ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Είναι το web scraping η μόνη ανησυχία για τα πνευματικά δικαιώματα για την TN; Το τυφλό σημείο του Κώδικα Πρακτικής

Την περασμένη εβδομάδα,η προεδρία των  ομάδων εργασίας που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη του κώδικα πρακτικής για τους παρόχους μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης γενικού σκοπού,  δημοσίευσε το τρίτο προσχέδιο του κώδικα πρακτικής για σχολιασμό. Αυτή είναι και πάλι μια σημαντική εξέλιξη  σε σύγκριση με το 2ο προσχέδιο. Και ενώ υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις επί της ουσίας (ειδικά για τους προγραμματιστές μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα), συνολικά οι φιλοδοξίες του κεφαλαίου των πνευματικών δικαιωμάτων έχουν μειωθεί αρκετά.

 Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκουμε έναν μάλλον περίεργο περιορισμό που μείωσε το εύρος της απαίτησης «να τεθεί σε εφαρμογή μια πολιτική συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της Ένωσης για τα πνευματικά δικαιώματα και τα συγγενικά δικαιώματα» σε ένα σύνολο δεσμεύσεων που αφορούν κυρίως μόνο δεδομένα που λαμβάνονται με «

Την περασμένη εβδομάδα,η προεδρία των  ομάδων εργασίας που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη του κώδικα πρακτικής για τους παρόχους μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης γενικού σκοπού,  δημοσίευσε το τρίτο προσχέδιο του κώδικα πρακτικής για σχολιασμό. Αυτή είναι και πάλι μια σημαντική εξέλιξη  σε σύγκριση με το 2ο προσχέδιο. Και ενώ υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις επί της ουσίας (ειδικά για τους προγραμματιστές μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα), συνολικά οι φιλοδοξίες του κεφαλαίου των πνευματικών δικαιωμάτων έχουν μειωθεί αρκετά.

 Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκουμε έναν μάλλον περίεργο περιορισμό που μείωσε το εύρος της απαίτησης «να τεθεί σε εφαρμογή μια πολιτική συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της Ένωσης για τα πνευματικά δικαιώματα και τα συγγενικά δικαιώματα» σε ένα σύνολο δεσμεύσεων που αφορούν κυρίως μόνο δεδομένα που λαμβάνονται με «Web Crawling».

Πριν εξετάσουμε το ζήτημα λεπτομερώς, ακολουθεί μια γρήγορη επισκόπηση των κύριων ουσιαστικών αλλαγών στο τρίτο προσχέδιο:

  • Το νέο προσχέδιο διαγράφει όλους τα KPIs που σχετίζονται με τα μεμονωμένα μέτρα (αυτή είναι μια αλλαγή σε ευρεία κλίμακα CoP, επομένως δεν αφορά τις διατάξεις περί πνευματικών δικαιωμάτων).
  • Τα μέτρα δημόσιας αποκάλυψης που σχετίζονται με την πολιτική πνευματικών δικαιωμάτων μετριάζονται: Οι υπογράφοντες ενθάρρυναν, ​​αλλά δεν δεσμεύονται πλέον, να δημοσιοποιούν οποιαδήποτε πληροφορία συμμόρφωσης.
  • Μια νέα δέσμευση να μην παρακάμπτονται τα τεχνικά μέτρα προστασίας αντικαθιστά την προηγούμενη δέσμευση για διασφάλιση νόμιμης πρόσβασης, η οποία αποτελεί σημαντική βελτίωση που σχετίζεται με ένα από τα πιο προβληματικά σημεία του προηγούμενου σχεδίου.
  • Η δέσμευση να καταβάλλονται οι καλύτερες προσπάθειες για την αποτροπή της υπερπροσαρμογής πνευματικών δικαιωμάτων έχει αντικατασταθεί με εύλογες προσπάθειες «για να μετριαστεί ο κίνδυνος ένα μοντέλο να απομνημονεύει περιεχόμενο εκπαίδευσης που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα στο βαθμό που παράγει επανειλημμένα αποτελέσματα που παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα». Αυτή είναι μια σημαντική βελτίωση μιας άλλης εξαιρετικά προβληματικής πτυχής του 2ου σχεδίου.
  • Το νέο προσχέδιο περιέχει επίσης μια μεγάλη βελτίωση για τους προγραμματιστές μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα, καθώς δεν απαιτείται πλέον να υπάρχει μια αποδεκτή πολιτική χρήσης ή να περιοριστούν συμβατικά τυχόν χρήσεις που επιτρέπονται από το νόμο. Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα εξαιρούνται πλέον ρητά από τη δέσμευση για λήψη μέτρων για την απαγόρευση χρήσεων που παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα.

Αλλά τα πράγματα γίνονται λίγο περίεργα όταν πρόκειται για τα δύο μέτρα για τη συμμόρφωση με τις επιφυλάξεις δικαιωμάτων. Αυτά τα μέτρα έχουν ξαναγραφτεί σημαντικά ως απάντηση στα σχόλια για το 2ο προσχέδιο και, ενώ ορισμένες από τις προβληματικές πτυχές έχουν επιλυθεί, η Προεδρία έκανε μια αρκετά περίεργη επιλογή σχεδιασμού. Αποφάσισαν να περιορίσουν τις δεσμεύσεις για συμμόρφωση με τις επιφυλάξεις δικαιωμάτων που εκφράζονται σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3 της οδηγίας CDSM σε δεδομένα εκπαίδευσης που έχουν ληφθεί με «crawling στον Παγκόσμιο Ιστό». Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα εκπαίδευσης που λαμβάνονται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο δεν καλύπτονται από τον κώδικα πρακτικής:

Relationship between Art. 51(1)(c) AI Act and the Code of Practice

Αυτός ο περιορισμός έχει μερικά μάλλον περίεργα και πιθανώς ακούσια αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η απαίτηση να καταβάλλονται εύλογες προσπάθειες για τον αποκλεισμό τομέων πειρατείας από την ανίχνευση ιστού δεν θα κάλυπτε ένα σενάριο όπως η τεκμηριωμένη χρήση του bit-torrent από τη Meta για τη λήψη μεγάλων συνόλων δεδομένων βιβλίων που περιελάμβαναν μεγάλο αριθμό πειρατικών βιβλίων. Η χρήση του bittorrent είναι κάτι διαφορετικό από το crawling ιστού και, ενώ αυτό το παράδειγμα μπορεί να είναι ακραίο, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για τη λήψη δεδομένων στο διαδίκτυο που δεν είναι web crawling και επομένως δεν εμπίπτουν στις δεσμεύσεις που περιέχονται στον κώδικα πρακτικής.

Δεν είναι προφανές γιατί η Προεδρία επέλεξε για αυτό το περιορισμένο πεδίο των μέτρων που σχετίζονται με την επιφύλαξη δικαιωμάτων, ειδικά επειδή το άρθρο 53 παράγραφος 1 στοιχείο γ) δεν θεσπίζει ειδικό καθεστώς για τo web crawling, αλλά περιέχει μια απαίτηση για τη θέσπιση πολιτικής συμμόρφωσης με τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας της Ένωσης, η οποία έχει επιπτώσεις στη χρήση έργων που προστατεύονται με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ανεξάρτητα από το πώς αποκτώνται.

Το Open Future έχει υποστηρίξει σε μια πρόσφατη σύνοψη πολιτικής σχετικά με ένα λεξιλόγιο για εξαιρέσεις εκπαίδευσης AI, η μείωση του ζητήματος της επιφύλαξης δικαιωμάτων σε ένα στενό πλαίσιο ανίχνευσης ιστού, δεν έχει νόημα. To web crawling είναι μόνο μία από τις πολλές στρατηγικές απόκτησης δεδομένων για προγραμματιστές μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Οι πραγματικές ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν από μια πολιτική πνευματικών δικαιωμάτων προκύπτουν σε σχέση με τη χρήση των ληφθέντων δεδομένων για σκοπούς εκπαίδευσης (δημιουργικών) μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Ως βασικό στοιχείο της κανονιστικής προσέγγισης της ΕΕ για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, ο κώδικας πρακτικής θα πρέπει να το αναγνωρίζει.

Πηγή άρθρου: https://communia-association.org/

Leave a Comment