ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

#SaveYourInternet –26 Αυγούστου 2018: Πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης ενάντια στο #CensorshipMachine

Πριν από ένα μήνα, οι Ευρωπαίοι πολίτες έγραψαν ιστορία: Σταμάτησαν έναν νόμο ο οποίος θα περιόριζε μαζικά την ελευθερία της  έκφρασής  στο διαδίκτυο, οδηγώντας  τα ισχυρά λόμπι σε μια “πρωτοφανή ήττα”.

Σταματήσαμε το τρένο – αλλά η δουλειά δεν έχει τελειώσει: Τώρα πρέπει να το βάλουμε στο σωστό δρόμο.

Ημέρα απόφασης: 12 Σεπτεμβρίου

Στις 12 Σεπτεμβρίου, οι βουλευτές του ΕΚ θα ψηφίσουν για το πώς θα προχωρήσουν με την οδηγία περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι προτάσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

Ο στόχος μας είναι σαφής: το Κοινοβούλιο πρέπει να υιοθετήσει εναλλακτικές λύσεις για το άρθρο 11 και το άρθρο 13, οι οποίες δεν θα αναγκάζουν τις πλατφόρμες να εγκαταστήσουν φίλτρα λογοκρισίας και δεν θα απειλούν τους συνδέσμους και τα αποσπάσματα στο διαδίκτυο με ένα επιπλέον επίπεδο πνευματικών δικαιωμάτων.

Θα πρέπει επίσης να αναστρέψουμε άλλες κακές αποφάσεις της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων:

Με μία μόνο ψηφοφορία, η επιτροπή αποφάσισε να μην απαιτήσει εξαίρεση για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για περιεχόμενο που δημιουργήθηκε από χρήστες (όπως remixes, lip dubs ή fan fiction) και αρνήθηκε να διευκρινίσει ότι οι σύνδεσμοι δεν αποτελούν παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Αντίθετα, ζήτησε τη χορήγηση προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων, πράγμα που θα καθιστά παράνομη την δημοσίευση στιγμιοτύπων αγώνων από τους οπαδούς (τροπολογία 76).

Ημέρα δράσης: 26 Αυγούστου

Δεν έχουμε κερδίσει ακόμα. Μετά την αρχικό τους σοκ στην απώλεια της ψηφοφορίας τον Ιούλιο, οι υποστηρικτές των φίλτρων λογοκρίσιας και του “φόρου στους συνδέσμους” έχουν βρει μια βολική αφήγηση για να υποβαθμίσουν τη μαζική δημόσια αντιπολίτευση που αντιμετώπισαν:

Ισχυρίζονται ότι η διαμαρτυρία ήταν  ψεύτικη, που δημιουργήθηκε από bots και ενορχηστρώθηκε από μεγάλες εταιρίες διαδικτύου. Σύμφωνα με αυτούς, οι Ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την ελευθερία της έκφρασής τους. Ότι δεν μας νοιάζει πραγματικά η νομοθεσία της ΕΕ  και ότι θα παραμείνουμε αδρανείς ενώ το διαδίκτυο περιορίζεται από την εξυπηρέτηση εταιρικών συμφερόντων.

Οι άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι έτοιμοι να αποδείξουν ότι κάνουν λάθος και θα το αποδείξουν και στους δρόμους! Σε όλη την Ευρώπη διοργανώνονται την Κυριακή 26 Αυγούστου εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από διάφορες ομάδες (τοπικά κόμματα, συμμαχίες και ιδιώτες) ενάντια στο περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης στο διαδίκτυο

See full screen

Αν είστε σε θέση να οργανώσετε ή να γνωρίζετε για την πραγματοποίηση μια διαμαρτυρίας στην πόλη σας,  στείλτε ένα  μήνυμα στην ομάδα της Julia Reda  για να προστεθεί στο χάρτη. Μην ξεχάσετε να απευθυνθείτε στους τοπικούς πολιτικούς και στα κόμματα που ψήφισαν κατά των σχεδίων, καθώς και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης!

Πηγή άρθρου: https://juliareda.eu/

One thought on “#SaveYourInternet –26 Αυγούστου 2018: Πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης ενάντια στο #CensorshipMachine

  1. Ωπα, θεωρείται παράνομη η δημοσίευση στιγμιοτύπων αγώνων από τους οπαδούς – από κάποιον που βρίσκεται εκείνη την ώρα στο γήπεδο ;

    Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση! 🙂

Leave a Comment