ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η ΕΕ δεν κατάργησε το geoblocking

Μην πιστεύετε στους τίτλους. Η ΕΕ δεν συμφώνησε να τερματίσει το geoblocking τον περασμένο Νοέμβριο, ή να θέσει τέλος στις γεωγραφικές διακρίσεις πριν από λίγες ημέρες . Τα μηνύματα σφάλματος όπως ” Τhis content is not available in your country“, θα συνεχίσουν να μας στοιχειώνουν μετά τη νομοθεσία που επιβεβαιώθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η χθεσινή απόφαση ήταν ένα από τα τρία δειλά βήματα σε ένα ζήτημα για το οποίο χρειαζόμαστε ένα θαρραλέο άλμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει τρεις ξεχωριστές νομοθετικές προσπάθειες που επηρεάζουν το φαινόμενο του geoblocking, οι οποίες συχνά μπερδεύονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης:

1. Ο κανονισμός για τη φορητότητα

Αυτός ο κανονισμός, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο του 2018, και καθορίζει το δικαίωμά σας για πρόσβαση στον λογαριασμό του Netflix σας, στη διάρκεια των διακοπών σας: Η επιλογή των εκπομπών και των ταινιών της υπηρεσίας VoD που πληρώνετε τώρα θα σας ακολουθήσει σε μια άλλη περιοχή για μια προσωρινή διαμονή,  οι οποίες μέχρι τώρα εμποδίζονται από περιοριστικές συμβάσεις αδειοδότησης και από διαφορετικούς νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Ωστόσο, αυτός ο νόμος δεν σας επιτρέπει να πληρώσετε για μια συνδρομή σε μια υπηρεσία VoD που δεν προσφέρεται στη χώρα σας, κατά πρώτο λόγο. Η Netflix θα παραμείνει η μόνη υπηρεσία VoD που προσφέρεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ οι δεκάδες τοπικοί ανταγωνιστές δραστηριοποιούνται μόνο τοπικά .

2. Ο Κανονισμός “Geoblocking”

Παρά το γεγονός ότι αναφέρει το Geoblocking, αυτό το νομοσχέδιο, το τελικό κείμενο του οποίου ψήφισε σήμερα το Κοινοβούλιο, αντιμετωπίζει μόνο τρεις πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις διακρίσεων βάσει τοποθεσίας – και όχι εκείνες που οι Ευρωπαίοι συνήθως αντιμετωπίζουν:

  1. Οι καθαρά ψηφιακές υπηρεσίες όπως η φιλοξενία ιστοσελίδων πρέπει να είναι προσβάσιμες σε πελάτες σε όλη την Ευρώπη
  2. Οι υπηρεσίες που παρέχονται σε μια συγκεκριμένη φυσική τοποθεσία, όπως η ενοικίαση αυτοκινήτου για ένα ταξίδι, πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλους
  3. Τα φυσικά αγαθά πρέπει να πωλούνται ανεξάρτητα από το κράτος μέλος από το οποίο κι αν βρίσκεστε – αλλά μόνο αν είστε σε θέση να τα παραλάβετε εσείς οι ίδιοι, πράγμα το οποίο δεν είναι ρεαλιστικό στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ο κανονισμός όμως αποκλείει εντελώς όλα τα ψηφιακά μέσα. Δεν εξασφαλίζει ότι οι πωλητές μπορούν να μεταφέρουν αγαθά στη χώρα σας και δεν εναρμονίζει ούτε τις τιμές.

Υπήρξε προσπάθεια να επεκταθεί ο νόμος και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε όμως να συμπεριλάβει τα βιντεοπαιχνίδια, τα ηλεκτρονικά βιβλία και τη μουσική (αλλά όχι τα βίντεο), αλλά τελικά οι κυβερνήσεις των κρατών μελών απέρριψαν τελείως ακόμη και την μερική άρση του geoblocking για ψηφιακά μέσα, όταν ο έμπορος διέθετε τις απαραίτητες άδειες πνευματικής ιδιοκτησίας σε όλη την Ευρώπη.

Το μόνο καλό είναι ότι η Επιτροπή αναγκάστηκε να δεσμευθεί να αναθεωρήσει τον κανονισμό μέχρι το τέλος του 2020, οπότε θα τεθεί και πάλι το ζήτημα των ψηφιακών μέσων που προστατεύονται από τα πνευματικά δικαιώματα. Μέχρι τότε, θα έχει εκλεγεί νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα έχει αναλάβει μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

3. Ο Κανονισμός για τις Ηλεκτρονικές Μεταδόσεις

Το Geoblocking είναι ευρύτατα διαδεδομένο μεταξύ των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών που προσφέρονται μέσω streaming. Για παράδειγμα, τα μέλη της μειονότητας της δανικής γλώσσας στη βόρεια Γερμανία έχουν μικρή πρόσβαση σε τηλεοπτικές εκπομπές στη γλώσσα τους από την ιστοσελίδα του δανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού – και αντίστροφα.

Δυστυχώς, η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέκυψε στην έντονη πίεση της κινηματογραφικής βιομηχανίας και καταψήφισε οποιεσδήποτε ουσιαστικές βελτιώσεις, βάζοντας φρένο ακόμη και στις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η επιτροπή θα διευκολύνει την πρόσβαση αυτή μόνο στο περιεχόμενο των ειδήσεων και ακόμη και εκεί οι κανόνες παραμένουν ασαφείς.

Με μικρή πλειοψηφία, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την περιοριστική θέση της επιτροπής και οι διαπραγματεύσεις με τις εθνικές κυβερνήσεις πρόκειται να αρχίσουν. Σε μια δραματική ανατροπή των ρόλων, τώρα το Συμβούλιο των εθνικών κυβερνήσεων προσπαθεί να πείσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο είναι συνήθως πιο φιλικό προς τον καταναλωτή, να επιτρέψει μεγαλύτερη διασυνοριακή πρόσβαση σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι οι τελευταίες εναπομείναντες προσπάθειές μας να πλησιάσουμε στην πραγματική διάλυση των ψηφιακών συνόρων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Αν αποτύχουν, δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία να απαλλαγούμε από το geoblocking μέχρι τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές τον Μαΐου 2019.

Πηγή άρθρου: https://juliareda.eu

Leave a Comment