ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Οι μηχανές λογοκρισίας της ΕΕ και οι νόμοι περί φόρων στους συνδέσμους στο διαδίκτυο πλησιάζουν!

Από την προηγούμενη εβδομάδα, ολόκληρος ο κόσμος μαθαίνει τι πρέπει να κάνει για να συμμορφωθεί με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ, ο οποίος ξεκίνησε να ισχύει την Παρασκευή – και πολλοί εύχονταν να είχαν συμμετέχει στην συζήτηση όταν αποφασίστηκε ο νόμος πριν από δύο χρόνια . Ένας ευρύς δημόσιος διάλογος για τα λεπτότερα σημεία ενός νόμου, συμβαίνει όταν είναι πια πολύ αργά για να γίνουν αλλαγές ή να ζητηθούν διευκρινίσεις.

Σχετικά με το θέμα των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ΤΩΡΑ έχετε την ευκαιρία να ασκήσετε την  επιρροή σας – μια ευκαιρία που θα χαθεί για τα καλά σε δύο χρόνια, όταν όλοι θα βρεθούν “ξαφνικά” αντιμέτωποι με την πρόκληση της εφαρμογής των φίλτρων λογοκρισίας και του “φόρου στους συνδέσμους” – ή με τα νέα όρια των όσων μπορούμε να κάνουμε χρησιμοποιώντας τις διαδικτυακές υπηρεσίες στις οποίες βασιζόμαστε.

Τελείως αντίθετα με το GDPR, οι εμπειρογνώμονες σχεδόν ομοφώνως συμφωνούν ότι ο νόμος για τη μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως είναι σήμερα, είναι πραγματικά κακός. Όταν στην περίπτωση του GDPR τα θεσμικά όργανα της ΕΕ προώθησαν πολλές αλλαγές ενάντια στις συντονισμένες προσπάθειες άσκησης πίεσης από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, στη μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας πρόκειται να τους δώσουν ακριβώς αυτό που θέλουν.

Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο είχαν πάνω από ενάμιση χρόνο για να διορθώσουν τις οφθαλμοφανείς ατέλειες της πρότασης της Επιτροπής – αλλά παρά την αυξανόμενη πολυπλοκότητά τους, τα τελευταία προσχέδια και των δύο θεσμικών οργάνων δεν πληρούν τα βασικά πρότυπα λειτουργικότητας και αναλογικότητας. Εδώ είναι η κατάσταση και στα δύο σώματα:

Ι. Συμβούλιο: Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών

Την Παρασκευή 25/05, η Προεδρία του Συμβουλίου της Βουλγαρίας (και πάλι) επιδίωξε να οριστικοποιήσει τη θέση του Συμβουλίου.

Η τελευταία πρότασή τους εξακολουθεί να υποχρεώνει τις διαδικτυακές πλατφόρμες να εφαρμόζουν μηχανές λογοκρισίας – και θα δημιουργήσει ένα χαμό στα πρόσθετα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για δικτυακούς τόπους ειδήσεων, επιτρέποντας σε κάθε κράτος μέλος να τα εφαρμόσει διαφορετικά.

 

28 διαφορετικοί φόροι στους συνδέσμους στο διαδίκτυο

Η γερμανική κυβέρνηση εμποδίζει τη συμφωνία σχετικά με τα ποια είδη αποσπασμάτων ειδησεογραφικού περιεχομένου που πρέπει να εμπίπτουν στο “link tax” και έτσι να υπόκεινται σε αμοιβή όταν μοιράζονται: Επιμένουν ότι εάν ένα απόσπασμα αποτελεί πρωτότυπη πνευματική δημιουργία από το συγγραφέας του ή όχι δεν πρέπει να είναι ένα κριτήριο.

Για να τους καθησυχάσει, η Προεδρία προτείνει ότι κάθε χώρα θα πρέπει απλώς να αποφασίσει για τον εαυτό της. Η διανομή των “μη ουσιαστικών” τμημάτων ενός άρθρου θα πρέπει να παραμείνει ελεύθερη, αλλά τα κράτη μέλη θα επιλέγουν αν αυτό σημαίνει αποσπάσματα που στερούνται δημιουργικότητας ή αποσπάσματα που δεν έχουν «ανεξάρτητη οικονομική σημασία», ανεξάρτητα από το μήκος που μπορεί να είναι – ή και τα δύο (αιτιολογική σκέψη 34α).

Φυσικά, αυτό αντικρούει ουσιαστικά τον στόχο της δημιουργίας μιας Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς με κοινούς κανόνες, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς στον τίτλο του νόμου. Αντί ενός πανευρωπαϊκού νόμου, θα είχαμε 28, με τον πιο ακραίο να γίνεται το πρότυπο: Για να αποφύγουν τη μήνυση, οι διεθνείς διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να συμμορφωθούν με την αυστηρότερη έκδοση του νόμου που εφαρμόζει οποιοδήποτε κράτος μέλος.

Παραμένει επίσης ανοικτό εάν θα επηρεαστούν οι απλοί σύνδεσμοι, επειδή σχεδόν πάντοτε περιέχουν τον τίτλο της συνδεδεμένης σελίδας και δεν είναι προφανές ότι ο τίτλος ενός άρθρου θεωρείται ως “απρόσμενο”. Ετοιμαστείτε για μεγάλες δικαστικές υποθέσεις και χρόνια νομικής αβεβαιότητας σχετικά με τους υπερσυνδέσμους εάν αυτή η έκδοση του κειμένου μετατραπεί σε νόμο.

Δεν χρειάζεται να λογοκρίνετε, αλλά θα σας μηνύσουμε εάν δεν το κάνετε

Η Βουλγαρική Προεδρία συμφωνεί με τον στόχο της Επιτροπής να αναγκάσει τις διαδικτυακές πλατφόρμες να παρακολουθούν όλες τις μεταφορτώσεις χρηστών για να προσπαθήσουν να ανιχνεύσουν παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, παρόλο που αυτό θα οδηγήσει σε λογοκρισία νόμιμων έργων. Ωστόσο, αντιλαμβάνονται ότι η εμφάνιση αυτού σε γραπτό κείμενο παραβιάζει το ισχύον νόμο της ΕΕ και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Η «λύση» τους: Να καταστήσουν τις πλατφόρμες απευθείας υπεύθυνες για όλες τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από τους χρήστες τους και στη συνέχεια  να μπορούν να αποφύγουν αυτήν την παράλογη ευθύνη, εάν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν κάνει ο,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσουν την εμφάνιση περιεχομένου πνευματικής ιδιοκτησίας στο Διαδίκτυο – κυρίως, μέσω της ανάπτυξη φίλτρων  (άρθρο 13, παράγραφος 4). Τα οποία παραμένουν εντελώς προαιρετικά, φυσικά!

Τραγικότερο είναι ότι  το μόνο εναπομείναν σημείο διαφωνίας στο Συμβούλιο είναι εάν η πρόταση αυτή είναι αρκετά κακή ή θα πρέπει να επιδεινωθεί.

Ποια είναι η θέση των κρατών-μελών

Εδώ είναι ο,τι γνωρίζουμε για τη θέση της κυβέρνησης του κάθε κράτους μέλους σχετικά με τις τελευταίες προτάσεις:

Χώρα Φόρος στους συνδέσμους στο διαδίκτυο Μηχανές Λογοκρισίας
Αυστρία Να γίνει χειρότερος Συμφωνεί
Βέλγιο Να βελτιωθεί Να βελτιωθεί
Βουλγαρία Συμφωνεί Συμφωνεί
Κροατία Να γίνει χειρότερος Συμφωνεί
Κύπρος Τείνει να συμφωνήσει Να γίνει χειρότερος
Τσεχία Να βελτιωθεί Συμφωνεί
Δανία Συμφωνεί Συμφωνεί
Εσθονία Χωρίς δεδομένα Συμφωνεί
Φιλανδία Να βελτιωθεί Συμφωνεί
Γαλλία Να γίνει χειρότερος Να γίνει χειρότερος
Γερμανία Να γίνει χειρότερος Να βελτιωθεί
Ελλάδα Να γίνει χειρότερος Συμφωνεί
Ουγγαρία Να γίνει χειρότερος Συμφωνεί
Ιρλανδία Συμφωνεί Συμφωνεί
Ιταλία Να γίνει χειρότερος Να γίνει χειρότερος
Λετονία Συμφωνεί Συμφωνεί
Λιθουανία Σκεπτική Συμφωνεί
Λουξεμβούργο Συμφωνεί Συμφωνεί
Μάλτα Τείνει να συμφωνήσει Συμφωνεί
Ολλανδία Συμφωνεί Να βελτιωθεί
Πολωνία Σκεπτική Συμφωνεί
Πορτογαλία Να γίνει χειρότερος Να γίνει χειρότερος
Ρουμανία Συμφωνεί Συμφωνεί
Σλοβακία Συμφωνεί Συμφωνεί
Σλοβενία Σκεπτική Συμφωνεί
Ισπανία Συμφωνεί Να γίνει χειρότερος
Σουηδία Να βελτιωθεί Συμφωνεί
Ηνωμένο Βασίλειο Δεν είναι ξεκάθαρη Συμφωνεί

Οι χειρότερες θέσεις

  • Η Γερμανία παρεμποδίζει τη συμφωνία σχετικά με το τι πρέπει να καλύπτει ο “link tax”.
  • Η Αυστρία και η Ιταλία επιθυμούν να παρατείνουν τη διάρκεια του “link tax”
  • Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία θέλουν να αναγκάσουν τη χρήση φίλτρων σε μη κερδοσκοπικές πλατφόρμες (όπως η Wikipedia) και σε πλατφόρμες που φιλοξενούν μόνο λίγο περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα (όπως νεοσύστατες εταιρείες). Ακόμη και αν οι πλατφόρμες φιλτραριστούν, θα εξακολουθούν να ευθύνονται για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων των χρηστών τους σύμφωνα με το αστικό δίκαιο, όχι μόνο βάσει του ποινικού δικαίου.
  • Η Ουγγαρία ήταν ενάντια στον “link tax”, αλλά τώρα είναι τελείως σύμφωνη , δίνοντας έτσι στη Γερμανία την πλειοψηφία που χρειάζεται για να προωθήσει τη διαδικασία.

* * *

 

II. Κοινοβούλιο: Οι άμεσα εκλεγμένοι εκπρόσωποί σας

Ο ευρωβουλευτής Axel Voss δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα έκδοση του κειμένου που επιθυμεί να εγκρίνει η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων κατά την προσεχή ψηφοφορία τους στις 20/21 Ιουνίου. Επιδιώκει συμφωνία για τα σημεία αυτά την επόμενη εβδομάδα. Μετά την ψηφοφορία αυτή, θα είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές.

 

Επιθυμητή νομοθεσία

Το τελευταίο προσχέδιο του κ. Voss επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των μηχανών λογοκρισίας σε όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες (α) σκοπός των οποίων είναι η «παροχή πρόσβασης σε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και το οποίο μεταφορτώνουν οι χρήστες» και το οποίο (β) «βελτιστοποιεί» το περιεχόμενο. Τι θεωρείται ως βελτιστοποίηση; Μεταξύ μιας μακράς λίστας ενεργειών, διαπιστώνουμε ότι η “εμφάνιση” των μεταφορτώσεων καθιστά τις πλατφόρμες νομικά υπεύθυνες για τυχόν παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων που ενδέχεται να περιλαμβάνουν (αιτιολογική σκέψη 37α).

Και στην έκδοση του κ. Voss, οι υπηρεσίες ιστού δεν μπορούν καν να αποφύγουν την ευθύνη εφαρμόζοντας φίλτρων φόρτωσης. Προκειμένου να προστατευθούν από το να τους κάνουν αγωγή, θα πρέπει να πάρουν άδειες από όλους τους δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων που υπάρχουν στον πλανήτη πριν επιτρέψουν τη μεταφόρτωση στους χρήστες τους από το διαδίκτυο, σε περίπτωση που η μεταφόρτωση τύχει να περιέχει (μέρος) από τα έργα τους.

Ισχυρίζεται επίσης ότι ο έλεγχος κάθε νέας μεταφόρτωσης χρήστης για το αν περιλαμβάνει ένα από εκατοντάδες ή χιλιάδες συγκεκριμένων έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα δεν αποτελεί κατά κάποιον τρόπο “γενική παρακολούθηση” (αιτιολογική σκέψη 39), η οποία θα απαγορεύεται – αυτό και αν είναι επιθυμητή νομοθεσία.

Σχετικά με τον “φόρο στους συνδέσμους”, ο Voss εξακολουθεί να προσπαθεί να αναγκάσει τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης σε ένα μονοπωλιακό συνασπισμό που κανείς δεν μπορεί να σπάσει – απλά με έναν νέο τρόπο. Αφού το σχέδιό του για να καταστήσει το γειτονικό δικαίωμα αναξιόπιστο συνάντησε μεγάλη αντίσταση, τώρα προσπαθεί να βεβαιωθεί ότι καμία ειδησεογραφική πηγή δεν θα μπορεί να δώσει στις μηχανές αναζήτησης δωρεάν άδειες λέγοντας ότι “η καταχώριση σε μια μηχανή αναζήτησης δεν πρέπει να θεωρείται δίκαιη και αναλογική αποζημίωσης [για τη χρήση αποσπασμάτων] “(αιτιολογική σκέψη 32).

Ποια είναι η θέση των κομμάτων

Μέλος Φόρος στους συνδέσμους
Μηχανές Λογοκρισίας
EPP Πιέζει για υιοθέτηση Πιέζει για υιοθέτηση
S&D Αντιστέκονται Αντιστέκονται
ECR Ενδιάμεση Θετική
ALDE Θετική Πιέζει για υιοθέτηση
Greens/EFA Αντιστέκονται Αντιστέκονται
GUE/NGL Αντιστέκονται Αντιστέκονται
EFDD Αντιστέκονται Αντιστέκονται
ENF Πιέζει για υιοθέτηση Πιέζει για υιοθέτηση

* * *

Τον επόμενο μήνα, η Ευρώπη θα αποφασίσει:

  • Αν θα αποφασίζουν τα  ρομπότ λογοκρισίας το τι μπορούμε και δεν μπορούμε να ανεβάσουμε – θα έχουμε μηχανήματα λογοκρισίας στην Ευρώπη;
  • Αν θα περιοριστεί η δυνατότητα μας να μοιραζόμαστε ειδήσεις διαδικτυακά με τον “φόρο στους συνδέσμους”;

Αν είστε αντίθετοι σε αυτές τις ιδέες,  υψώστε τη φωνή σας τώρα – τόσο στην κυβέρνησή σας όσο και στους εκλεγμένους αντιπροσώπους σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μπορείτε να καλέσετε τους τελευταίους δωρεάν χρησιμοποιώντας το εργαλείο του Mozilla ChangeCopyright!

πηγή: https://juliareda.eu/

Leave a Comment