ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η Σουηδία ανανεώνει τη λίστα υποχρεωτικών προτύπων πληροφορικής #open #standards

sweden_technology_keyboardΟι υπεύθυνοι προμηθειών της Σουηδικής κυβέρνησης έχουν ανανεώσει τη λίστα υποχρεωτικών προτύπων για την προμήθεια λογισμικού και σχετικών υπηρεσιών. Πρότυπα που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο ως κριτήρια αξιολόγησης.

Η λίστα «Ανοικτών προτύπων ΙΤ» περιλαμβάνει μόνο εκείνα τα πρότυπα που ταιριάζουν με τον ορισμό ανοιχτού προτύπου του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας (European Interoperability Framework, έκδοση 1.0). Η σουηδική Εθνική Υπηρεσία Προμηθειών (Statens inköpscentral, NPS) ζήτησε από το Πανεπιστήμιο του Skövde να ελέγξει ποια πρότυπα πληρούν τις απαιτήσεις του ορισμού.

Στις 9 Μαρτίου εκδόθηκε η αγγλική μετάφραση του εγγράφου.

Για να είναι στη λίστα, τα πρότυπα πρέπει να αναπτυχθούν ανοιχτά και δημόσια. Πρέπει να μην απαγορεύουν την επαναχρησιμοποίηση, και να είναι ελεύθερα πνευματικής ιδιοκτησίας. «Η λίστα θα κάνει ευκολότερη την αντιμετώπιση των διαχειριστών δημόσιας διοίκησης της Σουηδίας με κλειδώματα, όταν δημοσιεύουν προσκλήσεις για υποβολή προσφορών που αφορούν λογισμικό και υπηρεσίες», αναφέρει ο Daniel Melin, υπεύθυνος προμηθειών στο NPS.

Η λίστα σχεδόν τριπλασιάστηκε

Αυτή είναι η τελευταία αναθεώρηση του καταλόγου Ανοικτών Προτύπων . Ο βασικός κατάλογος, με τα αρχικά 16 πρότυπα, συντάχθηκε το περασμένο καλοκαίρι από το NPS και τους πανεπιστημιακούς ερευνητές, Björn Lundell και Jonas Gamalielsson. Η εργασία τους περιλαμβάνει παρόμοια έρευνα που διεξάγεται σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών και το Ηνωμένο Βασίλειο. Και τα δύο αυτά κράτη μέλη της ΕΕ προωθούν τη χρήση ανοικτών προτύπων. Οι ερευνητές από τότε έχουν συμπεριλάβει στην αναθεώρησή τους ακόμα άλλα 30 πρότυπα.

Η τελική λίστα των 46:

CSV DNS FTP HTTP HTTPS iCalendar IP
IPP IPv4 IPv6 LDAP MIME NNTP NTP
POP3 SMTP SNMP TCP UDP URI URL
URN UTF vCard ASN ISO Country Codes ISO Currency Codes ISA Dates and Times
PDF PNG SQL OAI Genericode ODF Unicode
CSS HTML HTML5 Organization RDF RDFa SVG
WS WSDL XML XSLT

Η έγκριση των ανοιχτών προτύπων έγινε από το Statens inköpscentral. Πέρυσι, δημοσιεύθηκαν νέες συμφωνίες-πλαίσια για τις υπηρεσίες λογισμικού και τεχνολογίας (Kontorsstöd, Grundläggande, Systemutveckling και Informationsförsörjning), που περιλαμβάνουν τον κατάλογο Ανοικτών Προτύπων. Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν επίσης προ-εγκεκριμένους φορείς παροχής υπηρεσιών. Με όλες αυτές τις προπαρασκευαστικές εργασίες της Statens inköpscentral, καθίσταται ευκολότερο για τη δημόσια διοίκηση της χώρας η παροχή λύσεων λογισμικού και τεχνολογικής υποστήριξης.

πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/sweden-updates-list-mandatory-it-standards?utm_source

 

Leave a Comment