ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το πρότυπο ODF ετοιμάζεται για την έκδοση 1.3

Το Document Foundation, το ίδρυμα το οποίο υποστηρίζει την ανάπτυξη του LibreOffice, καλεί τους υποστηρικτές του ανοιχτού λογισμικού να προωθήσουν τη χρήση του Open Document Format (ODF).

Το ODF (ISO 26300), το πρότυπο προδιαγραφών  μορφών αρχείου για εφαρμογές γραφείου όπως υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις και έγγραφα κειμένου, υποστηρίζεται από πολλά εργαλεία παραγωγικότητας γραφείου που χρησιμοποιούνται . Το πρότυπο αναγνωρίζεται από τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Ωστόσο, οι περισσότεροι οργανισμοί του δημόσιου τομέα εξακολουθούν να βασίζονται σε ένα συνδυασμό μορφών εγγράφων που είτε είναι κλειστές και ιδιόκτητες είτε δεν υποστηρίζονται πλήρως. Αυτό προκαλεί προβλήματα διαλειτουργικότητας εγγράφων και αυξάνει την πολυπλοκότητα. Αποτελεί επίσης εμπόδιο στις δημόσιες διοικήσεις που επιθυμούν να χρησιμοποιούν λύσεις γραφείου ανοικτού κώδικα.

Διαλειτουργικό και έγκυρο

Η ολλανδική κυβέρνηση είναι ένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ODF. Έχει συγχρηματοδοτήσει αυτοματοποιημένες δοκιμές διαλειτουργικότητας για να ελέγξει τη δυνατότητα μεταφοράς εγγράφων γραφείου σε εφαρμογές και λειτουργικά συστήματα.

Η Ολλανδία υποστηρίζει επίσης το ODF Plugfest, μια σειρά hackathons όπου οι προγραμματιστές λογισμικού βελτιώνουν τη διαλειτουργικότητα του ODF. Τα περισσότερα από τα αποτελέσματα αυτών των hackathons και άλλων σχετικών με ODF ανάπτυξης τεκμηριώνονται στο OpenDocument Format Community Wiki.

Επιπλέον, η διαλειτουργικότητα του ODF βελτιώθηκε στη Γαλλία από πόλεις και υπουργεία, καθώς και από δημόσιες υπηρεσίες στη Γερμανία και την Ελβετία.

Κατασκευή δοκιμών

Μια άλλη μέθοδος δοκιμής για τον έλεγχο της εγκυρότητας των μορφών εγγράφων ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες στο συνέδριο LibreOffice στα Τίρανα (Αλβανία).

Το LibreOffice από την έκδοση 6.1 βασίστηκε σε αυτό το είδος αυτόματης επικύρωσης για να βοηθήσει τους προγραμματιστές λογισμικού να επιλύσουν προβλήματα διαλειτουργικότητας. “Οι έλεγχοι εγκυρότητας συμπληρώνουν τις δοκιμές διαλειτουργικότητας”, δήλωσε ο Thorsten Behrens, επικεφαλής της ομάδας και ειδικός στο LibreOffice για το γερμανικό πάροχο υπηρεσιών πληροφορικής CIB, στο Open Source Observatory (OSOR) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  “Aυτό σημαίνει ότι κάθε σφάλμα που διορθώνεται από το τελευταίο θα παραμείνει διορθωμένο, γιατί διαφορετικά δοκιμές κατασκευής θα αποτύχουν.”

Το OASIS, εν τω μεταξύ, ετοιμάζει την έκδοση 1.3 της προδιαγραφής ODF. Αυτή η έκδοση θα βελτιώσει περαιτέρω τη διαλειτουργικότητα των εγγράφων, θα ενισχύσει τη σημασιολογική διαλειτουργικότητα και θα προσθέσει υποστήριξη για την κρυπτογράφηση OpenPGP. Το πρώτο σχέδιο ODF 1.3 αναμένεται στις αρχές του 2019 και το OASIS, θα  δημοσιεύσει τις προδιαγραφές στα μέσα του 2019.

Στόχος της νέας έκδοσης είναι να συμπεριληφθούν όλες τις βελτιώσεις στο πρότυπο που  γίνονται από το Public Software CIC, ένα μη κερδοσκοπικό  κέντρο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η “Κοινότητα των Συντηρητών Προδιαγραφών ODF” (“Community of ODF Specification Maintainers” -το έργο COSM) χρηματοδοτεί το έργο δύο ειδικών ODF.

Το ODF είναι ένα διεθνές πρότυπο χωρίς κλειδώματα και πατέντες και αυτό επιτρέπει σε έργα ανοιχτού κώδικα να το εφαρμόσουν ελεύθερα, σε αντίθεση με τα κλειστά πρότυπα τα οποία  υποστηρίζονται μόνο από συγκεκριμένους κατασκευαστές και εφαρμογές

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/news/odf-version-13-pending

Leave a Comment