματοποιημένη επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας δεν λειτουργεί. Τα φίλτρα δημοσίευσης απειλούν σοβαρά την ελευθερία του λόγου μας. Πρέπει να απορριφθούν.
Σώστε το internet σήμερα, από τη λογοκρισία και τον έλεγχο. https://saveyourinternet.today/
Πηγή άρθρου: https://juliareda.eu/
Μετάφραση: PiratePartyGR