Το Software Freedom Conservancy (SFC) , ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί λογισμικό ανοιχτού κώδικα και υπερασπίζεται τη Γενική Δημόσια Άδεια χρήσης ελεύθερου λογισμικού (GPL) , μήνυσε πρόσφατα τον μεγάλο πωλητή τηλεοράσεων Vizio για κατάχρηση της GPL με το λειτουργικό σύστημα SmartCast που βασίζεται σε Linux . H Vizio απάντησε ότι το SFC δεν είχε το δικαίωμα να ζητήσει τον πηγαίο κώδικα. Στις 13 Μαΐου, ωστόσο, το SFC πέτυχε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου με την αίτησή του να παραπεμφθεί η αγωγή του κατά της Vizio στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Κομητεία Όραντζ της Καλιφόρνια.
Το σημαντικό μέρος της απόφασης της δικαστού του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ Josephine L. Staton είναι ότι έγινε δεκτός ο ισχυρισμός του SFC «ότι η [GPLv2] επιβάλλει «μιας πρόσθετης συμβατικής υπόσχεσης χωριστής και διακριτής από οποιαδήποτε δικαιώματα που προβλέπονται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων».
Η Karen M. Sandler, εκτελεστική διευθύντρια του SFC, εξήγησε: “Η απόφαση είναι μια στιγμή-ορόσημο στην ιστορία της αδειοδότησης copyleft. Αυτή η απόφαση δείχνει ότι οι συμφωνίες GPL λειτουργούν τόσο ως άδειες πνευματικών δικαιωμάτων όσο και ως συμβατική συμφωνία.” Η Sandler πρόσθεσε ότι ακόμη και στη νομική κοινότητα του Ελεύθερου Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (FOSS) οι άνθρωποι υποστηρίζουν εσφαλμένα ότι η GPL και άλλες άδειες copyleft λειτουργούν μόνο ως άδειες πνευματικών δικαιωμάτων. Η απόφαση αυτή δηλώνει ξεκάθαρα ότι η GPL λειτουργεί και ως σύμβαση.
Επιπλέον, αυτή η απόφαση καθιστά την πρώτη περίπτωση που δείχνει ότι μεμονωμένοι καταναλωτές έχουν δικαιώματα στον πηγαίο κώδικα ως τρίτοι δικαιούχοι της GPL.
Έγινε δεκτό το επιχείρημα του SFC ότι το λειτουργικό σύστημα Vizio SmartCast TV περιείχε λογισμικό που η Vizio άδικα οικειοποιήθηκε από μια κοινότητα προγραμματιστών. Συγκεκριμένα, το SFC υποστήριξε ότι το Vizio χρησιμοποιούσε τον πηγαίο κώδικα του Linux και άλλο λογισμικό ανοιχτού κώδικα, όπως BusyBox, U-Boot, bash, gawk, tar, Glibc και FFmpeg στο υλικολογισμικό SmartCast OS TV. Δεδομένου ότι αυτά τα προγράμματα προστατεύονται από την GPL version 2 (GPLv2) και την Lesser GPL (LGPL), , οι καταναλωτές, και όχι μόνο οι προγραμματιστές, έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν, να βελτιώσουν, να μοιραστούν και να επανεγκαταστήσουν τροποποιημένες εκδόσεις του λογισμικού.
«Ζητάμε από το δικαστήριο να απαιτήσει από τη Vizio να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει των απαιτήσεων συμμόρφωσης με το copyleft », δήλωσε ο Sandler. Προηγουμένως η GPL είχε επικυρωθεί στο δικαστήριο για Linux και προγραμματιστές ανοιχτού κώδικα που ήταν κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων του κώδικα. Σε αυτήν την περίπτωση, η SFC προσπάθησε να δείξει ότι δεν είναι μόνο οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και οι χρήστες που δικαιούνται τα δικαιώματα που τους παραχωρούνται από την GPL.
Σε αυτήν την αγωγή, το SFC δεν ζητά χρηματική αποζημίωση. Αντίθετα, το μόνο που θέλει το SFC είναι η Vizio να παρέχει τον πηγαίο κώδικα σε όλους τους πελάτες που αγοράζουν τις τηλεοράσεις της. Συγκεκριμένα, ο ενάγων ζητά τις τεχνικές πληροφορίες μέσω «συγκεκριμένης απόδοσης» και όχι «ζημιών».
Θα θέλουν πολλοί πελάτες της Vizio αυτόν τον πηγαίο κώδικα; Μάλλον όχι. Αλλά διακυβεύονται ακομα περισσότερα εδώ:Το δικαιώματα τους στο ανοιχτό κώδικα. Για αυτόν τον λόγο, αυτή η απόφαση είναι σημαντική για τα δικαιώματα του ανοιχτού κώδικα.
Πηγή άρθρου: https://www.zdnet.com
Μπράβο, πολύ χαίρομαι που μια τέτοια είδηση έφτασε και στην Ελληνική κοινότητα. Όντως φαίνεται για μια πολύ ωραία και ιστορική στιγμή που όλοι μιλούν για αυτή.