ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

10 καθημερινά πράγματα στο διαδίκτυο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να καταστήσει παράνομα

Σε λίγες μέρες, ο επίτροπος Günther Oettinger θα σταματήσει να είναι ο κορυφαίος policy maker για το διαδίκτυο στην Ευρώπη – παίρνει προαγωγή για να επιβλέπει τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αλλά λίγο πριν από την αναχώρηση του, ο απερχόμενος ψηφιακός Επίτροπος υπέβαλε επικίνδυνα σχέδια που υπονομεύουν δύο βασικά θεμέλια του Διαδικτύου: Τους συνδέσμους και το ανέβασμα αρχείων. Και ενώ ο Oettinger φεύγει, οι προτάσεις του, οι οποίες υπαγορεύονται από τα λόμπι, είναι εδώ για να μείνουν.

oettigone

Αυτές οι προτάσεις υποστηρίζουν τις απαιτήσεις ορισμένων εκδοτών ειδήσεων να χρεώνουν τις μηχανές αναζήτησης και τα κοινωνικά δίκτυα για την κίνηση προς αυτούς, καθώς και την επιθυμία της μουσικής βιομηχανίας να έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις της με το YouTube.

Οι προτάσεις αυτές θα προκαλέσουν σημαντικές παράπλευρες απώλειες, κάνοντας πολλές καθημερινές συνήθειες μας στο διαδίκτυο και πολλές από τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε, είτε εντελώς παράνομες, ή να υπόκεινται σε τέλη και να είναι βυθισμένες σε μια νομική αβεβαιότητα.

Μπορούμε ακόμη να σταματήσουμε αυτά τα εξωφρενικά σχέδια – αλλά μόνο εάν ζητήσετε από τους εκπροσώπους σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απορρίψουν τις προτάσεις.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά παραδείγματα από το τι άλλο μπορεί να γίνει παράνομο:

01 Να μοιραστείτε μια είδηση που συνέβη πριν από 20 χρόνια

pc250256-napsterquote-wide

Η κοινή χρήση αποσπασμάτων από άρθρα ειδήσεων π.χ. σε ένα blog ή μια προσωπική ιστοσελίδα χωρίς την άδεια του εκδότη θα είναι μια παράβαση – ακόμα και 20 χρόνια μετά την δημοσίευση του άρθρου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει προτείνει καμία εξαίρεση για ακόμη και τα πιο μικρά αποσπάσματα, ή για τους απλούς χρήστες άτομα, ή για μη εμπορικούς σκοπούς. Επίσης, δεν έχει παίζει ρόλο αν υπάρχει σύνδεσμος στην πηγή του άρθρου ή όχι.

02 Να μοιράζεστε στο Twitter μια δημιουργική φράση ή είδηση

pc250260-papst-wide

“Wir sind Papst” (Είμαστε ο Πάπας) είναι ένας διάσημος τίτλος από τη γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα Bild. Εκτός εάν το πρόσωπο που κάνει το tweet, πληρώνει δικαιώματα στον εκδότη της Bild , το να κάνετε tweet αυτές τις τρεις λέξεις, θα ήταν παράνομο, σύμφωνα με την προτεινόμενης τροπολογία για τα πνευματικά δικαιωμάτων.

03 Δημοσίευση ενός άρθρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

pc250264-fbpreview-wide

Η προεπισκόπηση ενός άρθρου μαζί με ένα απόσπασμα κειμένου που δημιουργείται αυτόματα όταν μοιράζεστε μια σύνδεση στο Facebook, στο Twitter, στο Reddit και σε άλλες υπηρεσίες θα υπόκειται σε αδειοδότηση. Αν το Facebook και το Twitter δεν θέλουν να αρχίσουν να πληρώνουν για αυτές τις συνδέσεις, ενδέχεται να χρειαστεί να απενεργοποιήσουν αυτή τη λειτουργία, κάνοντας την χρήση των υπηρεσιών τους λιγότερο φιλικές προς το χρήστη.

04 Καρφίτσωμα μια φωτογραφίας σε ένα online κατάλογο αγορών

pc250279-pin-wide

Υπηρεσίες visual bookmarking όπως το Pinterest σας επιτρέπουν να αρπάξετε τις εικόνες από τις ιστοσελίδες και να τις αποθηκεύσετε με ένα οργανωμένο τρόπο, όπως για παράδειγμα να κάνετε μια λίστα με ψώνια ή απλά για να αντλήσετε έμπνευση.
Με την νέα τροπολογία, θα παραβιάζετε πνευματικά δικαιώματα μιας και αντιγράφετε και αναδημοσιεύσετε τίτλους, εικόνες και ένα απόσπασμα του κειμένου από τη σελίδα που βρήκατε την εικόνα.

05 Μηχανές αναζήτησης

pc250284-serp-wide

Για να επιτρέψει στους χρήστες να αναζητούν στο διαδίκτυο, μια μηχανή αναζήτησης πρέπει πρώτα να “διαβάσει” τις ιστοσελίδες χρησιμοποιώντας ένα ρομπότ και να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων της οποίας βρίσκεται το περιεχόμενο. Για να είναι χρήσιμη, μια τέτοια βάση δεδομένων πρέπει να περιλαμβάνει αντίγραφα από copyrighted υλικό.

Ο προτεινόμενος νόμος απειλεί να θέσει εκτός νόμου, τέτοια αντίγραφα δημοσιεύσεων, χωρίς την άδεια από τους εκδότες. Η απλή αποθήκευση ενός αντιγράφου δεδομένων ή αποσπασμάτων κειμένου θα είναι αρκετή για να απαιτείται άδεια από τους εκδότες.

Η Bing, η Google, το Seznam.cz και άλλοι θα πρέπει να πάρουν άδεια από όλους τους δημοσιογραφικές σελίδες – ή να πάρουν μια γενική άδεια μέσω μιας εταιρείας συλλογικής διαχείρισης που μπορεί να συσταθεί για το σκοπό αυτό – ή θα πρέπει να διαγράψουν από τον κατάλογο τους αυτά τα αποτελέσματα αναζήτησης τους.

Οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες επειδή παίρνουν πολλή κίνηση από το Google, κατά πάσα πιθανότητα θα δώσουν στο Google μια ελεύθερη άδεια χρήσης για να συνεχίσει να τις έχει στα αποτελέσματα του, αλλά μικρότερες μηχανές αναζήτησης δεν θα είναι τόσο τυχερές.

06 Ιστοσελίδες φωτογραφιών

pc250289-fotocomm-wide

Το FotoCommunity είναι ένα κοινωνικό δίκτυο στη Γερμανία για φωτογράφους, και φιλοξενεί τα εκατομμύρια των εικόνων που αποστέλλονται από τους δικαιούχους τους.
Σήμερα, όταν κάποιος αναφέρει ότι μια εικόνα που αποστέλλεται από έναν από τους χρήστες FotoCommunity, παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τους, το FotoCommunity είναι υποχρεωμένο να την κατεβάσει. Σε αντάλλαγμα, δεν έχει κάποια υπεύθυνη για αυτή την παράβαση.

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση θα μετατρέψει αυτή την διαδικασία: Το FotoCommunity τώρα θα είναι υποχρεωμένο να αποτρέψει ενεργά τους χρήστες από το να ανεβάζουν εικόνες με πνευματικά δικαιώματα στο FotoCommunity.

Αυτό είναι μια τεράστια πρόκληση για τους μηχανικούς: Η ιστοσελίδα θα πρέπει να αναπτύξει ένα φίλτρο που ελέγχει κάθε εικόνα που αποστέλλεται σε μια βάση δεδομένων από πνευματικά δικαιώματα εικόνων. Το YouTube,το οποίο τρέχει ένα παρόμοιο φίλτρο για τα βίντεο που ανεβαίνουν για τον εντοπισμό πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής ή κλιπ, λέει ότι έχει δαπανήσει περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια για την οικοδόμηση αυτής της τεχνολογίας.

 07 Commits στο Github

pc280308-git-wide

Η υποχρέωση να γίνεται σάρωση όλων των αρχείων που ανεβαίνουν για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων θα εφαρμόζεται σε κάθε είδους υπηρεσία που φιλοξενεί “μεγάλα έργα», όχι μόνο φωτογραφίες.

Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει προβλέψει καμία εξαίρεση, δημοφιλείς υπηρεσίες όπως το Github – παρά το γεγονός ότι δεν σχετίζεται με παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων- θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή την τεχνολογία φιλτραρίσματος για να αντιμετωπίσει ένα ανύπαρκτο πρόβλημα.

Ευρωπαϊκές startup, όπως η MuseScore, που επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάσουν παρτιτούρες, μπορεί επίσης να χρειαστεί να αναπτύξουν τεχνολογίες για την ανίχνευση πνευματικών δικαιωμάτων. Μια τέτοια υποχρέωση είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξή αυτού του είδους των υπηρεσιών.

08 Προσθήκες στην Wikipedia

pc250295-wikipedia-wide

Η υποχρέωση για σάρωση όλων των προσθηκών δεν θα ισχύει μόνο για τις εμπορικές υπηρεσίες, αλλά και σε έργα όπως η Wikipedia που δεν λειτουργούν με σκοπό το κέρδος, και οι οποίες ρητά επιτρέπουν μόνο προσθήκες φωτογραφιών που έχουν άδεια για δημόσια επαναχρησιμοποίηση. Στην Wikipedia, οι εθελοντές μπορούν να επανεξετάσουν τις εικόνες που ανέβηκαν πρόσφατα – αλλά είναι αμφίβολο αν αυτή η χαλαρή διαδικασία θα ικανοποιήσει το νέο νόμο. Πιο πιθανό, η Wikipedia θα πρέπει να εφαρμόσει «αποτελεσματικές τεχνολογίες αναγνώρισης περιεχομένου”.

09 Κατασκευάζοντας και εκπαιδεύοντας την δική σας τεχνητή νοημοσύνη

pc250299-ai-wide

Εντάξει, ίσως να μην το κάνετε αυτό ακόμα … αλλά κάποια μέρα σύντομα ίσως να θέλετε να το κάνετε.
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη διεισδύει όλο και περισσότερο, αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο οι χρήστες κάνουν τους υπολογιστές τους να επιτελούν χρήσιμες εργασίες: Παραδοσιακά, μπορείτε να προγραμματίσετε τον υπολογιστή σας για να κάνει μια εργασία, με το να προγραμματίσετε, βήμα-προς-βήμα τις εντολές. Μια AI, ωστόσο, δεν προγραμματίζεται μόνο, αλλά και εκπαιδεύεται. Μπορείτε να την εκπαιδεύσετε δίνοντάς της πολλά δεδομένα που αντιπροσωπεύουν ό, τι θέλετε να κάνει για σας, και να την αφήσετε να κάνει η ίδια τα απαιτούμενα βήματα. Η εκπαίδευση όμως μιας AI είναι πιθανό να περιλαμβάνει και αντιγραφή δεδομένων – μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκεται κάτω από πνευματικά δικαιώματα.

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων για πρώτη φορά εισάγει μια πανευρωπαϊκή εξαίρεση για την εξόρυξη δεδομένων και κειμένου , αλλά μόνο για «ερευνητικούς φορείς» και «για τους σκοπούς της επιστημονικής έρευνας».

Οι αμέτρητοι άλλοι χομπίστες, hackers, προγραμματιστές και ερασιτέχνες ερευνητές, οι οποίοι έχουν πολύτιμη συμβολή στις επιστημονικές ανακαλύψεις ή απλά χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να μάθουν και να παίξουν, δεν συμπεριλαμβάνονται στην εξαίρεση

10 . Δεν επηρεάζεται: MegaUpload

pc250302-megaupload-wide

Παρ ‘όλους τους νέους περιορισμούς σχετικά με τους υπερσυνδέσμους και τις προσθήκες, ιστοσελίδες όπως το MegaUpload, το οποίο ως γνωστόν έκλεισε από τις αρχές των ΗΠΑ με την κατηγορία της συστηματικής παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν θα επηρεαστεί.

Αυτό είναι η απόδειξη: Ο νόμος δεν απευθύνεται σε χώρους που πραγματικά παίζουν γρήγορα και χαλαρά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας . Προορίζεται για να πιέσει τα κοινωνικά δίκτυα και τις μηχανές αναζήτησης να πληρώσουν περισσότερα στις εκδοτικές βιομηχανίες.


Τι μπορεί
τε να κάνετε

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (που αποτελείται από 28 εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ) έχει μόλις αρχίσει συζητά σχετικά με την πρόταση του Oettinger.

Ζητήστε τους να απορρίψουν τα πρόσθετα πνευματικά δικαιώματα για τους εκδότες (άρθρο 11) και την υποχρεωτικό φιλτράρισμα αρχείων (άρθρο 13):

  • Επικοινωνήστε με τους ευρωβουλευτές σας και εγγραφείτε στην εκστρατεία #SaveTheLink
  • Library associations όπως η EBLIDA και η LIBER αγωνίζονται για την επέκταση της εξαίρεσης για την εξόρυξη δεδομένων και κειμένου, για να μπορούν όλοι να επωφεληθούν. Υποστηρίξτε τις!
  • Τρέχετε μια online υπηρεσία, όπως ένα φόρουμ στο Διαδίκτυο ή μια υπηρεσία φιλοξενίας αρχείων, που θα μπορούσε να επηρεαστεί από αυτή την πρόταση; Πείτε την ιστορία σας στο blog σας, προσεγγίστε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ή δημοσιεύεστε την ιστορία σας εδώ !

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα, διαβάστε την συλλογή από κριτικές ενάντια σε αυτή την τροποποίηση στο Medium , από πολλούς διαφορετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, όπως ο Mozilla και το EDRi.

Πηγή άρθρου: https://juliareda.eu

Leave a Comment