ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ημέρα Ελευθερίας Εγγράφων, 25η Μαρτίου 2015

Η Ημέρα Ελευθερίας Εγγράφων (Document Freedom Day, DFD) είναι η ημέρα στην οποία… οι άνθρωποι ενώνονται και ενημερώνονται για την αυξανόμενη σημασία των Ανοιχτών Προτύπων.

Η Ημέρα Ελευθερίας Εγγράφων είναι η παγκόσμια ημέρα για τα Ανοιχτά Πρότυπα και εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Τετάρτη του Μαρτίου. Είναι η ημέρα για να ενωθούμε και να στρέψουμε την προσοχή μας προς την αυξανόμενη σημασία των Ανοιχτών Προτύπων για όλες τις πτυχές της ψηφιακής επικοινωνίας και της προσβασιμότητας στην πληροφορία.

Με την άνοδο των νέων τεχνολογιών και του υλικού όλο και περισσότερες επικοινωνίες μεταδίδονται μέσω ηλεκτρονικών δεδομένων. Την ίδια στιγμή όλο και περισσότερες πληροφορίες παρέχονται ή ακόμη και δημιουργούνται με ψηφιακούς τύπους αποθήκευσης και δεν θα μεταφερθούν ποτέ σε κανένα αναλογικό μέσο. Πολλοί ενδιαφερόμενοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτούς τους παράγοντες με την προσφορά υπηρεσιών για επικοινωνίες ή επεξεργασία πληροφοριών που χρησιμοποιούν ιδιοκτησιακούς τύπους αποθήκευσης ώστε να κλειδώνουν τους χρήστες στο λογισμικό, υλικό και υπηρεσίες που προσφέρουν. Αλλά δεν χρειάζεται να κάνουμε ό,τι θέλουν εκείνοι. Μπορούμε να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς και τα κλειδώματα σε προμηθευτές αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε Ανοιχτά Πρότυπα. Πρόκειται για τύπους αποθήκευσης που υλοποιούνται ελεύθερα σε οποιαδήποτε υπηρεσία, υλικό ή λογισμικό. Εκμεταλλευτείτε την Ημέρα Ελευθερίας Εγγράφων

Η DFD αφορά τη συμβατότητα

Θυμάστε τότε που σας είχε αποσταλεί ένα σημαντικό αρχείο το οποίο ο υπολογιστής σας δεν μπορούσε να διαβάσει σωστά; Θυμάστε τότε που έπρεπε να αγοράσετε ή να κάνετε λήψη μιας νέας εφαρμογής απλώς για να ανοίξετε ένα συνημμένο που αφορούσε τη δουλειά σας; Το ίδιο συμβαίνει δεκάδες χιλιάδες φορές καθημερινά. Μπορείτε να φανταστείτε πόση ανταλλαγή γνώσης δεν πραγματοποιείται απλώς επειδή ο αποστολέας και ο παραλήπτης (με πρόθεση ή χωρίς) χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους αποθήκευσης; Ασυμβατότητες όπως αυτή συνήθως πηγάζουν από τρόπους αποθήκευσης πληροφοριών που είναι μυστικοί (‘κλειστοί’) και ιδιωτικά κατεχόμενοι (ιδιοκτησιακοί). Προκαλούν τεράστια προβλήματα για φυσικά πρόσωπα, εταιρείες και κυβερνήσεις και το κόστος για την κοινωνία είναι δυσβάσταχτο σε δημιουργικότητα, παραγωγικότητα και αποδοτικότητα. Τα ασύμβατα πρότυπα χρησιμοποιούνται για να χειραγωγούν τις αγορές και να δίνουν το δικαίωμα στις εταιρείες να χρεώνουν υψηλά τέλη απλώς για το προνόμιο της πρόσβασης στα δεδομένα τους. Τα κλειστά πρότυπα είναι και η βάση των χειρότερων μονοπωλίων τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορείτε να φανταστείτε την ποσότητα γνώσης που θα χάσουν οι μελλοντικές γενιές αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε ιδιοκτησιακούς, κλειστούς τύπους αποθήκευσης, τους οποίους κάποια ημέρα κανείς δεν θα μπορεί να ανοίξει επειδή η εταιρεία που τους υποστήριζε, διατηρούσε επιχειρηματικά μυστικά και πατέντες πάνω σε αυτούς, αλλά κάποτε χρεωκόπησε; Ή επειδή η εταιρεία αποφάσισε να αλλάξει τον τύπο αποθήκευσης και να μην υποστηρίζει πλέον ή να μην υλοποιεί τον παλαιό τύπο;

Γι’ αυτό τα Ανοιχτά Πρότυπα είναι τόσο σημαντικά. Μόνο ανοιχτά υλοποιήσιμα, χρηστικά και τεκμηριωμένα πρότυπα εγγυώνται συμβατότητα με οποιοδήποτε λογισμικό σε οποιαδήποτε συσκευή σήμερα και στο μέλλον. Οι τύποι αποθήκευσης δεδομένων και τα πρότυπα πρέπει να είναι ανοιχτά κατά τη μετάδοση και κατά την αποθήκευση, συμπεριλαμβανομένων των διεπαφών και των πρωτοκόλλων.

Η Ελευθερία Εγγράφων μετράει περισσότερο από τα έγγραφα

Η Ελευθερία Εγγράφων αφορά πολύ περισσότερα από δοκίμια και υπολογιστικά φύλλα, πρόκειται για τον έλεγχο οποιουδήποτε είδους ψηφιακών δεδομένων – συμπεριλαμβανομένων καλλιτεχνικής εργασίας, μουσικής ηχογραφημένης και σε νότες, ηλεκτρονικά μηνύματα και στατιστικά. Αυτά μπορούν να αποθηκευτούν με τρόπους που ενισχύουν τους χρήστες, αλλά μπορούν επίσης να αποθηκευτούν με τύπους αποθήκευσης που μας περιορίζουν και μας χειραγωγούν με τεράστιο κόστος. Έγγραφα που δεν είναι ελεύθερα είναι κλειδωμένα σε κάποιο συγκεκριμένο λογισμικό ή εταιρεία. Ο συγγραφέας δεν μπορεί να επιλέξει πώς να τα χρησιμοποιήσει γιατί ελέγχονται με τεχνικούς περιορισμούς. Ακριβώς όπως ένα πανίσχυρο αυτοκίνητο που είναι τεχνητά περιορισμένο στα 30 km/h.

Τα Ανοιχτά Πρότυπα, αντίθετα, είναι τύποι αποθήκευσης και πρωτόκολλα τα οποία όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν χωρίς χρεώσεις και περιορισμούς. Έρχονται με «ενσωματωμένη» συμβατότητα – ο τρόπος που λειτουργούν είναι δημόσια διαμοιρασμένος και κάθε οργανισμός μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στα προϊόντα και τις υπηρεσίες του χωρίς να ζητάει άδεια. Τα Ανοιχτά Πρότυπα είναι η βάση της συνεργασίας στη σύγχρονη κοινωνία: σιδηροτροχιές, ηλεκτρικές πρίζες και η φυσική γλώσσα είναι όλα παραδείγματα προδιαγραφών στα οποία όλοι βασιζόμαστε και τα θεωρούμε δοσμένα. Φανταστείτε αν για να μιλήσετε Αγγλικά απαιτούσε άδεια μαζί με χρέωση – η κοινωνία θα παρέμενε καθυστερημένη και χαοτική. Άρα τα έγγραφα που είναι ελεύθερα χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις προθέσεις του συγγραφέα και χωρίς περιορισμούς. Μπορούν να αναγνωσθούν, να μεταδοθούν, να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας και να μετασχηματιστούν με μια ποικιλία εργαλείων. Διαβάστε περισσότερα για τα Ανοιχτά Πρότυπα και πώς αυτά ορίζονται.

Αναδημοσίευση απο το Ημέρα Ελευθερίας Εγγράφων (Document Freedom Day, DFD)

 

Leave a Comment