ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

7 ενδιαφέρουσες μετρήσεις σχετικά με τον ανοιχτό κώδικα για την ανάπτυξη περιβαλλοντικά βιώσιμων τεχνολογιών

Η κουλτούρα ανοιχτού κώδικα έχει δείξει πόσο η διαφανής και συνεργατική καινοτομία μπορεί να υποστηρίξει σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες, δεδομένα και υποδομές. Ωστόσο, παρά τον μετασχηματιστικό αντίκτυπό του και τη χρήση του στο 97% περίπου των ψηφιακών προϊόντων, οι δυνατότητες του ανοιχτού κώδικα για την ανάπτυξη περιβαλλοντικά βιώσιμων τεχνολογιών δεν είναι ακόμα καλά κατανοητές.

Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα (OSS) επιταχύνει τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία υποστηρίζοντας τη λήψη αποφάσεων που μπορούν να εντοπιστούν, δημιουργώντας δυνατότητες εντοπισμού και προσαρμογής των κλιματικών τεχνολογιών και, το πιο σημαντικό, συμβάλλοντας στην πρόληψη του greenwashing. Αυτή η μετάβαση απαιτεί τεχνολογική καινοτομία και νέες ευκαιρίες για τη συμμετοχή της κοινωνίας στην ανάπτυξη και υιοθέτηση τεχνολογιών.

Το Opensustain.tech δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη που παρέχει την πρώτη ανάλυση της υγείας και της ζωντάνιας του OSS στην αειφορία και την κλιματική τεχνολογία. Η ανάλυση κάλυψε πολλαπλές διαστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών, κοινωνικών και οργανωτικών διαστάσεων. Η έκθεση επισημαίνει επίσης βασικούς κινδύνους και προκλήσεις για τους χρήστες, τους προγραμματιστές και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, καθώς και τις ευκαιρίες για πιο συστημική συνεργασία.

Τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότερα από χίλια έργα και οργανισμοί ανοιχτού κώδικα που έχουν αναπτυχθεί ενεργά συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν συστηματικά με τη χρήση ποιοτικών και ποσοτικών μεθόδων ως μέρος του έργου Open Sustainable Technology και της σχετικής βάσης δεδομένων .

Εμπλοκή της κοινότητας

Το Opensustain.tech βρήκε 996 ενεργά αποθετήρια έργων στο GitHub που είχαν τουλάχιστον μία δέσμευση ή ένα κλειστό ζήτημα τον τελευταίο χρόνο. Αν και τα αστέρια δεν είναι μια τέλεια μέτρηση , μετρήσαμε 127.038 αστέρια σε αυτά τα έργα. Ωστόσο, μια αναζήτηση στο GitHub αποκάλυψε ότι 27 έργα έχουν περισσότερα αστέρια από ολόκληρο το λογισμικό στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα μαζί! Αυτός είναι ένας δείκτης ότι ο ανοιχτός κώδικας εξακολουθεί να παίζει δευτερεύοντα ρόλο ως μακροπρόθεσμη στρατηγική μετασχηματισμού στη βιωσιμότητα σε σύγκριση με άλλους τομείς.

Θέμα

Επιπλέον, τα μισά από όλα τα αναγνωρισμένα έργα αφορούν τομείς πλούσιους σε δεδομένα, όπως η κλιματική επιστήμη, η βιόσφαιρα, η μοντελοποίηση ενεργειακών συστημάτων, οι μεταφορές και τα κτίρια. Άλλα θέματα, όπως οι αντισταθμίσεις άνθρακα, η τεχνολογία μπαταριών, οι βιώσιμες επενδύσεις, η παρατήρηση των εκπομπών και η ολοκληρωμένη μοντελοποίηση αξιολόγησης, παρουσιάζουν λίγες αξιοσημείωτες εξελίξεις. Με βάση την αύξηση της δημοτικότητας, το opensustain.tech εντόπισε επίσης νέα αναδυόμενα θέματα, όπως το πράσινο λογισμικό. Επιπλέον, τα περισσότερα έργα που εντοπίστηκαν είναι σχετικά νέα, με μέση ηλικία τα 4,45 έτη.

Διάγραμμα κατανομής ανάπτυξης
(Tobias Augspurger, CC BY-SA 4.0)

Γλώσσα προγραμματισμού

Η ανάλυση του αριθμού και της χρήσης των γλωσσών προγραμματισμού παρείχε περαιτέρω πληροφορίες για τις απαιτούμενες δεξιότητες κωδικοποίησης και τη φύση των έργων. Για παράδειγμα, το opensustain.tech διαπίστωσε ότι η Python κυριαρχούσε στο κίνημα OSS για τη βιωσιμότητα και χρησιμοποιείται στο 39,8% όλων των έργων, ακολουθούμενη από το R (16,7%) και, τέλος, τα σημειωματάρια Jupyter (9,34%). Αυτό υποδηλώνει έντονη εστίαση στην ανάλυση μεγάλων συνόλων δεδομένων, όπου τα Python και Jupyter Notebooks κυριαρχούν ολοένα και περισσότερο και εστιάζονται λιγότερο σε εφαρμογές web.

Εικόνα γραφήματος που δείχνει την κατανομή των γλωσσών προγραμματισμού στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
(Tobias Augspurger, CC BY-SA 4.0)

Άδεια

Η χρήση διαφόρων αδειών αποκάλυψε πιθανά ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με τη χρήση πακέτων λογισμικού καθώς και το γενικό άνοιγμα των έργων. Το Opensustain.tech διαπίστωσε ότι οι άδειες όπως οι BSD, Apache και MIT είναι οι πιο δημοφιλείς στη βιωσιμότητα. Η άδεια MIT ήταν η κορυφαία επιλογή, που χρησιμοποιήθηκε στο 26% των έργων, ακολουθούμενη από την άδεια copyleft GPLv3 (17,3% όλων των έργων).

Μέγεθος έργου

Η ανάλυση της γνώσης, της εργασίας και της διανομής διακυβέρνησης έργων αποκάλυψε ότι μικρές κοινότητες ανοιχτού κώδικα οδηγούν το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης. Κατά μέσο όρο, τα έργα λογισμικού ανοιχτού κώδικα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε έναν μόνο προγραμματιστή που είναι υπεύθυνος για περίπου το 70% των συνεισφορών σε ένα έργο. Αυτό υποδηλώνει υψηλότερο κίνδυνο συνεισφέροντος, ο οποίος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον πολλών από αυτά τα έργα.

Γεωγραφία

Τα περισσότερα έργα OSS (64%) βασίζονται στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, με μικρό αριθμό έργων από τον Παγκόσμιο Νότο. Παρά το γεγονός ότι έχει περισσότερους χρήστες GitHub από την Ευρώπη, η Ασία αντιπροσωπεύει μόνο το 1,9% των οργανισμών που εργάζονται στο OSS για τη βιωσιμότητα.

Εικόνα που δείχνει την παγκόσμια κατανομή των οργανισμών που αναπτύσσουν ανοιχτό κώδικα στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
(Tobias Augspurger, CC BY-SA 4.0)

Βιομηχανία

Η ακαδημαϊκή κοινότητα και αρκετοί κρατικοί φορείς συμβάλλουν σημαντικά στον ανοιχτό κώδικα, ενώ η έλλειψη κερδοσκοπικών οργανισμών και νεοφυών επιχειρήσεων με επιχειρηματικά μοντέλα ανοιχτού κώδικα είναι αξιοσημείωτη.

Συστάσεις

Με βάση αυτήν την ανάλυση, το opensustain.tech προτείνει προτάσεις για όσους ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν πιο αποτελεσματικά το λογισμικό ανοιχτού κώδικα στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα μέσω της οικοδόμησης κοινότητας, της ανάπτυξης πολιτικών και των μελλοντικών επενδύσεων.

  • Συνεργασία : η ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας των κοινοτήτων ανοιχτού κώδικα που έχουν εντοπιστεί και η σύνδεση έργων με περιπτώσεις τοπικής χρήσης είναι πρωταρχικής σημασίας για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο και τη σταθερότητα του οικοσυστήματος. Είναι επίσης σημαντικό να προσαρμοστούν και να επεκταθολυν υπάρχοντα έργα ανοιχτού κώδικα για χώρες που υποεκπροσωπούνται στον Παγκόσμιο Νότο.
  • Χρηματοδότηση : απαιτείται περαιτέρω υποστήριξη με τη μορφή θερμοκοιτίδας πληροφοριών και άλλων προγραμμάτων υποστήριξης για λογισμικό ανοιχτού κώδικα για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, καθώς και με συνεχή, ειδικά κονδύλια για ανάπτυξη και συντήρηση.
  • Τεχνικά : η κοινότητα χρηστών και προγραμματιστών OSS θα πρέπει να αναπτύξει καλύτερες τεχνικές διεπαφές μεταξύ πλατφορμών, δεδομένων, μοντέλων και εργαλείων ανοιχτού κώδικα σε και εντός τομέων για να «σταματήσει να εφευρίσκει εκ νέου τον τροχό» και να τυποποιήσει την ανταλλαγή περιβαλλοντικών δεδομένων σε διαφορετικά επίπεδα διακυβέρνησης.
  • Συνηγορία : κλείσιμο του χάσματος γνώσης σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των εταιρειών μέσω αρχών ανοιχτού κώδικα και μετασχηματισμού χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μέσω διαφανών και επιστημονικών αποφάσεων για βιώσιμες επενδύσεις.

Ο ψηφιακός και βιώσιμος μετασχηματισμός πρέπει να συγκλίνουν ως ψηφιακό δημόσιο αγαθό, εάν θέλουμε να επιτύχουμε συμφωνημένους περιβαλλοντικούς στόχους και να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή και δίκαιο διάδρομο για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Οι ανοικτές αρχές βιωσιμότητας μπορούν να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις, τα ερευνητικά ινστιτούτα, τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν γρήγορα προς την επιστημονική απαλλαγή και διατήρηση των φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων παρέχοντας κρίσιμη διαφάνεια, ανιχνεύσιμη λήψη αποφάσεων και συνεργασία για την καινοτομία.

Πηγή άρθρου: https://opensource.com/

Leave a Comment