ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

MycetOS (Mycetoma Open Source): Ένα νέο έργο Open source ανακάλυψης φαρμάκων για το mycetoma

Ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες από  Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και από την πρωτοβουλία  Drugs for Neglected Diseases (DNDi), το έργο MycetOS (Mycetoma Open Source) χρησιμοποιώντας την προσέγγιση Open Pharma για να ανακαλύψει ενώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για ασθενείς που πάσχουν από mycetoma (eumycetoma), μια καταστροφική ασθένεια για την οποία οι τρέχουσες θεραπείες είναι αναποτελεσματικές, δαπανηρές και τοξικές.

Ως πρώτο βήμα στο έργο, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα καλείται να αναθεωρήσει το χειρόγραφο “Analogues of fenarimols as novel drug candidates for mycetoma”, το οποίο έχει υποβληθεί πρόσφατα στο bioRxiv, για αναθεώρηση και σχολιασμό από τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες. Το χειρόγραφο μοιράζεται τα αποτελέσματα της πρώιμης εργασίας για τη διαλογή 800 διαφορετικών μορίων που μοιάζουν με φάρμακα για δραστικές ενώσεις έναντι του αιτιολογικού παθογόνου του eumycetoma, τα οποία έδωσαν πολλά υποσχόμενα νέα αποτελέσματα. Αυτά τα αποτελέσματα και τα σχετικά δεδομένα αποτελούν το σημείο εκκίνησης για την κοινότητα MycetOS, η οποία θα επικοινωνεί στο Twitter (@MycetOS).

Το MycetOS θα προωθήσει τις προσπάθειες ανακάλυψης φαρμάκων μέσω επιστημονικών συμβολώ και σε μια ισχυρή, πλήρως διαφανή παρουσία στο διαδίκτυο. Όλες οι ιδέες και τα αποτελέσματα θα δημοσιεύονται αμέσως σε πραγματικό χρόνο σε μια βάση δεδομένων ανοιχτής πρόσβασης. Εκτός από την επικοινωνία μέσω Twitter, η κοινότητα MycetOS θα χρησιμοποιήσει ένα ειδικό φόρουμ  συζητήσεων για τη διαφανή διαλογική συζήτηση και θα χρησιμοποιήσει το github για την κοινή χρήση δεδομένων και βασικών αρχείων έργου.

“Καλούμε όσους ενδιαφέρονται να σχολιάσουν όχι μόνο το χειρόγραφο αλλά και το σύνολο δεδομένων και να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα ανακάλυψης φαρμάκων Open Pharma για το mycetoma”, δήλωσε ο Dr Mat Todd, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. ”

Το χειρόγραφο σχετικά με τα ευρήματα της screening method , έχει δημοσιευθεί με τη συνεργασία των πρώτων συμμετεχόντων στο MycetOS  (το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, το Erasmus MC και το DNDi, ) καθώς και από συνεργάτες του Οργανισμού Medicines for Malaria Venture (MMV), το οποίο παρείχε τα μόρια για το screening.

“Ενώ το MycetOS αναπτύχθηκε από συμμετέχοντες από το Πανεπιστήμιο του Sydney, το Erasmus MC και το DNDi, δεν ανήκει σε κανένα από μας”, δήλωσε ο Wendy van de Sande, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Erasmus MC. “Αυτό το πρώιμο εγχείρημα απλώς ξεκινά μια διαδικασία ανακαλύψεων πιθανών νέων χημικών οντοτήτων για το eumycetoma και καλούμε όποιον ενδιαφέρεται να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνεισφέρει και να συμμετάσχει ως ισότιμος εταίρος σε αυτή την αναζήτηση μιας νέας θεραπείας για αυτές τις πιο παραμελημένες τροπικές ασθένειες.

Σχετικά με το eumycetoma

Το Eumycetoma είναι μια παραμελημένη τροπική μολυσματική ασθένεια, κυρίως ενδημική στην Αφρική, που προσβάλλει το δέρμα, τους μυς και τα οστά, προκαλώντας καταστροφικές παραμορφώσεις που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό και μόνιμη αναπηρία. Η τρέχουσα αντιμυκητιασική θεραπεία δεν είναι ούτε ασφαλής, ούτε αποτελεσματική (με ποσοστό θεραπείας 25-35% ), ούτε οικονομικά προσιτή. Η διάρκεια θεραπείας είναι 12 μήνες και η θεραπεία κοστίζει πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να διαθέσει η  συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού. Είναι επειγόντως αναγκαία μια αποτελεσματική, ασφαλής, προσιτή και βραχυπρόθεσμη θεραπευτική αγωγή κατάλληλη για αγροτικές περιοχές.

Πηγή άρθρου: https://www.dndi.org/

Leave a Comment