ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Σημαντική ήττα για το ελεύθερο και ανοιχτό διαδίκτυο η ψήφιση των άρθρων 13 και 11 από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο- #SaveYourInternet #CensorhipMachine

Χθες 12 Σεπτεμβρίου , το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφους 438 υπέρ και 226 κατά (με 39 αποχές) αποφάσισε να εγκρίνει δραστικές αλλαγές στη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας, οι οποίες, θα επηρεάσουν αρνητικά τη δημιουργικότητα, την ελευθερία έκφρασης, την έρευνα και τη συμμετοχή σε ολόκληρη την ΕΕ

Η χθεσινή απόφαση είναι ένα σοβαρό πλήγμα για το ελεύθερο και ανοιxτό διαδίκτυο. Υποστηρίζοντας νέα νομικά και τεχνικά όρια σε ό, τι μπορούμε να δημοσιεύσουμε και να μοιραστούμε ηλεκτρονικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βάζει τα εταιρικά κέρδη πάνω από την ελευθερία του λόγου και εγκαταλείπει τις μακροχρόνιες αρχές που καθιστούσαν το διαδίκτυο αυτό που είναι σήμερα.

Το σημείο εκκίνησης αυτής της νομοθεσίας ήταν μια μάχη μεταξύ των μεγάλων εταιρειών, της μουσικής βιομηχανίας και του YouTube, για τα χρήματα. Η μουσική βιομηχανία παραπονέθηκε ότι παίρνει λιγότερα κάθε φορά που ένα από τα μουσικά βίντεο της παίζεται σε μια πλατφόρμα βίντεο όπως το YouTube, παρά όταν τα κομμάτια τους ακούγονται στις συνδρομητικές υπηρεσίες όπως το Spotify, αποκαλώντας τη διαφορά ως «κενό αξίας». Ξεκίνησαν μια επιτυχημένη προσπάθεια άσκησης πίεσης: Ο νόμος για το φιλτράρισμα περιεχομένου, αποσκοπεί κυρίως στο να τους δώσει ένα χαρτί διαπραγμάτευσης για να απαιτήσουν περισσότερα χρήματα από την Google στις διαπραγματεύσεις.  Και αυτή η διαμάχη επηρεάζει και όλες τις άλλες πλατφόρμες και όλους τους δημιουργούς και τους χρήστες.

Η άσκηση πιέσεων από τη μουσική βιομηχανία,  έδωσε σε πολλούς ευρωβουλευτές την ψευδή ιδέα ότι οι πλατφόρμες που φιλοξενούν uploads για κέρδος εκμεταλλεύονται απαραιτήτως τους δημιουργούς και ότι τα φίλτρα λογοκρισίας θα οδηγήσουν σε καλύτερη ανταμοιβή των δημιουργών.  Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν τα φίλτρα λογοκρισίας είναι να αυξήσουν τα κέρδη της μουσικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας.  Επιπρόσθετα, φιμώνονται όλοι οι  νέοι δημιουργοί μιας δεν θα μπορούν  να χρησιμοποιούν έργα με προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας με μετασχηματιστικούς τρόπους – όπως τα remixes, cover songs, κολάζ κ,ο.κ.

Η έγκριση του άρθρου 13 (366 υπέρ, 297 κατά)  αποσκοπεί στο να καταστήσει όλες τις πλατφόρμες διαδικτύου  (ακόμα και τις πιο μικρές) υπεύθυνες για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων που διαπράττουν οι χρήστες τους. Αυτός ο νόμος υποχρεώνει όλους ιστότοπους και διαδικτυακές εφαρμογές να εγκαταστήσουν φίλτρα λογοκρισίας. Οτιδήποτε θέλουμε να δημοσιεύσουμε θα χρειαστεί πρώτα να εγκριθεί από αυτά τα φίλτρα και ένα απολύτως νόμιμο περιεχόμενο, όπως οι παρωδίες και τα memes, θα αποκλειστεί αυτόματα από τα φίλτρα. Οι μικρότερες πλατφόρμες που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος των φίλτρων λογοκρισίας θα κλείσουν, ενώ οι μεγάλες πλατφόρμες θα διαχειρίζονται όλες τις αναρτήσεις λογοκρίνοντας τα πάντα

Η υιοθετηθείσα διατύπωση του άρθρου 11 (393 υπέρ, 279 κατά) επιτρέπει μόνο την αναπαραγωγή « ελάχιστων λέξεων» από ειδησεογραφικά άρθρα, συμπεριλαμβανομένων των υπερσυνδέσμων – ακολουθώντας  έναν υφιστάμενο γερμανικό νόμο. Πέντε χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του «φόρου στους συνδέσμους» στη Γερμανία, κανένας δημοσιογράφος ή εκδότης δεν πήρε ούτε μια δεκάρα επιπλέον, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις στον τομέα των ειδήσεων αναγκάστηκαν να κλείσουν και τα δικαστήρια  ακόμα προσπαθούν  να εκκαθαρίσουν την νομική αβεβαιότητα σχετικά με το πού ακριβώς είναι θα είναι η γραμμή παράβασης. Το ίδιο λάθος θα επαναληφθεί τώρα σε επίπεδο ΕΕ

Όπως δήλωσε ο Ryan Merkley, CEO των Creative Commons

Εάν είστε ένας απλός άνθρωπος ή ένας ανεξάρτητος καλλιτέχνης που χρειάζεστε το διαδίκτυο για την καθημερινή σας ζωή ή για δουλειά ή για διασκέδαση, εάν είστε κάποιος που διαβάζει άρθρα online ή κάνετε τη δική σας μουσική ή έχετε ιδέα για μια startup ή αν είστε επιστήμονας που θέλει να θεραπεύσει μια ασθένεια, αυτή η πρόταση σας επηρεάζει αρνητικά. Η ΕΕ είναι ένα λιγότερο καλό μέρος για να κάνετε την τέχνη σας, να φτιάξετε τη μουσική σας ή να οδηγήσετε την καινοτομία ή την ανακάλυψη.

( Διαβάστε και το 10 καθημερινά πράγματα στο διαδίκτυο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να καταστήσει παράνομα )

Το Κοινοβούλιο θα αρχίσει τώρα τελικές διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, το οποίο θα εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ που πρότεινε το αρχικό κείμενο της οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας). Αυτά τα τρία όργανα θα εργαστούν για να εναρμονίσουν τις εκδόσεις τους με το κείμενο της οδηγίας και το τελικό κείμενο θα ψηφιστεί εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιθανώς στις αρχές του 2019.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε την ευκαιρία να καθορίσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους και να δηλώσει στον κόσμο ότι οι προοδευτικές αλλαγές στον νόμο μπορούν να ενισχύσουν τους νέους δημιουργούς και να προάγουν τη δημιουργικότητα και το ανοιχτό διαδίκτυο. Αντ ‘αυτού, επέλεξε να συμμαχήσει με τους ισχυρότερους κατόχους δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, με μοναδικό στόχο να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις που έχουν οι ψηφιακές τεχνολογίες και το διαδίκτυο στα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Ο αγώνας για το μέλλον του Διαδικτύου δεν έχει τελειώσει. Ενώ η χθεσινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο αποτέλεσε σημαντική ήττα, εναπόκειται σε όλους μας να συνεχίσουμε να οργανώνουμε και να υποστηρίζουμε τον ελεύθερο και ανοικτό ιστό που θέλουμε και χρειαζόμαστε στην ΕΕ και πέρα ​​από αυτήν.

Leave a Comment