ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η φαρμακευτική έρευνα πρέπει να αγκαλιάσει τον ανοιχτό κώδικα

Του

Το 2015, οι ερευνητές της Pfizer ανακάλυψαν ότι το φάρμακο για την ρευματοειδή αρθρίτιδα, Enbrel, φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο της νόσου Alzheimer κατά 64%. Η εταιρεία έθαψε τα αποτελέσματα και δεν συνέχισε την έρευνα.

Γιατί; Επειδή τα στατιστικά αποτελέσματα, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Enbrel μπορεί να βοηθήσει με την Αλτσχάιμερ, δεν πληρούσαν τα «αυστηρά επιστημονικά πρότυπα». Γιατί δεν δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα για να μελετήσουν άλλοι; Επειδή η Pfizer πίστευε ότι θα οδηγούσε τους άλλους σε μια λανθασμένη πορεία.

Άλλοι ερευνητές στον τομέα της ιατρικής και της φαρμακευτικής πιστεύουν ότι η Pfizer θα έπρεπε να κυκλοφορήσει τα δεδομένα. Η  The Washington Post, η οποία δημοσίευσε την ιστορία, ανέφερε: «Θα ωφεληθεί η επιστημονική κοινότητα να έχει τα δεδομένα εκεί έξω».  Ο Keenan Walker,  επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής του  Johns Hopkins  που μελετά την Αλτσχάιμερ δήλωσε «Είτε πρόκειται για θετικά στοιχεία είτε για αρνητικά στοιχεία, μας δίνουν περισσότερες πληροφορίες για να λαμβάνουμε καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις».

Ακριβώς.

Τώρα, δεν γνωρίζω πολλά για τη δημιουργία και τη δοκιμή φαρμάκων. Όμως αυτό γνωρίζω σίγουρα: Ο ανοιχτός κώδικας και τα δεδομένα παράγουν καλύτερα αποτελέσματα από τις κλειστές μεθόδους.

Στην τεχνολογία, το πεδίο που γνωρίζω καλύτερα, σχεδόν κάθε εταιρεία – συμπεριλαμβανομένης και της Microsoft – έχει αγκαλιάσει τον ανοιχτό κώδικα. Γιατί; Επειδή λειτουργεί καλύτερα από τις κοντόφθαλμες προσεγγίσεις.

Δεν είναι μόνο ο προγραμματισμός που ωφελείται από τον ανοιχτό κώδικα. Τα αυτοκίνητα τρέχουν τώρα Linux κάτω από το καπό. Οι διαχειριστές της μετάδοσης ενέργειας και της  ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται προς τον ανοιχτό κώδικα. Οι περισσότερες από τις ταινίες που αγαπάτε γίνονται με προγράμματα ανοιχτού κώδικα. Ακόμη και το δίκαιο των συμβάσεων πηγαίνει προς τον ανοιχτό κώδικα.

Δεν είμαι φυσικά ο μόνος που καταλήγω στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται μέθοδοι ανοιχτού κώδικα για να διορθώσουν την λανθασμένη μεθοδολογία της φαρμακευτικής έρευνας και τη μείωση της τιμής των φαρμάκων. Το Open Source Pharma,  είναι ένας οργανισμός που έχει σαν στόχο την αξιοποίηση υφιστάμενων πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού, ολοκληρωμένου φαρμακευτικού συστήματος ανοιχτού κώδικα,

Ο Δρ Manica Balasegaram, εκτελεστικός διευθυντής της  Access Campaign των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, εξήγησε:

Υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της έρευνας και ανάπτυξης στο τομέα της βιοϊατρικής. . . Το ότι το σύστημα είναι αναποτελεσματικό είναι πιθανόν δύσκολο να αμφισβητηθεί. Λειτουργεί σε σιλό, ενθαρρύνει μια προστατευτική, ιδιόκτητη προσέγγιση, προωθεί την αλληλοεπικάλυψη, πολλαπλασιάζει την αποτυχία, είναι δαπανηρή και, κυρίως, απευθύνεται στις αγορές και όχι στις ανάγκες της δημόσιας υγείας. Οι συνέπειες είναι θανατηφόρες.

Η Pfizer, η οποία ανακοίνωσε το 2018, τερματίζει όλες τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για το  Αλτσχάιμερ, επειδή δεν ήταν αρκετά ελπιδοφόρες (δηλ αρκετά κερδοφόρες), απλά  εκμεταλλεύεται ένα λανθασμένο σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που ανταμείβει προβληματικές μεθόδους, πνευματικής ιδιοκτησίας.

Όπως είπε ο Balasegaram, “Πρέπει να ξεπεράσουμε το σκεπτικό ότι υπάρχει μόνο ένα πιθανό επιχειρηματικό μοντέλο, χρειαζόμαστε εναλλακτικές λύσεις και η Open source R&D είναι το κλειδί.”

Από τη στιγμή που ο βιοϊατρικός τομέας κυριαρχείται από μεγάλες εταιρίες με σιδηρόφρακτα πνευματικά δικαιώματα, ο Balasegaram παραδέχτηκε: «Η προώθηση της έννοιας της κοινής χρήσης θα είναι δύσκολη, Η κοινή χρήση  είναι μια δύσκολη και κάπως τρομακτική ιδέα για τις φαρμακευτικές εταιρίες. Ωστόσο, όταν κάποιος λαμβάνει υπόψη ότι αυτό έχει γίνει σε άλλους τομείς, πρέπει να επανεξετάσουμε τις επιφυλάξεις μας».

Ο ανοιχτός κώδικας  μπορεί να φέρει επανάσταση στο κυνήγι  για  καλύτερα, πιο προσιτά φάρμακα. Το έχει  κάνει παντού. Μπορεί και στην ιατρική.

Πηγή άρθρου: https://www.zdnet.com/

One thought on “Η φαρμακευτική έρευνα πρέπει να αγκαλιάσει τον ανοιχτό κώδικα

  1. Πολύ ενδιαφέρον και άκρως σημαντικό άρθρο!
    Είναι τρομερά και τα έμπρακτα παραδείγματα απάτης ( για να μην χρησιμοποιήσω χειρότερη έκφραση ) που παραθέτεται!!

Leave a Comment