ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Workshop του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων (ETSI) για πνευματικά δικαιώματα και τον ανοιχτό κώδικα

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων (ETSI) διοργανώνει ημερίδα με θέμα την  σύγκρουση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας FRAND (fair, reasonable, and non-discriminatory) και το λογισμικό ανοικτού κώδικα. Το ινστιτούτο, ένας από τους βασικούς οργανισμούς στην ευρωπαϊκή τυποποίηση, ελπίζει να αυξήσει τη συνεργασία του με τις κοινότητες ανοιχτού κώδικα.

 ETSI
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου στο  Sophia Antipolis, στο νότιο τμήμα της Γαλλίας.
Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας FRAND ήταν και ένα από τα θέματα της συνόδου κορυφής του ETSI του περασμένου έτους που είχε σαν θέμα τον ανοικτό κώδικα και την τυποποίηση. «Θεωρήσαμε ότι αυτό το σημαντικό θέμα χρειάζεται ένα δικό του workshop”, δήλωσε η οργανωτική επιτροπή. «Δεν βλέπουμε ότι υπάρχει ένας ανταγωνισμός μεταξύ των FRAND και του ανοικτού κώδικα”, εξηγεί το ETSI , «είναι συμπληρωματικά και το καθένα έχει τη θέση του σε διαφορετικά στάδια του κύκλου ανάπτυξης.”

Η θέση του ETSI για τα FRAND δεν είναι υπό συζήτηση, η οργάνωση σχολίασε. «Τα worskshops και τα συνέδρια μας, δεν έχουν καμία δύναμη να αλλάξουν τις πολιτικές ή τους κανόνες της διαδικασίας μας. Οποιεσδήποτε αποφάσεις σχετικά με την πολιτική IPR μας μαζί με το υπόλοιπο του Κανονισμού μας γίνεται από τη Γενική Συνέλευση. ”

 

frandos
Για τους προγραμματιστές
και τους ειδικούς του ανοικτού κώδικα, οι όροι αδειοδότησης των προτύπων ΤΠΕ με την χρήση FRAND, μπορεί να κάνουν αδύνατη την εφαρμογή ενός προτύπου

Στην φετινή ημερίδα, θα συμμετέχουν ομιλητές όπως ο McCoy Smith, Νομικός Σύμβουλος Ανοιχτού κώδικα στην της Intel, ο David Marr, επικεφαλής του νομικού τμήματος της Qualcomm, και οι Carlo Piana και Ashwin van Rooijen, δύο δικηγόροι που ειδικεύονται σε ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Στο εργαστήριο του περασμένου έτους, ο Simon Hicks, Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ETSI, και ο εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου από το European Commission’s Multi-Stakeholder Platform for ICT standards, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των οργανώσεων ανάπτυξης προτύπων και των κοινοτήτων ανοιχτού κώδικα. Ο κ Hicks δήλωσε ότι οι εξελίξεις στα πρότυπα θα πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση των προσεγγίσεων που χρησιμοποιούνται από την κοινότητα ανοικτού κώδικα, μιας και δεν είναι εύκολο να συμβεί το αντίθετο. Οι δυο πλευρές έχουν συμπληρωματικό και όχι ανταγωνιστικό ρόλο. ” Τα πρότυπα διευκολύνουν τη διαλειτουργικότητα, ενώ ο ανοικτός κώδικας ενθαρρύνει την καινοτομία.”

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment