ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η διεθνής δεξαμενή πρόσβασης σε πατέντες φαρμακευτικών τεχνολογιών δεν είναι πλέον άδεια

H δεξαμενή πρόσβασης σε πατέντες φαρμακευτικών τεχνολογιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας C-TAP, που δημιούργησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον Μάιο του 2020, για να διευκολύνει την ανταλλαγή τεχνολογίας, πνευματικής ιδιοκτησίας και τεχνογνωσίας που σχετίζονται με προϊόντα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, σταματά να είναι πλέον άδεια. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Medicines Law & Policy, χθες (23/11/2021) υπογράφτηκε η πρώτη αδειοδότηση και αφορά μια διαγνωστική τεχνολογία που ανιχνεύει αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 και μετρά προσαρμοστικές ανοσολογικές αποκρίσεις που μπορεί να υποδηλώνουν προηγούμενη ή πρόσφατη μόλυνση. Ένα είδους διαγνωστικό τεστ δηλαδή.

“Ακριβώς όπως ο ιός, η επιστήμη δεν γνωρίζει σύνορα”, δήλωσε η υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ισπανίας, Νταϊάνα Μοράντ, στην τελετή υπογραφής της άδειας. Η άδεια χρήσης της τεχνολογίας παραχωρήθηκε από το Ισπανικό Ερευνητικό Ινστιτούτο (CSIC), το οποίο είχε αρχικά ανακοινώσει την πρόθεσή του να πράξει αναλόγως από τον Μάιο του 2021, σε μια εκδήλωση επετείου ενός έτους για την C-TAP. Είναι η πρώτη φορά που διατίθεται το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ενός διαγνωστικού εργαλείου μέσω μιας ομάδας ευρεσιτεχνιών.

Η πρωτοβουλία αυτή πληροί το χρυσό πρότυπο για την εθελοντική αδειοδότηση: δεν είναι αποκλειστική, έχει παγκόσμιο εύρος εφαρμογής, όλη η απαραίτητη τεχνογνωσία και μεταφορά υλικού θα παρέχεται στους κατόχους άδειας εφόσον χρειαστεί, η άδεια θα είναι άνευ δικαιωμάτων για όλους τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και τελεί σε ισχύ καθόλη τη διάρκεια ισχύος του διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

Η C-TAP δείχνει να είναι τουλάχιστον δύο βήματα μπροστά από την εποχή της. Προτάσσει το δημόσιο συμφέρον έναντι των χρηματιστηριακών αξιών και των κερδών σε παγκόσμιο επίπεδο. Aυτό, παρά την πανδημία, δεν είναι κάτι δεδομένο στις σημερινές κοινωνίες. Από χθες δεν είναι άδεια, ούτε όμως όσο γεμάτη θα θέλαμε.

Πηγή άρθρου: https://www.pressenza.com/

Leave a Comment