ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Kοινές ευρωπαϊκές προδιαγραφές προσβασιμότητας των ιστοτόπων του δημόσιου τομέα

80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι με αναπηρίες χρειάζονται καλύτερη πρόσβαση σε ιστοτόπους και εφαρμογές για φορητές συσκευές. Έτσι, στις 18 Ιουλίου το Συμβούλιο της Ευρωπαικής Ένωσης  εξέδωσε τυπικά την οδηγία για την προσβασιμότητα των ιστοτόπων του δημόσιου τομέα η οποία συμφωνήθηκε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο.

Σύντομα, οι ιστότοποι και οι κινητές εφαρμογές του δημόσιου τομέα, τα δημόσια νοσοκομεία, τα δικαστήρια και άλλοι φορείς του δημοσίου θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις κοινές ευρωπαϊκές προδιαγραφές προσβασιμότητας. Η οδηγία καθορίζει τις ελάχιστες προϋποθέσεις, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να επιβάλουν αυστηρότερες απαιτήσεις. Μπορούν επίσης να επιβάλουν αυτές τις απαιτήσεις ή/και συμπληρωματικές απαιτήσεις σε ιστοτόπους και εφαρμογές άλλων τύπων οργανώσεων.

accessibility-banner

Οι άνθρωποι θα μπορούν να ζητούν συγκεκριμένες πληροφορίες εάν δεν υπάρχει πρόσβαση στο περιεχόμενο ή να αναφέρουν θέματα συμμόρφωσης με ένα κλικ στον σύνδεσμο ανατροφοδότησης.

Τα κράτη μέλη, για να βεβαιωθούν ότι οι κανόνες εφαρμόζονται στην πράξη, θα πρέπει να παρακολουθούν τη συμμόρφωση των ιστοτόπων και εφαρμογών του δημόσιου τομέα. Με μία διαδικασία επιβολής του νόμου, θα εξασφαλίζεται ότι δίδεται συνέχεια στα αιτήματα και τις κοινοποιήσεις.

Ένα εναρμονισμένο σύνολο κανόνων αναμένεται ότι θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και τις πωλήσεις προϊόντων προσβασιμότητας τα οποία θα έχουν πιο αυτόματο και καινοτόμο χαρακτήρα. Σε μία πιο ολοκληρωμένη αγορά, θα υπάρχει ευρύτερο φάσμα επιλογών και μείωση των τιμών σε ολόκληρη την ΕΕ, παράλληλα με μεγαλύτερη πολυσυμμετοχικότητα, απασχόληση και ανάπτυξη.

Δεδομένου ότι ο πληθυσμός της ΕΕ γηράσκει, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρίες ή με περιορισμούς λόγω ηλικίας αναμένεται να φθάσει τα 120 εκατομμύρια μέχρι το 2020. Η οδηγία καθιστά προσβάσιμα τα ψηφιακά προϊόντα και τις υπηρεσίες για όλους τους χρήστες, ενώ εξασφαλίζει ότι όλοι μας μπορούμε να συμμετέχουμε πλήρως στην ψηφιακή κοινωνία και οικονομία. Με την οδηγία, θα απλουστευθεί κατά πολύ η προσβασιμότητα και η χρήση υπηρεσιών από άτομα με αναπηρίες.

“Θεωρούμε σημαντική την υιοθέτηση τεχνικών προτύπων, μηχανισμού παρακολούθησης και τον μετέπειτα έλεγχο συμμόρφωσης. Θα ήθελα να συγχαρώ την ολλανδική Προεδρία που έφερε σε πέρας αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία”, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σλοβακίας, αρμόδιος για τις επενδύσεις και την κοινωνία των πληροφοριών, κ. Peter Pellegrini.

Πότε θα γίνει νόμος η πρόταση; Το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα αποτελεί θέση του Συμβουλίου σε πρώτη ανάγνωση. Για την περάτωση της διαδικασίας, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει το κείμενο σε δεύτερη ανάγνωση.

Η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Αυτό αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο.

Κατόπιν, τα κράτη μέλη θα διαθέτουν 21 μήνες για να θεσπίσουν εθνική νομοθεσία για να συμμορφωθούν με την οδηγία, δηλ. να την ‘μεταφέρουν’. Οι νέοι ιστότοποι (οι ιστότοποι που θα δημιουργηθούν μετά τη μεταφορά) θα πρέπει να συμμορφωθούν εντός ενός έτους, ενώ οι παλαιότεροι εντός διετίας και οι εφαρμογές για φορητές συσκευές εντός 33 μηνών.

Πηγή άρθρου: http://www.consilium.europa.eu/

Leave a Comment