ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Οι κίνδυνοι του DRM και της DMCA: Μια ομιλία του Cory Doctorow

Ο συγγραφέας sci-fi και ακτιβιστής των δικαιωμάτων στην πληροφόρηση Cory Doctorow, εμφανίστηκε στο σκονισμένο και θερμό τοπίο του φεστιβάλ  Burning Man στην Νεβάδα  φορώντας ένα γκρι jumpsuit και ένα ζευγάρι adbusters black spot πάνινα παπούτσια. Στο χέρι του κρατούσε ένα μικρό μαύρο σημειωματάριο, στο οποίο έριχνε που και που μερικές ματιές, καθώς έδινε μια ομιλία λέγοντας πράγματα που προκαλούν το ενδιαφέρον, σχετικά με το μέλλον του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things ).

Ο Doctorow, ο οποίος πρόσφατα ξανά-εντάχθηκε στις τάξεις του Electronic Frontier Foundation (EFF), αναφέρθηκε, πλαισιώνοντας το Διαδίκτυο των Πραγμάτων μέσα στο γενικότερο πλαίσιο που αφορά τον αγώνα για τα δικαιώματα στην πληροφόρηση, στην απαίτηση να μπει ένα τέλος στην νομοθεσία περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που απαγορεύουν την παραβίαση των ψηφιακών κλειδαριών (digital locks). Ο ίδιος και το EFF συντάσσονται πάνω σε ένα φιλόδοξο σχέδιο: να διαλύσουν τους δρακόντειους νόμους που διέπουν το Digital Rights Management (DRM) https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_rights_management  που προστατεύεται σήμερα από το DMCA Section 1201 https://www.law.cornell.edu/uscode/text/17/1201 (17 U.S. Code § 1201 Καταστρατήγηση των συστημάτων προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας). Ο Doctorow και το EFF επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν αυτή την κατασταλτική νομοθεσία με την πρωτοβουλία Apollo 1201 https://www.eff.org/press/releases/cory-doctorow-rejoins-eff-eradicate-d… , με την οποία θα επιλέξουν με στρατηγικό τρόπο τις περιπτώσεις εκείνες που μπορούν να αποδείξουν με σαφήνεια πώς το Κογκρέσο παραβίασε το Σύνταγμα όταν πέρασε υπερψηφίζοντας το Digital Millennium Copyright Act (DMCA) https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Millennium_Copyright_Act  το 1998.

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων vs. Μοντέλο Εκτυπωτή Inkjet

Ο Doctorow ξεκίνησε την ομιλία του στο Burning Man περιγράφοντας την αμφίβολη φύση του τρέχοντος ελεγχόμενου από τους υπολογιστές τοπίου. Όλο και περισσότερο, κατέχουμε και χρησιμοποιούμε συσκευές που είναι εντελώς εξαρτώμενες από υπολογιστές, από καφετιέρες και συσκευές αναπνοής έως ολόκληρα σπίτια και αεροπλάνα. Χωρίς υπολογιστές, το ίδιο το σπίτι στο οποίο ζείτε, θα μπορούσε να γίνει σχεδόν ακατοίκητο, ένα όχι καλά εξοπλισμένο σε συστήματα (λογισμικό και υλισμικό) αεριωθούμενο Boeing που σας μεταφέρει, θα μπορούσε να πέσει από τον ουρανό εντελώς απροσδόκητα

Αφήνοντας τις υπερβολές κατά μέρος, ο πραγματικός κίνδυνος του σημερινού υπολογιστικού δικτύου είναι ότι περιορίζεται από τον συντεχνιακό περιορισμό ενός μοντέλου εκτυπωτή ψεκασμού μελάνης, το οποίο, όπως λέει ο Doctorow αντιπροσωπεύει το ότι χειρότερο υπάρχει σε τεχνολογία -είναι ένα “συμβόλαιο” με το οποίο οι πελάτες γίνονται το προϊόν και οι κάτοχοι των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, (όπως συμβαίνει στην κινητή τηλεφωνία και σε εταιρείες όπως η John Deere ανελέητα υποχρεώνουν στην αναγκαστική χρήση των αναλώσιμων, των ανταλλακτικών και των εξαρτημάτων τους, απαγορεύοντας τη χρήση ανταλλακτικών από τρίτους (συμπεριλαμβάνονται ακόμα και τα ηλεκτρονικά κυκλώματα για τα τρακτέρ!), απαγορεύοντας ακόμα και την διασύνδεση των συσκευών. Ακόμη και ο ταπεινός λαμπτήρας βρίσκεται σήμερα κάτω από μια πλήρως προστατευμένη, κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, πνευματική ιδιοκτησία.

Αυτή η δυστοπική φύση του σχεδόν πλήρους μηχανοργανωμένου από υπολογιστές τοπίου περιλαμβάνει, φυσικά, και την πραγματικότητα της απανταχού μαζικής παρακολούθησης. Ο Doctorow ανέφερε επίσης και το φάσμα με τα ενυπόθηκα δάνεια χαμηλής αξιοπιστίας στις μισθώσεις αυτοκινήτων, το οποίο λέει ότι θα γίνει η νέα φούσκα ακινήτων: τα αυτοκίνητα που είναι εφοδιασμένα με ηλεκτρονικό υπολογιστή (δηλ. σχεδόν όλα τα σημερινά αυτοκίνητα) μπορούν να έχουν (και πολλά από αυτά έχουν ήδη) ένα σύστημα που συνδυάζει την γεω-τοποθέτηση (GPS) μαζί με ένα σύστημα διακοπής της ανάφλεξης –ως συνέπεια αυτού ο κατασκευαστής θα μπορεί, έπειτα από σχετική εντολή να κλείνει το αυτοκίνητο σταματώντας την λειτουργία του σαν να ήταν απλά ένας απομακρυσμένος υπολογιστής.

drm-og-1

Η DMCA Περιορίζει την Καινοτομία & Προστατεύει τον Ελέγχο των Εταιριών πάνω στην Πληροφορία

Οι περισσότερες συσκευές (gadgets) που περιέχουν ψηφιακό περιεχόμενο περιλαμβάνουν επίσης και ψηφιακές κλειδαριές. Η DMCA Section 1201 απαγορεύει την αφαίρεση αυτών των κλειδαριών. Είτε εμπλέκεται “πειρατεία” είτε όχι, είναι ένα κακούργημα που τιμωρείται με έως και 5 χρόνια φυλακή και ως $500.000 σε πρόστιμα. Με άλλα λόγια, είναι (επίσης) κακούργημα να ανακαλύψεις και να αποκαλύψεις πληροφορίες σχετικά με τις συσκευές -συμπεριλαμβανομένων και των δυνητικά βιονικών εφευρέσεων που μπορούν να αλλάξουν την ζωή μας- στους ανθρώπους, οι οποίοι με την σειρά τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να βελτιώσουν τον κόσμο γύρω τους και τις συνθήκες της ζωής τους.

Ο Doctorow πηγαίνει και ακόμα πιο μακριά , ακόμα και μέχρι του σημείου να αποκαλεί την επιβολή του DMCA ως “θανατηφόρα. Προκειμένου να το επιβάλλει, η κυβέρνηση κάνει “κακούργημα το να αποκαλύψει κάποιος πληροφορίες σχετικά με τα ελαττώματα, τα λάθη και τα τρωτά σημεία των συστημάτων που έχουν κλειδαριές στο λογισμικό. Έτσι, αν υπάρχει ένα bug σε ένα σύστημα πάνω στο οποίο μπορεί να βασίζεται ακόμα και η ίδια σου η ζωή, είναι ενάντια στο νόμο να σου πω σχετικά με αυτό το σφάλμα, γιατί αν μάθεις γι’ αυτό το σφάλμα μπορεί να βρεθείς σε θέση να ξεκλειδώσεις το σύστημα”.

Μια απόφαση ενάντια στην DMCA Section 1201 θα μπορούσε να καταστρέψει τη νομική αποτελεσματικότητα των ψηφιακών κλειδαριών, οι οποίες σύμφωνα με Doctorow, ούτε καν λειτουργούν. Μετά από όλα, λέει, “δεν θα έβαζες ποτέ ένα χρηματοκιβώτιο στο σπίτι ενός ληστή τραπεζών”.

Ο Doctorow λέει πως αυτός ο νομικός αγώνας υπερβαίνει κατά πολύ την πειρατεία ψυχαγωγίας. Στις κλειδωμένες από πατέντες συσκευές περιλαμβάνονται ελεγχόμενα από υπολογιστή συστήματα αναπνοής και απινιδωτές καρδιάς. Είναι ενδιαφέρον, σημειώνει ο Doctorow, το ότι το 2007 ο απινιδωτής του Dick Cheney  έγινε ασύρματος, έτσι θα μπορούσε κάποιος να χακάρει την καρδιά του και να τον δολοφονήσει. Φυσικά, οι γιατροί αποθαρρύνουν τον μέσο ασθενή από το να κάνουν το ίδιο επειδή οι ιατρικοί πάροχοι χρησιμοποιούν τηλεμετρία, η οποία είναι χρήσιμη στη θεραπεία και θα μπορούσε να είναι ή να μην είναι και χρήσιμη για του σκαπανείς δεδομένων.

Η προσπάθεια καταστροφής των νόμων σχετικά με το DRM και του DMCA Section 1201, περιλαμβάνει και την ελευθερία της πληροφόρησης. Είναι ένα ζήτημα που αφορά την Πρώτη Τροπολογία, η οποία, όπως πρεσβεύει ο Doctorow, είναι ζωτικής σημασίας για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που θέλουν να ξεφύγουν από το μοντέλο τύπου inkjet. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας και για τον εκδημοκρατισμό του Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην δημιουργία μιας νομικής επίθεσης κατά του DMCA είναι ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία προηγούμενη υπόθεση άσκησης προσφυγής, διότι πολύ λίγοι δικαστές έχουν εκδώσει αποφάσεις σχετικά με αυτό. Ο Doctorow σημειώνει κάποια από τα σπάνια παραδείγματα, το ένα από αυτά είναι για μια περίπτωση όπου το περιοδικό “2600: The Hacker Quarterly ” δημοσίευσε πηγαίο κώδικα που θα μπορούσε να σπάσει την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στα DVD. Οι δικηγόροι του περιοδικού απέτυχαν να αποκτήσουν την έκδοση μιας αναγνωριστικής απόφασης (declaratory judgement). Σε μια υπόθεση του 2004, δύο εταιρείες άσκησαν αγωγή κατά της Skylink (Chamberlain Group, Inc. v. Skylink Technologies, Inc. ) πάνω στις διατάξεις αντι-καταστρατήγησης του DMCA.

Το πρόβλημα με τις υποθέσεις αγωγών σχετικά με το DRM και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι ότι η κυβέρνηση επιλέγει μόνο τις περιπτώσεις που ξέρει ότι θα κερδίσει. Σε απάντηση, ο Doctorow και το EFF σήμερα εξετάζουν εκείνες τις περιπτώσεων που η κυβέρνηση θα αισθανθεί υποχρεωμένη να υπερασπιστεί, τις περιπτώσεις εκείνες δηλαδή που αποτελούν “αντιδικία επιπτώσεων” (impact litigation), οι οποίες θα μπορούσαν να επιφέρουν διαρθρωτικά χτυπήματα στο DMCA.

dbd_eliminate_trim

Γιατί Όλο Αυτό Είναι Σημαντικό για το Μέλλον της Ελεύθερης Πληροφόρησης

Είναι πολύ πιθανό το Κογκρέσο να μην είχε όντως την πρόθεση η DMCA να επιτρέπει στους κατασκευαστές καφετιέρας να αποτρέπουν την τροποποίηση της συσκευής που παράγουν. Ο αρχικός σκοπός τους ήταν (μάλλον) να προστατεύσουν την βιομηχανία του Χόλιγουντ από την πειρατεία (πχ. στα DVD με τις ταινίες). Τώρα όμως, ο νόμος αξιοποιείται για να επιτρέψει σε όλους όσους κατασκευάζουν και πωλούν συσκευές να ελέγχουν τις ψηφιακές κλειδαριές και να περιορίζουν τις πρακτικές με τις δραστηριότητες που τις ξεκλειδώνουν.

Κανένα άλλο πεδίο δεν είναι πιο θεμελιώδες από την ελεύθερη και ανοικτή χρήση του Διαδικτύου, λέει ο Doctorow. Το σχέδιό του για την επίτευξη ενός “Six Sigma  event” έχει ως στόχο να προστατεύσει το μέλλον της προοδευτικής κρυπτογραφίας παράλληλα με την εξέλιξη του Διαδικτύου των Πραγμάτων. Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Γιατί αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, λέει, που κανονικοί άνθρωποι έξω από τους ελίτ κύκλους της ολιγαρχίας μπορούν να ανταλλάξουν πολλαπλασιαστικά άσπαστα (uncrackable) μηνύματα.

Μια νέα υπόθεση σχετικά με πατέντες, αυτή της Lexmark vs. Impression  παρουσιάζει μια ανησυχητική αλλά και σχετικά νέα τροπή στην πρωτοβουλία Apollo 1201. Το τμήμα της IBM, η Lexmark, υποστηρίζει ότι νομοθεσία σχετικά με το DRM και τις πατέντες, δίνει σε αυτήν αλλά και σε άλλες εταιρίες το δικαίωμα να περιορίσουν το πώς μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τις συσκευές τους, αφού τις αγοράσουν και μετά. Η υπόθεση αυτή φαίνεται ότι θα επιδιώξει να παγιώσει τους περιοριστικούς νόμους από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην θέση τους.

Σύμφωνα με τον Doctorow, “Αυτό αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου αρπαγή πάνω στα δικαιώματα ιδιοκτησίας σου σε πράγματα που κατέχεις ήδη. Κάνει το Section 1201 του DMCA -που καθιστά ως κακούργημα το να αλλάξει κάποιος τις ηλεκτρονικές του συσκευές- να φαίνεται ως το ‘μικρότερο κακό’, συγκρινόμενο”.

Πηγή άρθρου: http://theantimedia.org

Μετάφραση: http://waves.pirateparty.gr/

Leave a Comment